İl Hıfzıssıhha kurulumuz var. Salgının gidişatına göre toplanıp kararlar alıyorlar, alınan kararlara pek vatandaşımız hoşlanmıyor ama isminin hakkını vermeleri gerek.
Hıfzıssıhha, "sağlıklı yaşamak için gereken önlemlerin bütünü" anlamına geliyor. Arapça hıfız (muhafaza etmek) ve sıhha (sağlık) sözcüklerinden oluşturulmuştur.
Taa 1930 yılında resmi gazetede yayınlanarak kanunlaştırılmış.
Küresel salgın olmasa ilgililerinden başka ismini duyan, toplandığını bilen olmayacaktı.
Son toplantıda Sayın Valimizin de değine göre artan vakalarla mücadele için beyin fırtınası yapılmış ve tekrar eskiye dönmemek için radikal kararlar alınması gündeme gelmiş.
Alınan kararlar örgün ve yaygın olarak vatandaşa duyurulacak, uyulması sağlanacak.
Son toplantının ardından,
65 yaş üzeri vatandaşlarımızın belediye otobüsü seyahati kısıtlandı, toplu etkinlikler düğün nişan sünnet kına vs saat kısıtlaması ve polis ve jandarma ya bildirilerek bir gözlemci eşliğinde yapılması kararlaştırıldı.
Sayın Vali öneri ve tavsiyelere açık olduklarını söyledi.
O zaman tavsiyede bulunalım, ana tema ne üzerine? Maske mesafe temizlik.
Maske takmamak ceza ile zorunlu, mesafe ve temizlik için herhangi bir yaptırım yok, olması imkânsız değil aslında, bu virüs salınım yolu ile yayılıp el teması ile bulaşmıyor mu? Havada asılı kalmadığını uzmanlar söylüyor, biri yüzünüze hapşırmadığı ya da virüslü biri ile öpüşmediğiniz takdirde bulaşmaz.
Geriye maske kadar önemli el temizliği kalıyor, bu konuda neler yapılabilir? Her iş yerine ve apartman girişine dezenfektan zorunluluğu getirilmeli, kafe lokanta gibi mekânlarda her masada temizlik malzemeleribulundurulmalı, ekipler kontrollerinde dolu ve içinde yeteri derecede dezenfektan olup olmadığını kontrol etmeli, insanlar ellerini temiz tutup maske sayesinde elini ağzına gözüne burnuna götürmediği müddetçe bulaş riski azalacaktır.
Yapılan denetimlerde bine yakın iş yeri denetlenmiş, Bolu da 10 bin civarında iş yeri var hepsinin denetimi imkânsız, ana caddeler hariç güvenlik güçlerinin olmadığı sokaklarda yasaklara uyulmuyor. Çünkü bizim insanımız yasak duymaya görsün ilk aklına gelen nasıl çiğneyebileceğimiz oluyor, hatta Can Yücel'in şiir sözlerini bile buna uyarladık senin için yasak diyorlar”ı bir kenara atıp yasaklar çiğnenmek içindir”i kullanıyoruz.
Mesela Atatürk'ün ülkesini en çok seven işini en iyi yapandır” cümlesini ülkesini en çok seven pandemi kurallarına en çok uyandır” gibi sloganlara dönüştürebiliriz, çünkü küresel salgından en az hasarlı çıkmak kurtuluş savaşı kadar önemlidir. Olaya sefer görev emri almışçasına bakmaya ve baktırmaya çalışmalıyız.
Hasan Perçin