Geçen hafta açık havada bir nefes almak adına merkeze en yakın yerimiz Gölköy’e çıkmıştım. Durum beni oldukça şaşırttı... Göl çekilmiş yerini kurak alanlara bırakmıştı... Görünce hayret ettim. Aylardır yağmur yüzü görmeyen şehrimiz güzellikleri sayılan gölleri gözlerimizin önünde yok oluyor. Savaştığımız virüs bir yandan, geleceğimize baktığımız da bizi bekleyen susuzluk bir yandan.

Suya gerekli hürmeti vermiyoruz. Hep o çeşme biz parasını verdiğimiz sürece akacak diye düşünüyoruz. Yanılgıdayız... Aylardır yağmur yağmıyor. Göllerimiz, barajlarımız boşalmaya başladı. Bizler ise yarınlarımız yokmuş gibi o suyu tüketiyoruz. Peki yarın o çeşmeden hiç su almadığını düşündük mü? Sular kesilince elimiz kolumuz bağlanıyor. Sadece bir kaç saatlik kesintide bile hiç bir şey yapamıyoruz. Ya hiç akmazsa? Bu sorun tabi ki sadece kişisel değil. Ama biz kendimize düşen görevi yapmazsak çevremizde olan kişilerden duyarlı olmasını bekleyemeyiz. Sen, ben, o, şu derken milyonları içimize alabilecek ve günlük milyonlarca litre tasarrufa gidebiliriz. Şöyle örnek verebiliriz; "Normal bir musluk dakikada altı litre su akıtır. Günde iki defa ikişer dakikalık diş fırçalama işlemi sırasında açık kalan musluktan 24 litre su boşa akıyor demektir. Ayrıca herkes duş süresinden iki dakika kestiğinde günde 373 Olimpiyat havuzunu dolduracak kadar su tasarrufu yapılır." Meyve sebze yıkadığımız sularını daha sonra çiçeklerinizi sulamak için tekrar kullanabilirsiniz. Musluklarınız su damlatıyorsa tamir ettirmemek günlük 30-200 litre suyun boşa akmasına neden oluyor. Biz kendi üzerimize düşen görevi yaptığımız sürece, yaptığımız şeyleri çevremize anlatarak başlayabiliriz. Su hayat, kendi vücudumuzun bile yüzde altmış, altmış beş oranını da su oluşturur. Küresel ısınmanın getirdiği bir durum mevsimlerin daha sıcak geçmesidir. Kış aylarında bile sıcak ilkbahar havalarının görülmesiyle barajlardaki su seviyeleri de tehdit altına girmektedir. Bu durumda da su tasarrufu ön plana çıkmaktadır. Eğitim kurumlarında öğrencileri bilinçlendirmek ve su tasarrufunu sağlamak amacıyla etkinlikler düzenlenmektedir. Su konusunda eğitim sadece okullarla sınırlı kalmamalı, iş yerlerinde de afişler ile su tasarrufuna dikkat çekilmelidir. Geleceğin en önemli problemlerinden biri haline gelecek olan su sıkıntısına karşı daha duyarlı olunmalıdır.

Su, yaşamımız için önemli olan sıvıdır. Su tasarrufu yapmalıyız ki, suyumuz tükenmesin ve verimli kullanabilelim.

Gözüm önünden o gördüğüm manzara gitmiyor. Çekilen, azalan o suyun yerini alan o kuraklık geleceğimizde göreceğimiz manzarayı gözlerimin önüne serdi. Suyun o rahatlatıcı gücünü yarınlarımız göremeyecek gibi... Nefes aldığımız su kenarları artık kurak bir ovadan başka bir şey olmayacak gibi. Lütfen biz yarınlarımızı kucaklayalım. Kendi üzerimize düşen görevi lütfen yapalım...