Özel Fatma Hatun Hastanesi Başhekim Yardımcısı Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yasemin Ongun Funda, üst solunum yolu enfeksiyonları ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Sıcak ve kuru yaz ayları ile soğuk-nemli kış mevsimi arasındaki geçiş döneminde enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığı artıyor. Bağışıklık sisteminin ani ısı değişikliklerine hemen uyum sağlayamaması, özellikle üst solunum yollarını olumsuz etkiliyor. Bunun yanı sıra okulların açılması, toplu kullanım alanlarında ve kapalı mekanlarda daha uzun vakit geçirilmesi gibi faktörler de hastalıkların hızla yayılmasına yol açıyor.

Sonbahar aylarında kulak burun boğaz hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak için el hijyeninin çok önemli olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yasemin Ongun Funda, Sonbahar aylarında hava sıcaklığının düşmesi, vücut ısısında ani değişikliği yol açarak vücut direncini düşürür ve bazı mikropların hastalık yapmasına yol açar. Bu geçiş döneminde daha dikkatli olunması gerekir. Havaların soğumasıyla artan enfeksiyonlarla bulaş riski de artmaktadır. Temas yoluyla bulaşabilen hastalıklar olduğu gibi havadan damlacık yoluyla da bulaş olabilmektedir. Bu açıdan kalabalık ortamlarda risk artmaktadır. Tokalaşma ve diğer temas durumlarında el hijyenine dikkat edilmesi gerekmektedir” dedi. Ani iklim değişiklikleri durumunda veya hava şartları bozulduğunda solunum yolu mukozasının koruyucu fonksiyonlarının da etkilendiğini belirten Op. Dr. Ongun, sonuç olarak çeşitli kulak burun boğaz ve solunum yolları hastalıkları ortaya çıktığını söyledi.

BAKTERİLERİN NEDEN OLDUĞU SİNÜZİT GELİŞTİĞİNDE ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ GEREKLİDİR

Sonbahar ve kış aylarında grip, nezle, soğuk algınlığı, sinüzit, orta kulak iltihapları ve alt solunum yolu rahatsızlıkları sıklığının arttığını ifade eden Op. Dr. Ongun, tedavi süreci ile ilgili olarak şu bilgileri verdi; Nezle hastanın boğaz ağrısı şikayeti ile başlayan, buna burun akıntısı ,burun tıkanıklığı ve hapşırmanın eşlik ettiği şikayetlerin ortaya çıktığı bir tablodur. Soğuk algınlığının bir parçası olan faranjite(boğaz enfeksiyonun) ise erişkinlerde en sık etken virüslerdir. Soğuk algınlığı, nezle tablosu eğer kişi beslenmesine, bol sıvı alımına, istirahatına ve uyku düzenine dikkat ederse 3-5 günde kendini sınırlayabilir. Bu süre zarfında hekim tarafından düzenlenen bulguları rahatlatacak soğuk algınlığı ilaçları tedavide yeterlidir. Antibiyotik rutin olarak kullanılmaz. Hastalarda ikincil bakterilerin neden olduğu sinüzitler görülebilir. Bakterilerin neden olduğu sinüzit geliştiğinde antibiyotik tedavisi gereklidir.

SONBAHARDA SİNÜZİT SIKLIĞI ARTIYOR

Sonbaharla beraber sinüzit rahatsızlıkların artış görülmektedir. Polen, küf, toz, hayvan tüyü gibi etkenler saman nezlesi(alerjik rint) olan hastalarda sinüzit problemini tetiklemektedir. Alerjik rintti olanlar, burundan fonksiyonel nefes alamayanlar ve mukus akışını engelleyecek yapısal burun bozuklukları olanlar, sigara içenler ve sık enfeksiyona maruz kalanların sinüs rahatsızlıklarına daha çok yakalanmaktadır. Basit gibi görünen üst solunum yolu hastalıkları sinüzit, ortakulak iltihabı ve zatürree gibi komplikasyonlara neden olursa hastanın iyileşmesi zorlaşır.

Nasıl korunmalıyız?

Solunum yolu hastalıklarından korunmada; mevsim geçişlerinde mecbur kalınmadıkça kalabalık ortamlarda bulunmamak, hasta olan kişilerle temastan kaçınmak, el yıkamak, vücut hijyenine dikkat etmek, düzenli beslenip yeterli istirahat etmek önem arz eder. Özellikle kapalı mekanlardan,havalandırmayı iyi olmayan yerlerden mümkün olduğunca uzak durulması önerilir. Haber Merkezi