31 Mart Yerel Seçimleri’nde İYİ Parti’nin oyunun Türkiye genelinde yüzde 3,8’e kadar gerilemesinin ardından, 1 Nisan’da Akşener seçimli olağanüstü kurultaya gideceklerini açıkladı. Akşener, 8 Nisan’da yaptığı yazılı açıklamayla “Bedel ödeme gerekliliğinin doğabileceğinin de pek tabii farkındaydım” diyerek yeniden aday olmayacağını duyurdu. Kurultay tarihi 27 Nisan olarak belirlenirken, kimlerin adaylığını koyacağı da şekillendi. 

Genel Başkanlık yarışının TBMM Grup Başkanı Koray Aydın, TBMM Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti Göç Politikaları Başkanı Mehmet Tolga Akalın ve Akşener’i istifaya davet ederek Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevinden istifa eden Bilge Yılmaz arasında geçmesi bekleniyor. 

Koray Aydın kimdir?

14 Mayıs seçimlerinin ardından İYİ Parti’nin TBMM Grup Başkanı olarak görev alan Koray Aydın, genel başkanlığa adaylığını açıklayacak. 

MHP kökenli Aydın, 1999-2001 yılları arasında Bayındırlık ve İskan Bakanı olarak görev yaptı, ardından bir süre MHP Genel Sekreterliğini yürüttü. İki dönem daha MHP’den milletvekilliği yapan Aydın, 2012’de MHP 10. Büyük Olağan Kongresi’nde genel başkanlığa aday olsa da Devlet Bahçeli karşısında kaydetti. 

Aydın, 1 Kasım 2015 erken genel seçimlerinin MHP açısından başarısızlık olduğunu savunarak, partinin yeniden yapılandırılması ve iç muhasebe yapması için “Olağanüstü Kurultay” çağrısı yaptı ve yeniden Genel Başkanlığa adaylığını açıkladı. Aydın’ın daha sonra İYİ Parti’de siyaset yapacağı Meral Akşener de olağanüstü kurultay için adaylığını ilan etmişti. Yönetimin Yüksek Seçim Kurulu’na başvurusuyla MHP kurultayı ertelendi. Aydın, 2017 referandumuna giden süreçte MHP’den kopan siyasetçilerin başını çektiği ekiple birlikte İYİ Parti’nin kuruluşunda yer aldıç. 

Size de Bu Yakışırdı Size de Bu Yakışırdı

Müsavat Dervişoğlu kimdir?

2019 yılından bu yana İYİ Parti’nin TBMM Grup Başkanvekilliği görevini üstlenen Müsavat Dervişoğlu, Akşener’in aday olmayacağını açıklamasının ardından sosyal medya hesaplarından adaylığını duyurdu. Akşener’in kararına saygılı olduğunun altını çizen Dervişoğlu, “Böylesine kritik bir eşikte gelişmelere kayıtsız kalabilmem ve tarihin üzerime yüklediği sorumluluktan uzak durabilmem mümkün değildir” dedi. Gençlik yıllarında Ülkü Ocakları’yla siyasete giren ve genel başkanlık da yapan Dervişoğlu, MHP’nin kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş ile birlikte de çalıştı. 2012’de MHP Kurultayı’nda genel başkanlığa aday olan Dervişoğlu, Bahçeli’ye karşı kaybetti. İYİ Parti kurucuları arasında yer alan Dervişoğlu, 2018’de İzmir’den milletvekili seçildi. 

Mehmet Tolga Akalın kimdir?

İYİ Parti Göç Politikaları Başkanı Mehmet Tolga Akalın, siyasi hayatına Ülkü Ocakları ve Milliyetçi Hareket Partisi’nde başladı. 1992-1997 yılları arasında Keşan Ülkü Ocakları Yöneticiliği, 1997-2002 yılları arasında Keşan Ülkü Ocakları Başkanlığı, 2003-2005 yılları arasında MHP Keşan İlçe Başkan Yardımcılığı, 2005-2006 yılları arasında MHP Keşan İlçe Başkanlığı, 2006-2007 yılları arasında MHP Edirne İl Başkanlığı, 2011-2012 yılları arasında ikinci defa MHP Edirne İl Başkanlığı yapmıştır.

İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi ve beş dönem GİK üyeliğine seçilen Akalın, 20 Eylül 2020 tarihli olağan kongre sonucunda Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine atandı.

Akalın, İYİ Parti Milli Güvenlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini tamamladıktan sonra, İYİ Parti Göç Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görevine devam ediyor.

Bilge Yılmaz kimdir?

Araştırma alanı olarak kurumsal finansman, alternatif yatırımlar ve politik-iktisat konularına eğilen Prof. Dr. Bilge Yılmaz, kurumsal yönetim, kredi derecelendirme kuruluşları, serbest fonlar, özel sermaye, menkul kıymetler dizaynı, açığa satış kısıtlamaları, şirket iflası ve banka düzenlemeleri konusunda çeşitli makaleler yazdı. Yazdığı makaleler, iktisat alanında dünyanın en iyi üç akademik dergisi olan Econometrica, American Economic Review ve Journal of Political Economy gibi dergilerde yayımlandı.

Bilge Yılmaz, İYİ Parti’de göreve başlamadan önce Yurt Partisi’nde Parti Meclisi Üyeliği makamında görev yaptı.

Nisan 2021’de gezi amacıyla Türkiye’ye geldiğinde ülkenin durumunu görerek, deneyimini siyasette değerlendirmeye karar verdi. Muhalefet partileriyle görüştü, Ekim 2021’de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in danışmanı oldu.

Erhan Usta’nın grup başkanvekilliği görevine getirilmesi sonrasında, 23 Aralık 2021 tarihinde İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı’na atandı.

Yılmaz, İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevinden 31 Mart Pazar akşamı istifa etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i de istifaya çağıran Yılmaz, “Önümüzdeki genel seçimlerde ülkemizin AK Parti iktidarının kötü ve beceriksiz yönetiminden kurtulması için bugünden çalışmaya başlamalıyız” dedi.

HABER MERKEZİ