ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz aylarda, Türkiye'ye F-16 satışı konusunda yeşil ışık yakmış, olumlu yöndeki fikrinin değişmediğini ancak ABD Kongresi'nden onay alması gerektiğini aktarmıştı. ABD'den bu konuya ilişkin yeni bir açıklama geldi.

"Biden'ın isteğinde hiçbir şey değişmedi"

Çevrim içi basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Türkiye'deki seçimlerden sonra F-16 anlaşmasıyla ilgili bir gelişme olabileceğine dair ABD Kongresi'nde herhangi bir hareket olup olmadığına ilişkin soruya bu konuda herhangi bir teminattan haberdar olmadığını söyleyerek yanıt verdi.

Kibry, konuyla ilgili gazetecileri ABD Kongresi yetkililerine yönlendirdi ve Biden'ın bu konudaki pozisyonunun değişmediğinin altını çizdi. Kirby, "Bu konuda yalnızca Başkan Biden adına konuşabilirim ve onun da F-16 ile ilgili ilerleme kaydedilmesi konusundaki isteğinde hiçbir şey değişmedi" ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da geçtiğimiz haftalarda, "Türkiye'nin yenilenmiş F-16'ları ve mevcut F-16'lar için modernizasyon paketini alması gerektiğine inanıyoruz. Bunun NATO için, ittifak için önemli olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuşmuştu. Türkiye ise savaş uçaklarına getirilen ambargo kararlarına karşılık yerli ve milli savunma sanayi projeleri ile kendi uçaklarını üretmeyi sürdürüyor. Yerli savaş uçağı KAAN, insansız savaş uçağı ANKA-3, Bayraktar Kızılelma ve HÜRKUŞ Türkiye'nin göklerdeki gururu olacak.

KAAN savaş uçağı

KAAN (eski adıyla MMU), TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin 2020'li yılların sonunda seri üretim aşamasına getirmeyi planladığı çift motorlu, düşük görünürlük, sensör füzyonu, hava-hava ve havadan-yere hakimiyetlerde üstün özellikleri bulunan beşinci nesil jet muharip uçak projesidir. 2023 yılında ilk uçuşunu yapması hedeflenmektedir. MMU'nun ilk etapta Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan eski F-4 ve F-16 uçaklarının yerini alması ve daha sonrasında ise yabancı ülkelere ihraç edilmesi beklenmektedir.

ANKA-3 insansız savaş uçağı

ANKA insansız hava aracı platformu üzerinden geliştirilen ANKA-3 jet motorlu İHA'nın, kuyruk tasarımında herhangi bir yatay ve dikey stabilize bulunmaması, silah istasyonun gövde içinde barındırması sayesinde düşük radar izine sahip olacağı değerlendirmektedir. Yaklaşık 0.7 mach (800 km/s) hıza ve 7 tona varan kalkış ağırlığına, kanat altı silah istasyonlarıyla yüksek yük taşıma kapasitesine sahip olan ANKA-3, Türkiye'nin yeni nesil insansız hava araçlarında geldiği yeri göstermesi açısından oldukça önemli bir yere sahip olacak. ANKA-3 ile keşif, gözetleme ve istihbarat toplanması, milli mühimmatlarla havadan karaya taarruz, hava-hava mühimmatları ile de düşman helikopter, uçak ve İHA'larını avlaması, düşük radar iziyle (stealth ucav) düşman radar ve hava savunma sistemlerinin etkisiz hale getirilmesi görevlerinde yer alabilecektir.

Bayraktar Kızılelma insansız savaş uçağı

Baykar tarafından geliştirilen insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma’nın 6’ncı ve 7’inci test uçuşu yapıldı. Bu uçuşlarda yüksek hızlı uçuş ve seri iniş-kalkış denemeleri yapıldı. Bayraktar Kızılelma ilk uçuşunu 14 Aralık 2022 tarihinde yapmıştı. 2024 yılının başında Kızılelma’nın seri üretimine başlanması hedefleniyor. Muharip insansız savaş uçağı olarak geliştirilen Kızılelma, tamamen insansız şekilde uçuş yapıyor. Ses hızına yakın sürate ulaşabilecek Kızıelma'nın seyir hızı 0.6 mach, maksimum hızı ise 0.9 mach olacak. Kalkış ağırlığının 6 ton, faydalı yük kapasitesi 1.500 kg, havada kalış süresi ise 5 saat olarak açıklandı.

HÜRKUŞ

Yerli eğitim uçağı Hürkuş, intibak, görerek, aletli uçuş, seyrüsefer, gece ve kol uçuşu eğitimleri yapılıyor. Gndüz ve gece görev yapabilme kabiliyetine sahip. Hürkuş, TUSAŞ tarafından tasarlanan özgün kanat profilli 1600 SHP turboprop motor ile uçuyor. Beş palli alüminyum pervanesi bulunuyor. Ters uçuş kabiliyetine sahip. Kokpiti ergonomik yapıda. Anti-G sistemi ile iklimlendirme sistemine sahip. Yüksek dayanıklı iniş takımı ve Hands-On-Throttle and Stick sistemi barındırıyor.

Editör: Elif Erdoğan