Metabolizma birçok faktöre bağlıdır. Genetik faktörler, vücutta bulunan kas kütlesi, cinsiyet, yaş, fiziksel aktivite ve spor yapma durumu metabolizma hızını etkiler. Erkeklerin metabolizma hızı kadınlara göre daha fazladır. Artan her 10 yaş metabolizma hızını yüzde 2 azaltır. Egzersiz sonrasında metabolizma hızlanır ve düzenli egzersiz yapan biri yapmayana göre daha hızlı bir metabolizmaya sahiptir. Çok sıkı ve ağır diyetler, çok düşük kalori ile beslenmek de metabolizma hızını %30’a kadar azaltabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Ersan konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu

METABOLİZMA HIZINI NASIL ARTTIRABİLİRİZ?

 Metabolizmayı bir anda hızlandırmak pek kolay ve mümkün değildir. Ancak yaptığınız bazı yaşam tarzı değişiklikleri uzun vadede daha hızlı bir metabolizmaya sahip olmanızı sağlayabilir!

-Öncelikle her gün mutlaka hareket etmeye özen göstermelisiniz. En az 20-25 dk yürüyüş yapmak bile metabolizma hızınıza olumlu etki eder. Bunun dışında imkanınız varsa koşu, yüzme, ağırlık kaldırma gibi sporları da tercih edebilirsiniz. Kas kitlenizi arttırmak metabolizma hızınızı da ciddi oranda arttırır.

-Kendinizi uzun süre aç bırakmayın, çok düşük kalori ile beslenmeyin. Bu sizin metabolizma hızınızı azaltır. Unutmayın doğru bir beslenme düzeni sizi aç bırakmaz, besin ihtiyacınızı karşılar ve sizi iyi hissettirir.

-Yapılan bazı bilimsel çalışmalar ara öğün yapmanın metabolizma hızına olumlu etki ettiğini göstermektedir. Temel öğünlerinizin arasında meyve, yoğurt, süt, kuruyemiş vb. sağlıklı ara öğünler de yapabilirsiniz

-Su tüketimi oldukça kıymetli. Metabolizmanın iyi bir şekilde çalışması için günde ortalama 2-2,5 litre su tüketmekte yarar var.

BAZI BESİNLER METABOLİZMA HIZINA OLUMLU ETKİ EDİYOR!

 Metabolizmayı etkileyen bazı besinler bulunmaktadır. Bu besinler enerji tüketimini arttırarak yağ yıkımına olumlu etki etmektedir. Tek başına zayıflama üzerinde gözle görülür bir etki göstermezler ancak doğru bir diyet planı ile metabolizmayı hızlandırmaya ve yağ yakımını arttırmaya fayda sağlarlar.

KAHVE

Kahve içerisinde; karbonhidrat, lipit, vitamin, mineral, azotlu bileşikler, alkoloid gibi birçok bileşik bulunduran kompleks bir besindir. Bilimsel çalışmalarda en çok araştırılan, kahvenin içerisindeki “kafein” bileşenidir. Kahve kronik hastalıklara karşı koruyucudur, bilişsel performansı arttırır. Eğer sütsüz ve şekersiz içiliyorsa kalorisi ihmal edilecek kadar azdır, kalorisiz kabul ederiz. Kahve tüketiminde günde ortalama 2-3 fincan geçilmemelidir, 5 fincan ve üzerinde kahve tüketimi kalp ve damar hastalıkları riskini arttırır. Kahve metabolizma hızını arttırabilir, kilo verme sürecinde tercih edilebilir.

KIRMIZI BİBER

Pul biberin içerisinde bulunan kapsaisin adındaki etken madde pulbibere acı tadı verir, daha tok hissetmenize destek olur. Antioksidan, kanser karşıtı, ağrı kesici ve anti-inflamatuar (enfeksiyon önleyici) etki gösterir. LDL kolesterole olumlu etki eder. Metabolizma hızına da olumlu etkisi vardır. salatalara, yemeklere ilave ederek kullanılabilir. Ancak mide hassasiyeti olan bireyler dikkatli tüketmelidir.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çay uzun yıllardır Çin tıbbında yaygın olarak kullanılmaktadır. Diğer çay çeşitlerine göre daha az işlemden geçtiği için biyolojik yararlılığı daha yüksektir. Kalp ve damar hastalıklarından korur, kanser riskini azaltır, bilişsel performansı arttırır, kadınlarda osteoporoz riskini azaltır. Yeşil çay yağ yakımına ve metabolizma hızına olumlu etki eder.

TARÇIN

Tarçın; kabızlığı önler, antiseptik ve gaz söktürücü özelliğe sahiptir. Kan şekerini dengeler, baharat ve koku verici olarak da kullanılmaktadır. Çin tarçını ve seylan tarçını olmak üzere iki farklı cinste kabuk tarçın bulunmaktadır. Bunun dışında tarçın baharat ve koku verici olarak da kullanılmaktadır. Metabolizma hızını arttırabilmektedir. Meyvelere, suya, süte ilave edilerek keyifle tüketilebilir.

Editör: Elif Erdoğan