OMÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve KİTAM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kuru, laboratuvarda Gaz Kromatografisi – Kütle Spektrometrisi (GC-MS) sistemi ile aromatik maddelerin kalitatif analiz hizmeti sunulmaya başlandığını belirtti. "GC-MS sistemi sayesinde, özellikle uçucu ve yarı uçucu bileşenlerin doğrudan tespiti mümkün hale geldi. Numunelerdeki bileşen profilleri, uluslararası geçerliliğe sahip veri tabanları ile eşleştirilerek tanımlanıyor" dedi.
Analizlerin numunenin fiziksel özelliklerine göre sıvı enjeksiyon veya headspace yöntemi ile gerçekleştirildiğini vurgulayan Kuru, "Headspace yöntemiyle katı ve yarı katı numunelerdeki uçucu bileşenleri ekstraksiyon işlemi olmadan, doğrudan analiz edebiliyoruz. Bu yöntem, özellikle bitkisel ekstraktlar, uçucu yağlar ve aromatik bileşiklerin incelenmesinde büyük avantaj sağlıyor" diye konuştu.
Mikroplastik analiz hizmeti de sunuluyor
Merkezde ayrıca LC-MS/MS (Shimadzu LCMS-8040) cihazı ile mikroplastik analizlerinin de başladığını belirten Kuru, "Yeni başlattığımız analiz hizmetiyle biyolojik doku örneklerinde mikroplastiklerin kütle spektrometrik olarak tanımlanmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu sayede çevre ve sağlık alanındaki araştırmalara bilimsel katkı sunmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.
Analiz sonuçlarının, akademik çalışmalar ve araştırma projeleri için bilimsel standartlara uygun şekilde raporlandığını söyleyen Kuru, "KİTAM olarak, sunduğumuz ileri düzey analiz imkanlarıyla hem üniversite içindeki araştırmacılara hem de sanayi paydaşlarına destek olmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Kuru, merkezin sahip olduğu teknik altyapı sayesinde bilimsel çalışmaların niteliğinin artacağını ve üniversite–sanayi iş birliğine önemli katkılar sağlanacağını da sözlerine ekledi.
OMÜ KİTAM’da aromatik madde ve mikroplastik analiz hizmetleri başladı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (KİTAM) bünyesinde bulunan Kromatografi ve Kütle Spektrometrisi Laboratuvarı’nda aromatik madde ve mikroplastik analizleri yapılmaya başlandı.
Kaynak: İHA
Yorumlar