Bakanlık harekete geçti: Türk müşteriden fazla ücret isteyen otele denetleme Bakanlık harekete geçti: Türk müşteriden fazla ücret isteyen otele denetleme

Bilim insanlarına göre çay yaşlanma hızını ciddi oranda düşürüyor.

Hayvan deneyleri, çaydaki polifenol adı verilen bitki bazlı bileşiklerin solucanların, sineklerin ve farelerin ömrünü uzattığını öne sürdü.

İnsanlarda yapılan çalışmalar çay tüketiminin yaşa bağlı çeşitli hastalıkların riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu buldu. Kalp hastalığı, diyabet, demans ve kanser gibi hastalıklar bunlardan bazıları.

Ancak çay tüketimi ile biyolojik yaşlanma arasındaki ilişkiyi inceleyen çok az çalışma bulunuyor.Çin'in Sichuan Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaşları 30 ile 79 arasında değişen yaklaşık 14 bin katılımcının verilerini kullanarak çay tüketiminin uzun ömürle ilişkisini araştırdı.


Katılımcılara bir günde kaç fincan çay içtikleri soruldu içtikleri çay fincanlarının sayısı soruldu ve toplanan sayı yaşlanmanın biyolojik göstergeleri açısından ele alındı.

Katılımcılar iki ila dört yıl sonra bir takip çalışmasında tekrar değerlendirildi.

GÜNDE ÜÇ FİNCAN ÇAY İÇMEK GEREKLİ

Bu verilerden bariz bir sonuç ortaya çıktı: Çay tüketimi, özellikle makul miktarda çay içen kişiler için, daha yavaş biyolojik yaşlanmayla ilişkilendirildi.

Araştırmalar günde yaklaşık üç fincan çay tüketmenin belirgin yaşlanma karşıtı faydalar sağlayabileceğini öne sürüyor.

Çayın içinde bu potansiyel yaşlanma karşıtı özellikleri destekleyebilecek bir takım moleküller var.Çay bitkisi iltihabı azaltmada, hücresel reaksiyonların toksik yan ürünlerini temizlemede ve hücre dönüşümünü artırmada rol oynadığı düşünülen polifenoller ve antioksidanlar açısından çok zengin.

Çalışma, çayın yaşlanma sürecini yavaşlatmaya ve yaşla ilişkili hastalık riskini azaltmaya yönelik etkilerine dair heyecan verici kanıtlar sunuyor.

Bulgular, beslenme odaklı yaşlanma karşıtı müdahalelerin geliştirilmesinde ve sağlıklı yaşlanma politikalarına rehberlik etmede çayın rolünü vurguluyor.

Editör: Berfin MUTLU