Panel, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili, panel moderatörü Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece’nin bağımlılıkla mücadelede sanatın iyileştirici gücünün ve bu kapsamda yürütülecek çalışmalarda çok disiplinli çalışma yaklaşımının önemini vurguladığı açılış konuşması ile başladı. Ece, terapötik mimarlığın insanların duygusal, zihinsel ve fiziksel ihtiyaçlarına nasıl hitap ettiği konusunda sanat terapisi ve müzik terapisinin yeri konularının yer aldığı panel içeriği hakkında bilgi verdi. Mimarlık Fakültesini temsilen panel moderatörü Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Aysun Tuna son yıllarda ülkemizde giderek artan bir sorun haline gelen madde bağımlılığı sorununa mimarlık bölümü öğrencileri ile birlikte mimari proje atölyelerinde “yenileyen ve iyileştiren mekanlar” temasında çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Ardından Mudurnu Süreyya Astarcı MYO öğretim görevlisi Mimar Meral Akduman yürütücülüğünü üstlendiği 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı Mimari Proje III dersi kapsamında “Yenilenme Merkezi” temalı çalışma grubunda madde bağımlılığından arınma sürecinde terapötik tasarım yaklaşımının öne çıktığını, sanat ve müzik terapi yöntemlerinin mekânsal organizasyona yansımasında sanat dalları ile bilgi paylaşımına ihtiyaç duyduklarını belirtti.

KADIN BESTECİLER TEMALI PİYANO RESİTALİ DÜZENLENDİ KADIN BESTECİLER TEMALI PİYANO RESİTALİ DÜZENLENDİ

Panelde, Karabük Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Eda Öz Çalışkan” Türkiye’de Sanatla Terapi ve Mimarlıkta Sanatın Terapötik Etkisi” başlıklı sunumunda sanatsal dışavurum bağımlılık sürecinde yara alan özgüvenin onarılmasında, dürtüselliğin ve gerilim yaratan içsel çatışmaların sanat yoluyla dışsallaştırılmasını kolaylaştırdığını uygulanan örnekler kapsamında anlattı. Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bora Büken “Müzik Terapi ve GETAT Uygulamalarında Yönetmelikler çerçevesinde Hekim Bakış Açısından Mekan Tasarımı” başlıklı sunumunda müzik terapi merkez ve ünitelerinde mekânsal tasarım kriterlerini yurt dışı örnekleri ve ulusal yönetmelikler kapsamında değerlendirdi. Panelin son konuşmasını ise, Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nden Araş. Gör. Dr. Nurcan Bahadır’ın “Müzik Terapi ve Bağımlılık” başlıklı sunumu ile devam etti.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde mimarlık, tıp ve sanat meslek disiplinlerinden uzmanların birlikte yer aldığı, ülke çapında bağımlılıkla mücadelede ilki gerçekleştiren ve öncü rol üstlenen panel sorular ardından sona erdi.