Yaşlı adamı arama çalışmalarına Çankırı AFAD ekiplerinden destek! Yaşlı adamı arama çalışmalarına Çankırı AFAD ekiplerinden destek!

Etkinliğe Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Mudurnu Kaymakamı Ayhan Kalaycıoğlu, Mudurnu Belediye Başkanı Doğan Onurlu ve Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz ile Bolu il protokolü katıldı. Etkinlikte açılış konuşmasını Mudurnu Tarihi Alan Kenti Alan Başkanı Atılgan Kaya yaptı. Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Kaya Mudurnu İlçesinin Mudurnu Tarihi Ahi Kenti adıyla 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edildiğini ifade etti. Mudurnu Kültür Miras Alan Yönetimi Başkanlığının faaliyetleri hakkında konuşan Kaya katılımcılara ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği olanlara teşekkür etti.

Kaya’nın konuşmasını bitirmesinin ardından kürsüye gelen Mudurnu Belediye Başkanı Doğan Onurlu katılımcıları selamlayarak sözlerine başladı. Mudurnu hakkında bilgi veren Onurlu çalıştayın verimli geçmesini diledi. Onurlu’nun sözlerini bitirmesinin ardından konuşan Mudurnu Kaymakamı Ayhan Kalaycıoğlu etkinliğin öneminden bahsetti. 2024 – 2028 Mudurnu Ahi Kenti planının UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinden kalıcı listesine girebilmek için hazırlandığını ifade edip katılımcılara teşekkür etti.

Kalaycıoğlu’nun konuşmasını noktalamasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı Mudurnu Kaymakamı Ayhan Kalaycıoğlu, Mudurnu Belediye Başkanı Doğan Onurlu ve Mudurnu Tarihi Alan Kenti Alan Başkanı Atılgan Kaya’ya teşekkür belgesi verdi. Belgelerin verilmesinin ardından söz alan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı katılımcıları selamladı. Etkinliği gerçekleştirmekten duyduğu bahtiyarlığı ifade eden Alişarlı gelecek nesillere bırakılacak olan kültürel mirasın önemini vurguladı. Kültürel mirasın tanımını yapan Alişarlı Mudurnu hakkında bilgi verdi. Ahilik hakkında konuşan Alişarlı Ahilik geleneğini sürdürenlere ve etkinlikte emeği olanlara teşekkür etti. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın sözlerini bitirmesinin ardından Mudurnu Tarihi Alan Kenti Alan Başkanı Atılgan Kaya Mudurnu Ahi Kenti 2024 – 2028 Planı ile ilgili sunum yaptı. Sunum sonrası Türkiye Yılın Ahi Babası seçilen İsmail Atlı kürsüye geldi. Ahilik ve tarihi hakkında bilgi veren Atlı Yılın Ahi Babası seçilmekten duyduğu gururu ifade edip Yılın Ahi Babası ödülüne layık gören herkese teşekkür etti.

Atlı’nın konuşmasını noktalamasının ardından çalıştayda ilk oturum yapıldı. İlk oturumun başkanlığını Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz yaparken Doç. Dr. Özgür Çark “Ahilik Mektebi ve Fütüvvetname Okumaları” konulu sunum yaptı. İlk oturumda Prof. Dr. Mehmet Süme “Mudurnu’daki Ahilik Faaliyetlerine Tarihten Bir Tanık Ahi Baba Debbağ Mehmet”, Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa ve Meryem Maide Ağılday “Mehmet Cantürk Koleksiyonundan Bir kesit ile Mudurnu’da Geleneksel Mesleklerden Bakırcılığa Bir Bakış” ve Doç. Dr. Erhan Çapraz “Türk Halk Kültürü Araştırmaları İçin Öncü Bir İsim Pertev Naili Boratav” başlıklı sunum yaptı.

Çalıştayın 2. oturumuna Doç. Dr. Ertuğrul Düzgün başkanlık ederken Dr. Öğr. Üyesi Meral Ortaç “Mudurnu Tarihsel Sürekliliğinin İzleri Bağlamında Arkeopark”, Doç. Dr. Nazan Müge Uysal “Mudurnu Arkeopark ve Kültür Destinasyonları İçin İngilizce İçerik Geliştirme Çalışmaları”, Dr. Öğr. Üyesi İsa Bayhan “Mudurnu Tarih ve Kültür Rotası”, Öğr. Gör. Yusuf İnce “Mudurnu İnanç Turizmi Rotası” ve Dr. Öğr. Üyesi Düzgün Çakırca “Mudurnu’da Koruma ve Restorasyon Çalışmalarında Öncelikler” başlıklı sunum yaptı.

Son oturuma Prof. Dr. Rahmi Yücel başkanlık yaparken Arş. Gör. Dr. Seda Senem Alpaykut Bayraktar “Mudurnu’nun Öncelikli Sorun ve Müdahale Alanlarına İlişkin Bir Kesit”, Arş. Gör. Dr. Işıl Karapınar Çelik “Mudurnu’da Markalaşma ve Pazarlama”, Doç. Dr. Binali Tercan “Mudurnu’nun Kentsel Gelişme Yöneltileri ve Afet Riskinin Değerlendirilmesi”, Doç. Dr. Pınar Kırkık Aydemir “Yavaş Şehirlerde Sürdürülebilirlik Hareketlilik ve Mikrobilite, Mudurnu Örneği”, Doç. Dr. Büşra Sağdıç “Mudurnu Gastronomi Turizmi Unsurları” ve Öğr. Gör. Meral Vural “Mudurnu’daki Mimari Mirası Yaşatmaya Yönelik Dijital Belgeleme Denemeleri” başlıklı sunum yaptı.

Muhabir: Havva AKÇA