Ihlamur tüketimi özellikle kış aylarında artıyor. Sağlık için sıklıkla tüketilen ıhlamurun vücuda pek çok faydası bulunuyor. Gribe ve soğuk algınlığına iyi gelen ıhlamur aynı zamanda vücut direncini de artırıyor. Ihlamur çayı geçmişten günümüze kış hastalıklarının şifası olarak biliniyor. Ihlamur öksürüğü kesiyor. Ateş düşürücü özelliği ile vücudunuzun hemen iyileşmesini sağlıyor. Vücuda faydası saymakla bitmeyen ıhlamuru doğru bir şekilde tüketmek gerekiyor.

İÇMEK İÇİN HASTA OLMAYI BEKLEMEYİN

Herkes genellikle soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıkları yaşadığında ıhlamur içmeyi tercih ediyor. Ancak ıhlamuru sadece hasta olduğunuzda değil her zaman tüketmeniz öneriliyor. Düzenli olarak ıhlamur tüketmek bağışıklık sisteminin güçlendiriyor ve hastalıklara karşı vücudunuzun direncini artırıyor.

IHLAMURUN ETKİSİNİ İKİYE KATLIYOR

Ihlamuru tek başına içebildiğiniz gibi farklı bitkilerle kaynatarak da içebilirsiniz. Özellikle ıhlamuru zencefille birlikte tüketerek faydasını ikiye katlayabilirsiniz. Ihlamura biraz tarçın atarsanız bu balgamı sökebilir bir avuç ıhlamuru 2 litre suya atarak yapabiliriz. Ihlamuru zencefil ile kaynatarak antibiyotik özelliği sağlayabilirsiniz. Bir tane zerdeçal atarsanız ciğerleri grip hastalıkları en çok ciğerleri rahatsız ettiği için akciğerlere faydalı olabilir. İçerisine ada çayı atarsanız boğazınıza iyi gelebilir.

IHLAMURU YANLIŞ DEMLEMEK ETKİSİNİ AZALTIYOR

Ihlamurun kaynayan suyun içerisine atılarak saatlerce demlenmesi faydadan çok zarar sağlıyor. Ihlamuru doğru demlemek için kaynayan duyun içine atmanız gerekiyor. 80 derece sıcaklığa ulaşan suyun ocaktan alınarak üzerine koyulan bir avuç ıhlamurun en fazla 10 dakika bekletilerek demlenmesi beklenmelidir.

IHLAMURUN VÜCUDA FAYDALARI

 Grip, nezle, soğuk algınlığına iyi gelir.

Öksürüğü keser.

Ateş düşürücü ve terletici özellikleri ile solunum yolu rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur.

Yumuşatıcı ve yatıştırıcı özelliği; öksürük giderici, boğaz ağrısı ve solunum yolundaki tahrişler için faydalıdır.

İltihaplanmayı önler ve giderir.

Stres ve kaygının azalmasında,

Sindirimin rahatlamasında,

Mide şişkinliği ve mide bölgesindeki krampların giderilmesinde,

Toksinlerin atılmasında destekleyicidir.

IHLAMURUN ZARARI VAR MI?

Ihlamuru tüketirken aşırıya kaçmamak önerilir. Ihlamur genellikle güvenli olmasına rağmen, hipotansif (tansiyon düşürücü) etkileri nedeniyle düşük tansiyonu olan kişiler ıhlamuru dikkatli tüketmelidir.

Ihlamur tüketmenin alerjik reaksiyon riski vardır. Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar, kalp hastalığı olan bireyler ıhlamur çayı içmekten kaçınılmalıdır. Bu sebeple ıhlamuru tüketmeden önce bir uzmana danışmanız önerilir. Her gün sadece 1 fincan ıhlamur içmek vücudunuz için yeterli olur.

Editör: Elif Erdoğan