Yoğun iş temposu, uygu düzenine dikkat edilmemesi, ekran karşısında geçirilen süre ve sağlıksız beslenme pek çok sorunun en temel sebebini oluşturuyor. Kendini sürekli yorgun hissedenler ise bu durumdan nasıl kurtulabileceklerini merak ediyor.

Bamya dokusu ve pişerken yaydığı sıvı sebebiyle pek fazla tercih edilmeyen sebzeler arasında yer alıyor. Ancak bamyanın hem kendi hem de tohumu adeta bir şifa deposu. Uzmanlar ölçülü ve düzenli olarak bamya tohumu tüketilmesini öneriyor. Bamya tohumu tam bir vitamin deposudur. Bamya tohumunda A, E ve K vitaminleri bulunuyor.

Ayrıca bamya tohumu demir, magnezyum, bakır, çinko, fosfor ve diyet lifi içerir. Bamya tohumu protein deposu olarak kabul ediliyor. Hatta bu tohum kırmızı etten daha fazla protein içermektedir. İçerdiği magnezyum sayesinde bamya tohumu kan basıncını düşürür ve kalp sağlığını korur. Bilindiği gibi magnezyum açısından zengin ürünler tüketildiğinde felç ve kalp krizi gibi hastalıkları geçirme ihtimali düşer. Lif yönünden zengin olan bamya tohumu sindirim sistemini düzenler, uzun süreli tokluk hissi verir. Antioksidan yönünden zengin olan bamya düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bamya tohumu, insülin hassasiyetini artırarak kan şekerini dengelemeye çalışır. Bamya tohumundaki kalsiyum içeriği, kemik sağlığında etkilidir. Kalsiyum, iskelet sisteminin sağlıklı olmasına ve kemikleri güçlendirerek osteoporozun önlenmesine yardımcı olur. Hatta kişiler bamya tohumunun dize faydalarını düşünüp yutar. Kalsiyum zengini bir besin tüketmek ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik kırılmaları riskini azaltmada destekçidir. Bamya tohumu tüketerek halsizlik ve kemik ağrılarınıza son vermeniz mümkün.

Bamya tohumu nasıl tüketilir?

 Bamya tohumunu öğüterek yemeklerinize, salatalarınıza ekleyip tüketebilirsiniz.

Editör: Elif Erdoğan