Hurma genellikle kurutularak tüketilir ve içerisinde pek çok vitamin ve minerali barındırır. Kalp sağlığından, akciğer sağlığına kadar pek çok alanda vücudu korur. Hurma tüketmek isteyen kişiler, tatlı veya tuzlu yemeklerine ekleyebilir ya da atıştırmalık olarak tüketilebilir. Hurma özellikle Ramazan ayında çok sık tüketilir. İftarda ve sahurda sofraların vazgeçilmezi olan hurma, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, magnezyum ve çinko kaynağıdır. Hurmanın sağlığa faydalarını merak ediyorsanız bu yazımıza bir göz atın.

HURMA SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLER

Hurma lif bakımından çok zengindir. Zengin lif içeriği ile adeta bağırsak dostudur. Düzenli hurma tüketmek sindirim sistemini düzenler. Bağırsakları çalıştırır ve kabızlık sorununu ortadan kaldırır.

HURMA CİLDİ YENİLER VE GÜZELLEŞTİRİR

Cildinizin sağlığını önemsiyorsanız hurma tüketmeye başlayabilirsiniz. Hurma, cildin elastikiyetini korumaya yardımcı olan ve cildi pürüzsüz olmasına etki eden C ve D vitamini kaynağı olarak bilinir. Hurma cildin erken yaşlanmasını engeller. Cilt sağlığını koruyarak her zaman genç görünen bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur.

BEYİN SAĞLIĞINI KORUR

B vitamini içeren hurma Alzheimer hastalığına karşı faydalı olmaktadır. Düzenli hurma tüketimi, Alzheimer hastalığı riskiniz azaltarak nörolojik hastalıkların oluşmasına engel olmaktadır.

HURMA ANTİOKSİDAN DEPOSUDUR

Hurma, antioksidan açısında zengin bir besindir. Antioksidanlar, hücreleri vücutta zararlı reaksiyonlara neden olabilecek ve hastalığa yol açabilecek serbest radikallerden korur. Hurma yiyerek hücre yenilenmesine destek olabilir ve vücudunuzun genç kalmasına destek olabilirsiniz.

HURMA KOLESTROLÜ DENGEDE TUTAR

Hurma, içeriğinde kolesterol bulunmamasından dolayı kalp sağlığı destekler. İçerisinde yüksek oradan lif bulunur ve vücuda pek çok katkı sağlar. Her gün hurma yemek vücut sağlığınızı korur ve bağışıklığınızı güçlü hale getirir.

 

HURMANIN VÜCUDA DİĞER FAYDALARI

Hurma vücudu temizler.

Kalp sağlığını koruma görevi üstlenir.

Hurma hafızayı güçlendirir.

Hurma cilt sağlığını korur.

Hurma yemek kansere yakalanma riskini azaltır.

Hurma şekeri dengeler ve diyabet hastaları için faydalıdır.

Kemik sağlığını korumak için iyi gelir.

Hurma gözleri kuvvetlendirir

Ruh sağlığını korur

Sindirim sistemini düzenleme konusunda çok etkilidir.

Hurma tokluk hissi verir.

Hurma çok yemek yemenizin önüne geçer ve kilo verdirir.

HURMA KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR

Hurmanın faydaları saymakla bitmez. Besin değeri açısından altın değeri ola hurma, hem kilo verdiren hem de tok tutan özelliğiyle özellikle kadınların bir numaralı besini arasındadır. Hurma tok tutucu özelliği sayesinden sofralardan eksik olmaz. Hurmayı her zaman güvenle tüketebilirsiniz. Hurma ayrıca kilo verme konusundaki katkıları dışında cilt sağlığı ve güzelliği içinde harika bir besindir. Hurma tüketmek cildin daha aydınlık ve parlak görünmesini sağlar. Cildinizin ışık ışık olmasında etkilidir. Hurma yiyerek istediğiniz sağlıklı cilde kavuşabilirsiniz.

HURMANIN BESİN DEĞERİ

Kalori: 20

Toplam yağ: 0.03 gram (g)

Toplam karbonhidrat: 5.33 g

Diyet lifi: 0.6 g

Şeker: 4.5 gr

Protein: 0.17 gr

B-6 vitamini : 0.012 miligram (mg)

Demir: 0.07 mg

Magnezyum: 3 mg

Potasyum: 47 mg

 

HURMA YEMEK ZARARLI MI?

Bazı kişilerde hurmaya karşı alerji olabilir. Hurma buna ek olarak sülfit adı verilen bileşikler bazı hassas kişilerde alerjik semptomlara neden olabilir. Hurma alerjisi belirtileri ağız ve dilde kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı olarak görülebilir. Hurma yedikten sonra vücudunuz reaksiyon gösteriyorsa mutlaka bir uzmana danışmanız önerilir.

 

GÜNDE KAÇ TANE HURMA YEMELİSİNİZ?

Hurma inanılmaz çok yönlü ve lezzetli bir atıştırmalıktır. Kalorisi yüksek bir besin olan hurma tatlı ihtiyacınızı gidermek konusunda harikadır. Ancak hurmayı gün içinde ya da iftarda ölçülü olarak tüketmek gerekir. Hurmanın faydalarından yararlanmak için, günde 3 adet tüketmek yeterlidir. Ramazan ayında eğer oruç tutuyorsanız sahurda 1 adet iftarda 1 adet şeklinde hurmayı tüketebilirsiniz. Ancak yüksek oranda şeker içerdiği için, diyabet hastalarının hurma miktarını uzmana danışarak belirlemesi gerekir. Hurma belirtilen ölçüler dışında tüketilirse bazı sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. Hurmanın fazla tüketilmesi, başta şişkinlik ve hazımsızlık olmak üzere farklı mide problemlerine yol açar. Sindirimi uzun süren hurma, kendinizi uzun süre tok ve rahatsız hissetmenize de neden olabilir.

Editör: Elif Erdoğan