Ramazan ayı ile birlikte yeme alışkanlıklarında değişmeler oldu. Diyetisyen Büşra Başayar, gazetemize yaptığı açıklamada, bayramda kontrollü beslenmenin gerekliliğine vurgu yaptı. Başayar, “Bayramda fazla yeme ihtiyacı hissettirebilir ancak tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden arttırmamalı” dedi. Şerbetli ve ağır tatlıların yerine sütlü ve meyveli seçenekleri tercih etmenin daha sağlıklı olabileceğini belirten Başayar, kahvaltı öğününde de hafif ve sindirimi kolay beslenmenin önemine vurgu yaptı.

PORSİYON KONTROLÜ ÖNEMLİ

Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlarda porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerektiğini dile getiren Diyetisyen Büşra Başayar, “Geleneksel bayram ikramları olan çikolata, börek ve baklava gibi gıdalar, kan şekerini hızlı yükselten ve yüksek enerji içeriğine sahip besinlerdir. Bu tür gıdaları bayram süresince aniden fazla tüketmek sindirim problemlerine ve hızlı kan şekeri artışına yol açarak çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir. Ramazan süresince sınırlı saatlerde yemek, psikolojik olarak bayramda daha fazla yeme ihtiyacı hissettirebilir ancak tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden arttırmamalı. Öğün aralarını en az 2 en fazla 4 ila 5 saat olacak şekilde düzenlemekte fayda var” ifadelerini kullandı.

GÜNE HAFİF KAHVALTI İLE BAŞLAYIN

Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanması gerektiğini vurgulayan Başayar, bu sayede uzun açlık içeren oruçtan sonra sindirim sistemini fazla yormamış olacağını belirtti. Kahvaltıda özellikle kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinlerden uzak durulması gerektiğini dile getiren Başayar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal gibi tatlı besinlerin bulundurulmaması faydalı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber gibi çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir, haşlanmış yumurta veya menemen tercih edilebilir. Ekmek olarak tahıllı ekmek tüketilebilir. Kahvaltıda en önemli dikkat edilmesi gereken husus ise ortadan gelişigüzel değil kendi tabağımıza tüketeceğimiz kadar porsiyonlayıp o şekilde tüketmektir.”

ŞERBETLİ TATLILARDAN KAÇINILMALI

Şerbetli ve ağır tatlıların yerine sütlü ve meyveli seçenekleri tercih etmenin daha sağlıklı olacağını söyleyen Başayar, “Şerbetli tatlıların yanında süt veya ayran tercih ederek kan şekerimizin ani yükselmelerini önleyebiliriz. Gittiğimiz ziyaretlerde ikram edilen çikolata, şeker veya tatlılarından birini tercih edebiliriz. Tabağımızda gelen her ikramı bitirmek yerine bireysel ihtiyaçlar doğrultusunda miktarı azaltabiliriz. İkramlarda bedenimizi dinleyerek gerekirse hayır diyebilmeliyiz. Ziyaretlerdeki çay ve kahve ikramlarının şekersiz olmasına özen gösterebiliriz. İçtiğiniz çay veya kahveler günlük sıvı ihtiyacınızın yerine geçmeyeceği için su içmeyi ihmal etmemeli. Günde ortalama olarak 2 litre su tüketmeye özen göstermeliyiz” şeklinde konuştu.

AKGÜL SOSYAL MEDYADAN SESLENDİ; “FETÖ VE TÜREVLERİ İLE ORTAKLIK YAPANLAR…” AKGÜL SOSYAL MEDYADAN SESLENDİ; “FETÖ VE TÜREVLERİ İLE ORTAKLIK YAPANLAR…”

BAYRAM GÜNÜ BESLENME TÜYOLARI

Bayram günü için örnek beslenme programı veren Diyetisyen Büşra Başayar, tüketilecek yiyeceklerin ölçüsünün öneli olduğunu belirterek şunları aktardı:

Başayar, “Ziyaret edilecek yerler varsa öğle yemeği atlanıp gidilen yerde ikram edilen sarma, tatlı yanında ayran ile bir öğün yapılabilir. Ara öğün ihtiyacı duyan bireyler için meyve, çiğ kuruyemiş veya meyve, süt gibi bir ara öğün yapılabilir. Böylece uzun açlıklar önlenip iştah yönetimi kolaylaşır. Akşam yemeği olarak daha hafif sebze yemekleri, yoğurt, ayran, tahıllı ekmek tercih edilebilir. Yatmadan 2 ila 3 saat önce yeme işini bitirmiş olmak mide problemlerini önlemeye ve uyku kalitesini artırmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca gün içerisinde su tüketimimize özen göstermeliyiz. Gün içerisinde susama hissinin gelmesini beklemeden suyumuzu gün içerisine bölerek içmeliyiz.”

Editör: Mehmet Ali Atalay