Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük deprem başta merkez üssü olmak üzere 10 kentte binlerce binanın yerle bir olmasına yol açtı. Can kaybının 45 bine  bölgede çok sayıda kişi de evsiz kaldı. Depremden etkilenen bölgede hâlâ barınma önemli bir sorun. Bölgede çadır ihtiyacı sık sık gündeme gelirken, Kızılayaklaştığıy’ın iştirak kuruluşu Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.’nin yardım derneği AHBAP’a çadır satışı yapması sosyal medyada tepkilere neden oldu.

‘2050 çadır aldık’

AHBAP Derneği’nden yapılan açıklamada, afet sonrası hemen çadır temin edilebilecek tek şirketin Kızılay’ın iştirakindeki Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş. olduğu belirtildi. Açıklamada, “Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile 2050 adet çadırın sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2050 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik. 1232 adet çadır Adıyaman ve Kahramanmaraş’a; 918 çadır da Hatay’a yola çıktı ve aynı gece dağıtıldı” denildi. Derneğin kurucusu Haluk Levent de eleştiriler üzerine “Biz o akşam herkes can derdinde, soğuktan donarken “Bu çadırları satın almalı mıyız ya da almamalı mıyız?” lüksüne sahip değildik olamazdık da. Ve satın alıp bölgeye gönderdik. Yaptığımız her işlem kanuni ve doğru. Ve Kızılay yetkilileri bana, ‘Bu toplanan paralarla hammadde ve kumaş satın alınıp, tekrar çadır üretilip vatandaşa ücretsiz olarak dağıtılıyor’ dediler. Bilginize. Çadır kentler kurduk. Kalanı evlere köylere dağıttık. Tek tek görüntüledik” açıklamasını yaptı.

 

‘Ücreti çadır hammadde tedariğine ayrıldı’

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, tartışmalar sürerken AHBAP ile Kızılay arasındaki satış hakkında şu açıklamayı yaptı: “Kızılay Çadır, Türkiye Kızılay Cemiyeti’nin bir iştirakidir ve 12 ay kesintisiz üretim yapan dünyanın sayılı afet çadırı üreticilerinden biridir. Öncelikle Kızılay’ın Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde belirlenen asgari çadır stok seviyesini garanti eder. Ayrıca barınma hizmet kümesi sorumlusu olan AFAD’ın kendisinden tedarik etmek için sipariş verdiği sayıda çadırı istenilen zamanda imal eder. Sağlık Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Birleşmiş Milletler ve diğer Uluslararası kuruluşların taleplerini üretir. Satışlardan elde ettiği gelirleri Kızılay’a aktarır, Kızılay da afetler için gerekli olan çadır ve sair insani yardım malzemelerini ürettirerek depolar ve ihtiyaç anında vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtır. AHBAP Derneği de Kızılay’ın yurt dışı bir kuruluş için ürettiği logosuz 2050 çadırı afetin ilk günlerinde Kızılay Çadır’dan maliyetine tedarik ederek AFAD’ın gösterdiği yere sevk edip depremzedelerin hizmetine sunmuştur. Kızılay Çadır Tekstil A.Ş.’de AHBAP Derneği’nden aldığı kaynağı çadır hammadde tedariği için ayırmış ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planlamıştır. Kızılay Çadır Tekstil A.Ş. gerek günlük 1000 çadır imali gerekse ithalat ve yurtiçi fason imalat ile AFAD’a barınma desteği vermeye devam etmektedir. Kızılay ve AHBAP’ın işbirliği ahlakidir, akılcıdır, yasaldır. Aksini iddia eden ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetlidir.”

TEB: Tanesi 140 bin TL’ye 5 çadır aldık

Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney de tanesi 140 bin TL fiyatla 76 metrekare büyüklüğünde 5 adet çadırı Kızılay’dan satın aldıklarını söyledi. Bölgede mobil eczaneler kurmak için harekete geçen ancak büyük çadır bulmakta zorlanan Türk Eczacılar Birliği’nin, çadırları Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.’den temin ettiği belirtildi.

Muhalefetten tepki

Kızılay’ın AHBAP Derneği’ne çadır satmasına CHP ve İYİ Parti’den de tepki geldi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Kızılay’ın, sivil toplum kuruluşlarına çadır satarak bir ticarethane gibi çalışması akıl ve izanla bağdaşmamaktadır” dedi. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu da “Kızılay’ın, deprem felaketinin ardından elindeki çadırları ivedi olarak sahaya sevk etmek yerine bir başka kuruluşa satarak yönlendirmiş olması ne afet yönetiminin hedefine ne de etik/hukuki değerler sistemine uygundur” ifadesini kullandı.

Editör: Elif Erdoğan