Sivas‘ta ocak ayının ortasına gelinmesine rağmen kent genelinde henüz istenilen seviyede kar yağışı görülmedi. Bu durum özellikle Sivas’ın sembolü halindeki Kangal köpeklerinin kışlık tüylerine geçişini de etkiledi. Eksi 40 dereceye kadar soğuk havalara karşı dayanıklı yapıları ile bilinen hayvanların kasım ayında tamamlanması beklenen kışlık tüy değişimi gerçekleşmedi.

Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi? Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi?

Sivas Doğal Irk Kangal Köpeği Sevenler ve Koruyanlar Derneği Başkanı Orhan Yalçınkaya, Kangalların bulundukları ortama ve iklime uyum sağlayabildiğini belirterek, “Yazın yazlık tüylerine ulaşıyorlar ve onlar daha kısa tüy yapısına sahip. Kışın da bu tüyler soğukların artmasıyla iyice uzuyor ve kalınlaşıyor. Post yapısı daha kalın bir duruma geliyor. Ama şu an iklimin kayması ve havaların sıcak gitmesinden dolayı Kangal köpekleri, hala yazlıkpostlarında duruyor” dedi.

‘Havalar soğuyunca zorlanacaklar’

Köpeklerin normal koşullarda kasım ayında tüy değişimi yaşadıklarını ocak gelmeden kışlık postlarına ulaşmaları gerektiğini anlatan Yalçınkaya, “Ama şu an daha kar  yağmadığı ve hava da normale göre çok daha sıcak olduğu için  hala yazlık postlarındalar. Havaların soğuması ile tüy yapılarını daha uzatarak, kışlık postlarına ulaşacaklarına inanıyorum. Mevsim kayması, tüylerin kalınlaşmasını engelledi. Ani bir hava soğuması sonucu Kangal köpekleri, 15 gün zorlanacaklar” diye konuştu.

İklim değişikliği hayvanların yaşam döngüsünü etkiliyor

İklim değişikliği sadece insanları değil, hayvanları ve bitkileri de olumsuz etkiliyor. İklimdeki düzensizliklere uyum sağlayamayan türlerin sayılarında azalma olurken, kış uykusuna yatan hayvanların kış uykusu döngüsü bozuluyor; uyku durumuna geç geçip erken uyanıyorlar. Cinsiyetlerinde, üreme faaliyetlerinde, genetik özelliklerinde olumsuz değişiklikler meydana geliyor.

Bitkiler de değişen iklime çiçek açma dönemlerini, renklerini ve tozlaşma rutinlerinde değişiklikler yaparak uyum sağlamaya çalışıyor.

Editör: Berfin MUTLU