Bolu İl Genel Meclisi toplantısında maden arama faaliyetleri gündeme geldi. Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclisi Üyesi Erhan Beykoz, Kındıra ve Kolköy arasında başlatılan maden arama girişimlerinin araştırılması için meclise soru önergesi sundu.

Beykoz konuşmasında, “Bakın geçtiğimiz günlerde, çok yakın bir tarihte Kındıra’yla Kolköy arasında köylüler maden aramasıyla alakalı ayaklandı. Hepinizin bildiği gibi iki tane ÇED var. Küçük ÇED bir de büyük ÇED. Küçük ÇED dedikleri işletme firmaları çevreye zarar veriyor. Yirmi bin, otuz bin lira veriyorlar, kurumlardan aldıkları yetki çerçevesinde maden araması yapıyor ya da taş ocakları işletiyorlar. Bir de büyük ÇED var arkadaşlar. O da Bolu’dan bağımsız, doğrudan bakanlığa gidiyor. Bakanlıktan yetki alıyor ve onay mekanizmasına dönüyor. Şimdi burada Kındıra ile Kolköy arasında yapılacak ya da yapmaya başlayan işletme, ciddi anlamda oradaki yolları, köydeki suların tamamını bitirecek. Size çok basit bir örnek vereyim: Saraycık Köyü’yle ilgili küçük bir bilgi… Dört kez, üç kez ihaleye çıktı. Üçü de iptal oldu. Dördüncü kez ihaleye çıkacak. Sadece dört kilometrelik bir su gelecek. Bir yıldır ihalesini yapamadığımız suyu dahi getiremedik.

Çevreyi kirleten beton mikseri sürücüsü cep telefonu kamerasına yansıdı
Çevreyi kirleten beton mikseri sürücüsü cep telefonu kamerasına yansıdı
İçeriği Görüntüle

Bütün köylerin, yaylaların, merkezlerin, değirmenlerinin suyunun gelmediği bir yerde maden aramalarının bu kadar kolay yapılabilmesi benim içimi acıtıyor. Yarın o köylerde bir tane insan kalmayacak. Az önce arkadaşlarım da söyledi, su yok. Hiçbir canlının yaşayamayacağı bir ortam oluşacak. Bu maden araştırmalarının Bolu Özel İdaresi’nin de kapsamı içinde olduğunu düşünüyorum. Bu konunun çok ciddi olarak araştırılması lazım. Lütfen, ama lütfen ilgili komisyona havale edilsin, ciddi bir araştırma yapılıp kamuoyuna bilgi verilsin. Aksi halde yarın bir gün Bolu tamamen delik deşik olacak. Her tarafta maden araması olacak ve köylerimiz kalmayacak. Köylerin kalmaması bir tarafa, su kalmıyor. Su hayattır arkadaşlar” ifadelerini kullandı.

AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Erhan Çiftçi ise önergeye ilişkin söz alarak, “Önerge grubumuzda istişare edilmemiş başkanım. Bu nedenle biz grup olarak ret kararı veriyoruz” dedi.

Beykoz, Çiftçi’nin açıklamasına şu sözlerle yanıt verdi:
“Erhan Bey grubuyla istişare edilmediği için red kararı veriyor. Geçtiğimiz günlerde merkezde yapılacak 880 hektar arazideki maden araştırmasıyla ilgili de aynı tavır gösterildi. ‘Gerekirse köyün yerini değiştiririz’ denildi. Bu kadar basite indirgenen bir kafa yapısını ben de kınıyorum.”

Meclis Başkanı’nın oylamaya sunduğu önerge, çoğunluk oyu ile reddedildi.

Kaynak: Bolu Nabız Gazetesi