En baştan söyleyeyim bu eğitim sistemimiz ÇOCUKLARIMIZI HARCIYOR…

Daha öncesinde SBS (Seviye Belirleme Sınavı) vardı, bu sistemde de TEOG kalkarsa yerine MEOG gelir, çünkü bir şekilde çocukların derecelendirilmesi gerekiyor

TEOG puanına göre çocuklar Fen Lisesi gibi üst düzey liselere kayıt olup ailenin tabirince kaliteli eğitim alıp geleceklerini kurtarıyorlar!

Peki, TEOG da çocuk gerçekten kendi kişisel başarısına göre mi derece yapıyor?

Hayır, parası olan zengin alile çocukları özel dersler, kurs ve lise eğitimleriyle bu başarıyı yakalıyor, parası olmayan orta ve alt düzey aile çocukları normal liselerde devam etmek zorunda kalıyor

Çocuk, ailesinin maddi durumuna ve hayaline göre eğitimi almak zorunda kalıyor, kişisel becerisi haricinde bir okuldan mezun oluyor ve beklide hayatı boyunca arzu etmediği işi yapmak zorunda kalıyor.

Temel eğitimde devlet okulları öğrenimi alan çocuk TEOG da başarı sağlayamayıp meslek veya düz liselere giderek 70 ve 80 lerin tabiri ile sanayiye çırak olarak veriliyor.

Sınav sistemi tamamen kalkmalı, çocuklarımız ilköğretim ve orta öğretimdeki öğretmenlerinin aylı/yıllık yazacağı rapor doğrultusunda beceri ve kişisel ilgisinin yoğun olduğu branşlarda Lise eğitimine yönlendirilmeli.

Fen ve İmam hatip lisesi olduğu gibi Liseler, güzel sanatlar, spor, matematik, yabancı dil vs gibi branşlaştırılmalı

İlk ve orta eğitimindeki öğretmenlerinin raporları doğrultusunda bir çocuğun neye yeteneği varsa o branş da ilerlemesi sağlanmalı, diğer dersler ana hatları ile öğretilmeli, kafasının almadığı veya kişisel meyil veremediği ders konusunda zora koşulmayan çocuk okuldan ve eğitimden soğutulmamış olur.

Eğer matematik, fen ve bilişimde yetenekli birey ilköğretimin devamında bu konular üzerine üst düzey eğitim alırsa Ülkemizin bataklığına saplanıp kaldığı orta gelir tuzağından kurtaracak teknoloji icat ve buluş geliştirebilir.

Eğer fen ve matematik konusunda zayıf olup el becerisi iyi olan veya resim e eli yatkın veya yabancı dili ilkokulda akranlarına göre çok gelişmiş bir çocuk lise ve üniversite eğitimini bu branşlarda alır ve severek istediği işi yaparsa ülkede daha mutlu bireyeler ve aileler oluşturacaklardır.

Hem de meslek sahibi olarak DİPLOMALI işsizler ordusuna son verilecektir.

Siz hiç Mobilya ustası, tamirci, boyacı vs. gibi zanaat sahibi birini boşta gördünüz mü?

Şuan işsizler ordusunu diplomalılar oluşturmaktadır, bunun nedeni iyi düşünülmeli ve analiz edilmedir.

Maalesef bu sistemde Bireyler üniversiteyi iş başvurusunda aranılan kriter olarak bitirmektedirler. Öğleki bazı üniversite branşları için kapısına eşek bağlasan 4 senede bitirir diye yine öğrenciler tarafından tabir edilmektedir.

En tercih edilen meslek ülkemizde yüzbinlerin atama umudu ile yanıp tutuştuğu ÖĞRETMENLİK değil mi?

Neden peki, çünkü tatili en çok olan meslek, çünkü aslında o mesleği istememişti çocuk ama madem bir iş yapmak zorunda o zaman çalışmak değil en çok izini sağlayan işi seçiyor.

Ve bu öğretmenler bize çağ atlatacak nesil yetiştirecek öylemi.

MİLLİ EĞİTİM sistemimiz sınavlardan kurtarılıp eğitimci değerlendirmesine göre ilk ve orta öğretimden sonra branş okullarına yönlendirilecek sistem getirilmelidir.