Bugün depremden etkilenen 11 ili ziyaret edecek heyet, üç gün sürecek çalışma ile oy kullanma yerleri, sandık, mühür, oy kabini gibi seçim malzemesi eksikliklerini tespit edecek; sandık kurulmaya uygun olmayan kamu binalarının yerine alternatif alanları değerlendirecek.

SEÇİM TARİHİ TARTIŞMALARI

Yaşanan deprem felâketinin ardından daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan seçim tarihinin değişip değişmeyeceği tartışmaları sürüyor.

 

KULİSLERDE KONUŞULAN TARİH

Erdoğan’dan seçimlere yönelik henüz yeni bir açıklama gelmedi ancak kulislerde seçimlerin 14 Mayıs tarihinde yapılacağına artık kesin gözüyle bakılıyor.

 

ERDOĞAN'A RAPOR

Öte yandan AK Parti Seçim İşleri Başkanlığı’nın, seçimlere kadar her çarşamba günü sahadaki çalışmaların da ele alınacağı değerlendirme toplantıları yapacağı; toplantının çıktılarının belirli periyotlarla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacağı öğrenildi.

YSK'DAN DEPREMZEDE SEÇMEN LİSTELERİ ADIMI

Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 11 kenti doğrudan etkileyen deprem felâketlerinin ardından, seçimlerin bölgede “güven içinde” ve en çok seçmenin katılımıyla nasıl yapılacağını tartışıyor. Edinilen bilgiye göre, deprem nedeniyle başka ile göç edenler, otel ve yurt gibi adreslere geçici olarak yerleşenler ile çadır ve konteyner kentlerde ikâmet etmek durumunda kalanlar için farklı formüller üzerinde çalışan YSK, “tüm seçmenin her yerde oy kullanabilmesi”ni temin edecek. Deprem bölgesinde kurulan çadırkentlerde kalanlar ise Nüfus Müdürlüğü tarafından yapılacak numarataj ve mahalle eşleştirmesi yöntemi ile oylarını bulundukları çadırkentte kullanabilecek.

Bu çerçevede, deprem bölgesinden başka ile göç etmiş vatandaşların, gittikleri ilde yalnızca beyanla seçmen kaydedilebilmesinin sağlanması planlanıyor. Yani başka bir ilde geçici olarak yaşamaya başlamış vatandaşlar, yeni adreslerini herhangi bir belgeye gerek kalmaksızın nüfus müdürlüklerine yalnızca beyan ederek o ilin seçmeni olabilecek.

Deprem bölgesinde kurulan çadırkentlerde kalanlar ise Nüfus Müdürlüğü tarafından yapılacak numarataj ve mahalle eşleştirmesi yöntemi ile oylarını bulundukları çadırkentte kullanabilecek. Deprem bölgesinde evi yıkıldığı için başka bir ile göç eden ancak nüfusunu yeni geldiği ile taşımayan vatandaşlar ise geçen yıl yapılan yasa değişikliğine göre en son kayıtlı olduğu adreste oy kullanabilecek.

Otellerde ve yurtlarda kalan depremzedelerin kaldıkları yerler, “ikinci adres” olarak sisteme kaydedilecek. Bu sayede bu depremzedelerin de bulundukları illerde oy kullanması mümkün olacak. Depremden sonra başka ile göç edip, seçmen kütüğünü de taşındığı şehre aldıranlar ise zaten seçimde oy kullanırken sorun yaşamayacak. Göç eden vatandaşlar, göç ettikleri ilin milletvekilleri için oy kullanacak. Ancak depremden sonra illerin çıkaracağı milletvekili sayılarında bir değişikliğe gidilmeyecek.

Editör: Elif Erdoğan