Vücudun kendi kendine üretemediği D vitamini eksikliği artıkça hücrelerin yenilenmesi azalır. Bağışıklıktan kemik gelişimine kadar fayda sağlayan D vitamini özellikle kış aylarında hamileler için olmazsa olmazdır. D vitamini eksikliğinden kaynaklanan sağlık komplikasyonları arasında osteomalazi, osteoporoz ve kırılganlık kırıkları da bulunur.

OSTEOMALAZİ

Versus Arthritis, "osteomalazi, kemiklerin yumuşak ve zayıf hale geldiği bir durumun adıdır" diyor. Kemiğin canlı bir doku olduğunu açıklıyor, bu da eski kemik hücrelerinin sürekli olarak yeni kemik hücreleriyle değiştirildiği anlamına geliyor. Kemiğin içinde yumuşak, hafif bir yapı olan "matris" vardır. Matris, dış kabuğu oluşturan kalsiyum ve fosfor katmanları tarafından korunur.

Versus Arthritis, "D vitamini vücudunuzdaki kalsiyum ve fosfor seviyelerini kontrol eder" diyor. "Örneğin, D vitamini vücudunuzun yiyeceklerden kalsiyum almasına yardımcı olur, böylece kemikleri güçlendirmek için kullanılabilir." Yeterli D vitamini kaynağı olmadan, güçlü bir koruyucu dış kemik kabuğu oluşturmak için daha az kalsiyum ve fosfor olacaktır. Yumuşak ve zayıf kemikler, düşme veya basit darbeler gibi ağrılı kırılmalara daha yatkındır.

Aşağıdakileri içerebilen başka osteomalazi uyarı işaretleri vardır:

Kemik ve eklemlerde hissedilen ağrı

Özellikle egzersiz sonrası kas ağrısı ve zayıflığı

Yürümede zorluk ve yürüme şeklinizde değişiklik - muhtemelen paytak paytak paytak

Kas krampları

Düşük kalsiyum seviyeleri nedeniyle ellerde ve ayaklarda karıncalanma.

 

OSTEOPOROZ

Mayo Clinic, osteoporozun kemiklerin zayıflamasına ve kırılgan hale gelmesine neden olduğunu belirtiyor. Eğilme veya öksürme gibi hafif hareketler, bu durumu geliştirirseniz kemiğinizin kırılmasına neden olabilir. En yaygın olarak, osteoporozunuz olduğunda kalça, bilek veya omurgada kırıklar meydana gelir.

Osteoporoz belirtileri şunları içerebilir:

Osteoporoz belirtileri şunları içerebilir:

Kırık veya çökmüş bir omurun neden olduğu sırt ağrısı

Zamanla yükseklik kaybı

Kambur bir duruş

Beklenenden çok daha kolay kırılan bir kemik.

NICE, kırılganlık kırıklarının "düşük seviyeli travmanın" neden olduğu kırık kemikleri ifade ettiğini söyledi. NICE, "Osteoporotik kırılganlık kırıkları, önemli ağrılara ve ciddi sakatlıklara neden olabilir" uyarısında bulundu. D vitamini seviyelerinizden endişe ediyorsanız, kan testi ayarlayabilecek olan doktorunuzla konuşun.

YUMURTA SARISI

Güne iki yumurta ile başlayan insanlar, güne doğru beslenerek başlıyorlar. Araştırmalar, bütün yumurtaların 37 IU D vitamini içerdiğini ve bu da onları iyi bir kaynak yaptığını bulmuştur. Sadece D vitamini değil, yumurta da gün boyu enerjik hissetmenizi sağlamak için harika bir sağlıklı yağ ve protein kaynağıdır.

MANTAR

Mantarlar UV ışınlarına maruz kaldıklarında D vitamini üretirler. Nutrients dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre mantarlar, hayvansal olmayan tek yeterli D vitamini kaynağıdır. Mantarların, D vitamininin kan seviyelerini artırmaya yardımcı olan D2 vitamini ürettikleri bilinmektedir. Bu nedenle, D vitamini eksikliğine karşı mantar tüketebilirsiniz.

GÜÇLENDİRİLMİŞ GIDALAR

Güçlendirilmiş gıda, gıda ve diyet takviyelerinin bir kombinasyonudur. Doğal D vitamini kaynakları sınırlı olduğundan, bazı gıda ürünleri bu besin maddesi ile takviye edilmektedir. Güçlendirilmiş gıdalardaki D vitamini seviyeleri diğer gıda kaynaklarındaki kadar yüksek olmasa da vücudunuzdaki toplam vitamin miktarına katkıda bulunur. Bu nedenle, bir sonraki alışverişinizde satın aldığınız ürünlerin etiketlerini kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

 

MORİNA BALIĞI KARACİĞER YAĞI

En sık kullanılan takviyelerden biri olan Morina balığı karaciğeri yağı, balık yemeyi sevmeyen kişiler için iyi bir seçenektir. Kalbiniz için iyi olan ve vücuttaki iltihabı azaltan omega-3 yağ asitleri de yüksektir. Ancak, sorunlara yol açabileceğinden bu takviyeyi aşırı tüketmediğinizden emin olun.

YAĞLI BALIKLAR

Ton balığı, uskumru ve somon gibi balık çeşitleri iyi birer D vitamini kaynaklarıdır. Araştırmalar, günlük D vitamini seviyenizi karşılamaya yaklaşmanız için bir porsiyon yağlı balığın yeterli olduğunu göstermiştir.

Editör: Elif Erdoğan