Böbrekler en önemli ama en çok ihmal ettiğimiz organlarımızdan. Üstelik böbrek rahatsızlıkları kalp yetmezliği, kemik erimesi gibi farklı hastalıkları da tetikliyor. Özel Fatma Hatun Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ersin Aydemir böbrek sağlığını nasıl koruyacağımızı anlattı.

Yeterli miktarda sıvı tüketilmesi ile hem taş oluşumu riski azaltılabilir hem de böbrek yetersizliğinin önüne geçilebilmektedir diyen Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ersin Aydemir, böbreklerin görevini yerine getirebilmesi ve dolayısıyla vücuttaki yağ akımının dengeli olabilmesi için bol su tüketilmelidir şeklinde konuştu.

YAŞ İLERLEDİKÇE DAHA ÇOK SU TÜKETMEK GEREKİR

Böbrek sağlığını korumak için suyun vücut için önemine özellikle değinen Op. Dr. Aydemir şu bilgileri verdi;Vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulması yaşamsal önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktarlarda su alınması zorunludur. İdeal vücut su oranları; metabolizmayı tetikler, hücrelerin kendini yenilemesini sağlar, yaşlanmaya karşı etki gösterir. Kanın akışkanlığını sağlar, böylelikle kalp ve damarların yükünü azaltır. Omurga dahil bütün organlar bundan faydalanır; su oranının bel fıtığına karşı bile büyük katkısı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca cildin dolgun, pürüzsüz ve genç kalmasını sağlamaktadır.

İnsan vücudunun su içeriği yaş, cinsiyet, boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve fiziksel aktiviteye göre değişir. Çocukların vücudunun su oranı yüksektir (% 70, yeni doğan bebekte ise % 90) ve yaş ilerledikçe suyun yerini yağ dokusu almaya başlar. Dolayısıyla yaş ilerledikçe suyu daha çok tüketmek gerekir.

Yetişkinlerde vücut su oranı % 60, yaşlılarda ise % 50'dir. Sporcuların su oranı ise standart kişilerden % 5 daha yüksek seviyede olması gerekmektedir. Yapılan egzersize bağlı olarak su içimi artırılmalıdır. Vücutta egzersiz sırasında kaybedilen suyun yerine konulması ve tekrar vücut su dengesinin sağlanması için yeterli su tüketimi şarttır. Su tüketimi egzersiz sonrasında olabileceği gibi, vücudu su kaybına hazırlamak adına egzersiz öncesinde hatta egzersiz esnasında da (15'er dakikalık aralıklarla yudum yudum su içilmesi şeklinde) olabilir.

KARACİĞERİN GÖREVİNİ YAPABİLMESİ BÖBREKLERİN YETERLİ ÇALIŞMASINA BAĞLIDIR

Böbreklerin görevini yerine getirebilmesi ve dolayısıyla vücuttaki yağ akımının dengeli olabilmesi için bol su tüketilmelidir. Çünkü karaciğerin görevini yapabilmesi, böbreklerin yeterli çalışmasına bağlıdır. Karaciğerin başlıca görevlerinden biri, vücutta depolanmış yağları bedenin kullanabileceği enerjiye çevirmektir. Yeterince su içilmediği takdirde böbrekler yeterince çalışamaz ve süzme işlemini gereği gibi gerçekleştiremez. Karaciğer de böbreklerin görevini üstlenmeye başlar, kendi görevi ikinci plana düşer ve daha az yağ yakmaya başlar. Yakılmayan yağlar vücutta birikmeye başlar. Kilo kaybı yerine kilo alımı söz konusu olur.

SU İÇMEK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEMELİ !

Su dışındaki pek çok sıvı hayatımızda ciddi ölçüde yer almaktadır. Çalışma hayatının vazgeçilmez ikramları çay, kahve, neskafe, meyve suları, bitki ve meyve çayları vb. içecekler. Bu içeceklerden bazılarının diüretik etkisi olduğundan vücudun ihtiyacı olan sıvıyı karşılamayacağı ve hatta vücuttan sıvı atımını artıracağı için suyu su olarak içmek gerekir. Vücuda yeterli miktarda sıvı girmediği zaman böbrek fonksiyonları olumsuz etkilenmektedir.

HANGİ YİYECEKLER BÖBREKLER İÇİN ZARARLIDIR?

Böbrek hastalıklarından gıda maddelerini sorumlu tutmak doğru değil. Böbrek hastalığı olan kişilere hastalıklarının ilerlemesini engellemek için bazı diyetler verilebilir. Kolesterolün düşük olması gerekir. Aşırı protein vücutta üre oluşumunu artırır, fosforun yüksekliği de kanda böbrek hastalığını engelleyen bir faktördür. Böbrek yetersizliği ilerlemişse, kanda bulunan bazı tuzların fazlalığı zarar verir.

TUZ HİÇ TÜKETİLMEMELİ Mİ?

Tuz genellikle hipertansiyonu olan ve vücudunda şişme olan hastalar için yasak. Bu kişilerin hiç tuz almamaları gerekiyor. Yüksek tansiyonu olan herkesin böbrek sağlığını korumak için böbreklerini kontrol ettirmesi gerekli. Bu hastalığın sıklığı fazla olduğundan, üzerinde durmak gerekir. İkinci bir hastalık da diyabettir.

TUVALET ALIŞKANLIĞI ÖNEMLİ MİDİR?

Çok uzun süre idrar tutulmaması gereklidir. Mesanede uzun süre idrar kalırsa, iltihap riski artar. Bu da, bir süre sonra böbrek iltihabına yol açabiliyor.

BÖBREKLERİMİZİ KORUMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

1.Yeterli miktarda sıvı alınmalıdır. (Böbreklerin rahat çalışması için bol sıvıya ihtiyacı vardır. Günlük en az 2 litre su alınmalıdır.)

2.İdrar uzun süre tutulmamalıdır. (Böbrek taşları oluşabilir).

3.Özellikle kış aylarında ıslak-soğuktan korunulmalıdır. Çünkü soğuk, böbrekleri etkileyecek ve nefropatilerin yerleşmesine yol açacak dolaşım rahatsızlıklarına sebep olur.

4.İçilen su ve yenilen besinler temiz olmalıdır.

5.Böbrek iltihabı rahatsızlıklarında tedavi yarıda kesilmemeli ve ilaçlar zamanında alınmalıdır.

6.Bilinçsiz olarak ilaç tüketilmemeli

Günde 2 ton suyun süzülüp, % 99,3` ü tekrar emilerek su dengesinin ayarlandığı bu muazzam organların sağlığına çok dikkat edilmesi gerekir. İçilen su ne kadar kaliteli olursa (sertliği az, iyon içeriği normal sınırlarda, tadı iyi) böbreğimizi o kadar iyi koruyacaktır. Her sabah elinizi yüzünüzü yıkarken 2 bardak su için (hiçbir şey katılmamış), her öğle ve akşam yemeğinden önce 1 bardak, sonra 1 bardak su için ve her gece yatağa gitmeden önce 1 bardak su için. Bu kesinlikle içilmesi zorunlu olan sudur. Onun dışında aralarda bol bol su için. Haber Merkezi