Asansör faciası: Kadın işçi hayatını kaybetti Asansör faciası: Kadın işçi hayatını kaybetti

HABER: FARUK ÇİDEM
Milli Eğitim Bakanlığı’nın taşımalı sisteme son vermesiyle birlikte Bolu’da şehir merkezine uzak köylerde bulunan öğrenciler karardan mağdur oldu. Geçtiğimiz gün Bahçeköy köyünde yaşayan öğrencilerin taşımalı sistemin kaldırılmasının ardından yaşadıkları sorunu gündeme getirmesiyle birlikte Öğrenci Veli Derneği de harekete geçti.
“HAKLAR ELLERİNDEN ALINIYOR”
Köyü ziyaret eden ve yaşananları yerinde gören Veli Der, konuyla ilgili basın açıklaması yaptı.  Öğrenci Veli Derneği (Veli Der) Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, 2024 – 2025 Eğitim öğretim yılı,  derinleşen ekonomik kriz, yoksulluk, işsizlik başta olmak üzere tonlarca sıkıntıyla birlikte başladı. Eğitimin biriken sorunları; iktidarın ideolojik, politik ve sınıfsal tercihleri nedeniyle halkın talepleriyle örtüşmemesi yaşanılan krizleri derinleştirmeye devam ediyor. Çalışanların neredeyse  %50’sinin açlık sınırının çok altında asgari ücretlerle çalıştığı, asgari olarak hayatta kalmaya dahi yetmeyen ücretler,  artan işsizlik, enflasyon ve tüm bunların faturasının halka kesildiği bir sarmalın içinde nefes almaya çalışıyoruz. En temel ihtiyaçlarına ulaşamayan halkın, hakları da sözde tasarruf tedbirleri nedeniyle ellerinden alınıyor” dedi.
“KALEM, DEFTER ALMAK İÇİN KREDİYE İHTİYAÇ DUYUYORUZ”
Gezici, “Okulların açılmasıyla birlikte, bankaların okul masrafları için kredi reklamı yapması aslında yoksulluğun en net göstergesi. Artık kalem defter almak için kredi ihtiyacı duyulan derin bir yoksulluk yaşıyoruz. Sorunları değil algıyı yönetmeye çalışan iktidar ve milli eğitim bakanı , ‘’bütçede aslan payını alıyoruz ‘’ diye dursun, rakamlar eğitimde, niteliğin de bütçenin de eridiğini gösteriyor. Eğitimin, genel bütçeden aldığı pay 2016 yılında yüzde 13.3 iken, 2025 yılı için yüzde 10.8 olarak öngörüldü. Daha okullar açılmadan Milli Eğitim Bakanın ,‘’her ay internet faturası ödüyoruz ‘’ demesi, kamusal eğitim hakkının nasıl yok sayıldığının ve personel gideri dışında tüm hizmetlerin velilerin sırtına yıkıldığının ve yakılacağının habercisiydi” ifadelerini kullandı. 
“BOLU’DA 5 BİN ÖĞRENCİ TAŞIMA KAPSAMINDA”
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı’nda S-1.1.3 maddesinde “Tüm öğrencilerimize fırsat eşitliği içinde eğitimlerine devam edebilmeleri için uygulanan ücretsiz ders kitapları ve öğrenci taşıma hizmetleri gibi uygulamalar iyileştirilerek devam edecektir.” (MEB 2024-2028 Stratejik Planı sayfa 87) denilmektedir.
Ancak gerçek taşıma hizmetlerinin iyileştirilmesi değil kaldırılması oldu. Bakanlık Verilerine baktığımızda; 2022/23 yılında Tüm Türkiye’de 744 bin 625 öğrencinin taşıma kapsamında, ilimizde ise özel eğitim öğrenci ve kursiyerleriyle birlikte yaklaşık 5 bin öğrencinin taşıma kapsamında olduğunu görüyoruz.

Ancak daha okullar açılmadan, kamuda tasarruf adı altında tüm illerde öncelikle liselerde taşımalı eğitimin kaldırıldığına dair haberler gelmeye başladı.  Köyünde,  beldesinde okulları kapatılan, toplu taşıma olanakları olmayan milyonlarca çocuk ve veli için bu karar eğitim hakkı ihlali demekti. Ulaşım, barınma ve beslenme en temel insan ve yurttaşlık hakkı olan eğitim hakkına ilişkin haklardır.
Hali hazırda ekonomik nedenlerle kitlesel okul terkleri devam ederken buna taşıma hakkı elinden alınmış milyonlarca çocuğumuz için; okul terki, sağlıksız barınma, çocuk işçiliği, çocuk evliliği, toplum için karartılmış bir gelecektir.
Tüm haklarımızı piyasanın emrine veren, yurttaş değil müşteri olarak gören, parası olanın parası kadar hizmet aldığı ekonomi politikalarını kabul etmiyoruz.
Çünkü, eğitim sadece bireysel fayda üretmez,  aynı zamanda kamusal ve toplumsal fayda üretir. Eğitim kamunun sorumluluğunda eşit, ücretsiz, parasız ve kesintisiz olmak zorundadır. Maliyeti velinin sırtına yüklenemez.
 Milli EĞİTİM BAKANLIĞI, TAŞIMA YÖNETMELİĞİ’ nde 8/1. Maddesinde ,
Toplu taşıma hizmetinin bulunmaması,
1b) Eğitime erişim ihtiyacı olan öğrencinin sürekli veya geçici ikamet ettiği yerleşim yerinde bu ihtiyacını karşılayacağı türde eğitim kurumu bulunmaması veya bu kurumların kapalı olması,
12/8) İhalelerin zamanında yapılamaması, ihalelere katılım sağlanmaması, yüklenicinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi, taşımanın ekonomik olmaması ve benzeri nedenlerle taşıma faaliyetlerinin gerçekleştirilememesi durumunda mülki idare amirinin onayı ile farklı eğitime erişim seçenekleri uygulanabilir. Denilmektedir.
Öğrenci veli derneği Bolu Şubesi olarak; karar alıcıların ilgili mevzuat doğrultusunda çocuklarımızın ve toplumun üstün yararı için ivedilikle karar almasını, 83 milyon yurttaşın ürettiği kaynakların halkın yararına kullanılmasını, 
Taşıma kapsamından çıkarılarak, okullarına ulaşımı engelli yaşayan öğrencilerimizin ve velilerimizin mağduriyetinin giderilmesini talep ediyoruz.
Çocuklarımızın hayallerinden, umutlarından ve ülkemizin aydınlık yarınlarından, temel haklarımızdan tasarrufu             kabul etmeyeceğimizi, takipçisi olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz. 
 

Muhabir: Faruk Çidem