İsrail ablukasını kırmak ve insani yardım ulaştırmak amacıyla Gazze'ye doğru yol alan Küresel Sumud Filosu'nun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda İsrail'in silahsız insani yardım gemilerine yönelik yasa dışı saldırıların 'insanlık suçu' olduğu kaydedildi.

Galatasaray, Liverpool galibiyetiyle gelirini artırdı
Galatasaray, Liverpool galibiyetiyle gelirini artırdı
İçeriği Görüntüle

İsrail'in Meteque ve Yulara gemilerine tazyikli su sıktığı bildirilen açıklamada 'Florida' adlı gemiye de kasten çarpıldığı ifadesi yer aldı.

28 TÜRK GÖZALTINA ALINDI

Küresel Sumud Filosu Türkiye Delegasyonu'ndan İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na saldırısına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Toplam 17 gemiye müdahale edildiği ve 28'i Türk olmak üzere 201 aktivistin gözaltına alındığı belirtildi.

İsrail ordusunun Gazze'nin yardımına koşan Sirius, Alma, Spectre, Huga, Deir Yassine, Grande Blue, Mongana ve Seulle gemilerinden alıkoyduğu 25 Türk aktivistin isimleri paylaşıldı.

Sirius gemisinden Ayçin Kantoğlu, Abdulaziz Yalçın, Davut Daşkıran ve Zeynep Tekocak; Alma gemisinden Metehan Sarı, Hüseyin Şuayb Ordu, Onur Murat Kolgu, Semih Fener, Osman Çetinkaya ve Sümeyra Akdeniz Ordu; Spectre gemisinden Bekir Turunç, Abdulmecid Bagcivan, Mustafa Muhammed Çakmakcı, Mesut Çakar ve Muslim Ziyali; Huga gemisinden Mehmet Sait Direkçi, Fatih Özsöz ve Tevhit Yıldız; Deir Yassine gemisinden Sümeyye Sena Polat; Grande Blue gemisinden Halil Rıfat Çanakçı; Morgana gemisinden Ersin Çelik ve Semanur Sönmez Yaman; Seulle gemisinden de Yaşar Yavuz, Abdussamed Turan ve Haşmet Yazıcı'nın alıkonulduğu aktarıldı.

İsrail'in uygulamalarının uluslararası hukukun ve denizcilik güvenliğinin ağır ihlali anlamına geldiği vurgulanan açıklamada Sumud Filosu'nun 'tamamen insani yardım amacıyla yola çıktığı' vurgulandı.

Filoya katılan gemilerden alıkonulanların derhal serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "Tüm müdahalelere rağmen filo Gazze’ye ilerlemeye devam etmektedir. Filonun amacı tamamen insani yardım ulaştırmak ve uluslararası hukuka uygun şekilde hareket etmektir" ifadelerine yer verildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada insani yardım ulaştırmak amacıyla Gazze'ye doğru yol alan Küresel Sumud Filosu'na yönelik İsrail donanması unsurları tarafından uluslararası sularda gerçekleştirilen saldırının ardından alıkonulan Türk vatandaşları ile ilgili olarak soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Soruşturmanın Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'ndeki düzenlemeler, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 15. maddesindeki yetki kuralları ve Türk Ceza Kanunu'nun 12 ve 13. maddelerindeki görev kuralları çerçevesinde kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması, nitelikli yağma, mala zarar verme ve eziyet suçlarından yürütüldüğü ifade edildi.

İKBAL GÜRPINAR: TEKNELERE SIVI FIŞKIRTIYORLAR

Filo katılımcılarından sunucu İkbal Gürpınar, İsrail ordusunun filoya ait ana gemilere saldırdığını ve gemilerde bulunan aktivistlerin gözaltına alındığını belirtti.

İsrail'in yasa dışı alı koyduğu bazı aktivistlerin Türk olduğunu aktaran Gürpınar, "Teker teker bütün teknelere bir sıvı fışkırtıyorlar. Kimyasal olduğunu düşünüyoruz. Çünkü biraz beyaz köpüre köpüre gidiyor" dedi.

Gürpınar, İsrail'in saldırmadığı gemilerin Gazze'ye yol almaya devam ettiğini anlatarak, "Yavaş yavaş hareket halindeyiz. 57 mile düştük. Bugüne kadarki en yaklaşan filo olmuş olduk" ifadesini kullandı.

Harekete geçme çağrısı yapan Gürpınar, "Artık İsrail'in yalanlarına aklıbaşında ve vicdanı olan hiç kimse inanmamalı" dedi.

Gürpınar, Türkiye'nin birçok yerinde halkın Küresel Sumud Filosu için nöbette olduğunu belirterek, "Çünkü halk istiyor ki Gazze özgür olsun" diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi