Türkiye ve Mısır, 11 yıllık bir aranın ardından ilk normalleşme adımlarını attı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz ay Mısırlı mevkidaşı Semih Şukri'nin daveti üzerine Mısır'a gitti. Bakan Çavuşoğlu böylelikle, 11 yıl aradan sonra Türkiye'den Mısır'ı ziyaret eden ilk dışişleri bakanı oldu. Çavuşoğlu burada yaptığı açıklamada, Şukri'yi Ramazan ayında Türkiye'ye davet ettiğini belirtmişti. Yaşananların ardından Şukri, Çavuşoğlu'nun daveti üzerine Türkiye'ye geldi.

Çavuşoğlu ve Şukri Ankara'da bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çalışma ziyareti amacıyla Ankara’da bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri ile bir araya geldi. İki bakan heyetler arası görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

"Mısır ile açtığımız yeni sayfayı ortak projelerle doldurmak istiyoruz"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, "Mısır ile açtığımız yeni sayfayı ortak projeler ve başarı öyküleriyle doldurmak istiyoruz. Bundan sonra Libya konusunda daha yakın iş birliği içinde çalışacağız" ifadelerini kullandı. Libya konusuna da değinen Çavuşoğlu "Bundan sonra Libya konusunda daha yakın işbirliği içinde çalışacağız" dedi.

Şukri: Türkiye-Mısır ilişkilerinin daha da aktifleştirilmesi için güçlü bir irade var arkamızda

Şukri, Bakan Çavuşoğlu'na sıcak karşılamadan dolayı teşekkür ederek, "Bu hızlı bir şekilde beraberce karşılıklı ziyaretlerden ve gerçekten ortak vizyonumuz ve aynı zamanda güçlü bir siyasi irade var arkamızda. Her iki ülkede ilişkilerin, Türkiye-Mısır ilişkilerinin daha da aktifleştirilmesi ve her alanda yükselmesi için." dedi.

Türkiye ve Mısır'ın, Libya ile ilgili ortak iradesinin olduğunu kaydeden Şukri, şunları kaydetti: Libya kurumlarının tekrar sorumluluklarını geri almaları gerektiği ve orada nezih ve şeffaf seçimlerin yapılması, Libya halkının iradesini yansıtacak bir hükümetin kurulması ve Libya'nın toprak birliğinin korunması konusunda hemfikiriz.

İki ülke arasında somut adımlar atılmaya devam edecek

İki ülkenin karşılıklı büyükelçilik atamasına ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, "Bu konuyu da bugün birlikte ele aldık ve temsil düzeyinin büyükelçi seviyesine yükseltilmesi hususunda somut adımlar da atıyoruz. Zaten Kahire'de bu konuda birlikte çalışma konusunda karar almıştık. Önümüzdeki dönemde ortak bir açıklamayla biz sizleri bilgilendireceğiz ve o güne kadar da bazı adımlar da atmaya devam edeceğiz. Herhangi bir sorunun olmadığını da söylemek isterim şimdiden." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, iki ülke ilişkilerini her alanda geliştirmek için somut adımlar atmaya devam edeceklerinin altını çizerek, ileriki süreçte cumhurbaşkanları düzeyinde bir zirvenin gerçekleştirilmesi planının olduğunu ve bugün bu zirvenin hazırlıklarını başlattıklarını dile getirdi. Bakan Çavuşoğlu, iki ülke arasında 10 milyar dolar seviyesinde ticaret hacminin olduğunu ve bunu 15 milyar dolar seviyesine çıkarabileceklerini kaydetti.

"Mısır'ın en çok LNG ihraç ettiği ülke de Türkiye"

Mısır'ın en çok ihracat yaptığı ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Mısır'ın en çok LNG ihraç ettiği ülke de Türkiye. Artık spot piyasadan değil de doğrudan enerji firmalarımız BOTAŞ'ta, Mısır firması arasında bir anlaşmayla biz doğrudan almak istiyoruz. Bu talebimizi, düşüncemizi de bugünkü toplantıda bir kere daha paylaştık." diye konuştu.

Mısır ile turizm rakamları

Çavuşoğlu, iki ülkenin turizm konusunda, ileriki süreçte karşılıklı turist sayısını artırmak için vatandaşları da teşvik edeceklerini dile getirerek, geçen yıl 227 bin Mısırlının Türkiye'yi ziyaret ettiğini aktardı. Türk Hava Yollarının (THY) Mısır'a haftada 50 sefer yaptığını ve ilave 12 sefer talebinde bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, "İlgili kurumlarımızın Mısır'da tekrar faaliyete başlamasını arzu ediyoruz. Mısır ziyaretinde, bu yönde Şukri'nin desteklerini de talep etmiştim. Anadolu Ajansı, TRT, TİKA'nın tekrar dönmesi, Yunus Emre Enstitüsünün Kahire Merkezi açık, İskenderiye'de tekrar merkezin açılması gibi." ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, ikili ilişkilerde yakaladıkları bu ivmeyi daha da hızlandırmak için somut adımların atılması gerektiğini vurgulayarak, Müslüman dünyasının ve Akdeniz'in iki önemli ülkesi olarak bölgenin ve ötesinin istikrarı bakımından da Türkiye-Mısır ilişkilerinin ve işbirliğinin önemli olduğunu söyledi.

Filistin konusu

Filistin konusunu da mevkidaşı Şukri ile ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, Mısır'ın Filistin ve Orta Doğu konusunda oynadığı rolü her zaman takdir ettiklerini ve çabalarını desteklediklerini söyledi. Çavuşoğlu, İsrailli mevkidaşı ile yaptığı telefon görüşmesine ve Filistin'de son dönemde meydana gelen olaylara ilişkin yaptığı diplomatik girişimlere dikkati çekerek, "Filistinli kardeşlerimizin haklarının gasbedilmesine biz rıza gösteremeyiz." dedi. Türkiye-Mısır ilişkilerinin yeniden canlandırılmasının ardından bu ilişkinin bölgeye olumlu etkilerinin olduğunu gördüklerini belirten Çavuşoğlu, Filistin konusunda Türkiye ve Mısır'ın düşüncelerinin tamamen örtüştüğünü söyledi.

"Mısır'la ilişkilerimizi güçlendirirsek bölgesel konularda da yakın çalışırsak bunun olumlu etkileri olacaktır"

Çavuşoğlu, Libya'nın istikrarını Mısır'la birlikte destekleyeceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: Suriye konusunda da, temel konularda tabii ki görüş birliğimiz var. Amacımız; Suriye'nin sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğidir ve siyasi sürecin canlandırılması gerekiyor. Biz Türkiye olarak her fırsatta Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve sınır bütünlüğüne olan desteğimizi söylüyoruz. Herkesten daha fazla buna bağlıyız çünkü yanı başımızdaki komşunun içinde bulunduğu her şart, bizi doğrudan etkiliyor. Tıpkı Libya'daki gelişmelerin doğrudan Mısır'ı etkilediği gibi.

O nedenle bizim önceliğimiz, burada da terörle mücadele olmalıdır ve insanların gönüllü bir şekilde, güvenli bir şekilde dönmesinin şartlarını oluşturmamız lazım. Bunun için de rejimle de angajman önemli. Bizim de şu anda yapmaya çalıştığımız o. Ama bizim oradaki şu andaki mevcudiyetimiz, bize yönelik tehditlerin hatta Suriye'nin bölünmesine yönelik çabaların da önlenmesi bakımından çok önemlidir. Bir terör koridorunun oluşmasını da biz engelledik Suriye'de. "Mısır'la ilişkilerimizi güçlendirirsek, bölgesel konularda da yakın çalışırsak bunun olumlu etkileri olacaktır." diyen Çavuşoğlu, ortaya çıkacak fırsatların herkesin yararına değerlendirilmesi bakımından da etkilerinin olacağını vurguladı.

ABD'nin Suriye'de YPG'ye desteği

Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'de PKK/YPG'ye destek verdiğini ve bunun sadece burayla sınırlı kalmadığını hatırlatarak, şunları kaydetti: Süleymaniye'de de biliyorsunuz, PKK artık tamamen oradaki yerel yönetimleri ve de Talabani'nin partisini kontrol altına almıştır. Sonuçta burada da ABD'nin nüfuzu var. Biz neden olduğunu bunların hepsini biliyoruz, bu terör örgütleriyle bir taraftan 'terörist' diyeceksiniz, diğer taraftan destek vereceksiniz. Böyle terörle mücadele olmaz. Biz Türkiye olarak, her türlü terör örgütüyle mücadele ediyoruz. Ayrım yapmaksızın ideolojileriyle de mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu Avrupalıların sahiplendiği terör örgütlerini de yok etmeye devam edeceğiz. Türkiye'nin yılda 2,5 milyar metreküp LNG ithal ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Ukrayna savaşının devam edeceğini, enerji krizinin de olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, yenilenebilir enerji konusuna ilişkin Türkiye'nin özellikle güneşte ve rüzgarda dünya ortalamasının üstüne çıktığını sözlerine ekledi.

Editör: Elif Erdoğan