Kahramanmaraş'ta 6 Şubat tarihinde dokuz saat arayla gerçekleşen tarihi depremlerin ardından 100 ülke Türkiye'ye yardım teklifinde bulundu. 80'i aşkın ülke arama kurtarma ekibi yolladı, resmi rakamlara göre geçtiğimiz hafta hadaki yabancı uzman sayısı yaklaşık 7 bin 500 civarındaydı.

Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabında Tayland'ın başkenti Bangkok'tan Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye, Ürdün'ün başkenti Amman'dan Norveç'in başkenti Oslo'ya, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den Kolombiya'nın başkenti Bogota'ya, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'dan Güney Afrika'nın başkenti Pretoria'ya dünyanın dört bir yanındaki Türkiye temsilciliklerinin teşekkür mesajları yayınlandı.

JAPONYA

Japon arama kurtarma ekipleri enkazlarda canlı aradı, sağlık ekipleri ise Gaziantep'te depremzedelerin yardımına koştu. Tokyo yönetimi ise vakit kaybetmeden insani yardım uçaklarına kalkış emri verdi. 15 ton ilaç, tıbbi ürün, çadır, battaniye ve uyku tulumları taşıyan askeri kargo uçağı, Salı günü İncirlik Üssü'ne indi.

GÜNEY AFRİKA

Ülke genelinde yardım seferberliği var, Güney Afrikalılar Johannesburg, Cape Town, Durban ve Pretorya kentlerinde belirlenen merkezleri çadır, ısıtıcı, jeneratör, uyku tulumu, battaniye ve kışlık giysi gibi ürünlerle doldurdu. Her gün Güney Afrika'dan kalkış yapan bir THY uçağı yardımları Türkiye'ye taşırken, şimdiye kadar 650 çadır, 1150 uyku tulumu, 100 jenaratör depremzedelere ulaştırıldı.

TAYVAN

130 uzmanın yer aldığı Tayvan arama kurtarma ekibi, deprem bölgesindeki görevlerini tamamlayıp ülkesine döndü. Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve yardımcısının bir maaşını depremzedelere bağışladığı ülkede, ayrıca depremzedelere 2 milyon dolar gönderildi. Tayvan'dan Türkiye'ye doğru havalanan bir kargo uçağı ise, 10 bin battaniye, 600 çadır ve beş sahra hastanesi çadırı taşıyordu.

 

KUVEYT

Küçük Körfez ülkesindeki yardımlar 100 milyon doları bulmak üzere. Devlet televizyonunda 12 saat boyunca yapılan yardım yayınına 130 bin insan katıldı ve 70 milyon dolar toplandı. Hükümet ise, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere 30 milyon dolar gönderiyor.

ABD

Joe Biden yönetiminin deprem olur olmaz 86 milyon dolarlık yardım paketini duyurduğu ABD'de, neredeyse her eyalette sivil toplum örgütlerinin kampanyaları var. ABD'de özel şirketler ve sivil toplum örgütleri depremzedeler için 50 milyon dolarlık yardım yaptı. ABD ayrıca 161 arama kurtarma uzmanıyla deprem bölgesindeki çalışmalara katılıyor. Amerikan askeri helikopterleri ise yardım ekiplerini İncirlik'ten depremin etkilediği şehirlere taşıyor.|

RUSYA

Rusya, depremzedeler için sahra hastanesi kurdu ve sahada 150'yi aşkın arama kurtarma ekibiyle alıyor. Ülkenin en büyük petrokimya şirketi SIBUR ise, depremzedeler için 1 milyon dolar bağışladı.

HİNDİSTAN

Hindistan ordusu sağlık ekibi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaralıları tedavi etmek üzere depremden 1 gün sonra Adana'ya ulaştı. 54 kişiden ulaşan sağlık ekibinin yanı sıra tıbbi ve diğer ekipmanların yer aldığı dördüncü uçak da bölgede.

BİNBAŞININ FOTOĞRAFI GÜNDEM OLDU

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Hindistan basınında çıkan bir haber gündem oldu. Söz konusu gelişmede, Hintli Binbaşı Beena Tiwari'nin deprem sonrası bir Türk kadınıyla hastanede sarılması yer aldı. Times Of India, gelişmeyi manşete taşıyarak 'Binbaşı Tiwari, depremzedeyle sarıldı' ifadesini kullandı.

Hintli kadın binbaşıdan duygulandıran Türkiye sözleri Ülkesinde gündem oldu

Tiwari'nin deprem bölgesinde yaptıkları faaliyetler de haberde yer aldı. Tiwari, 11-12 günde 3500'den fazla depremzedeye kurdukları hastanede yardım ettiklerini belirterek şöyle dedi:

'Burada halk tarafından evimizde gibi karşılandık. Kısa süre içerisinde hastanemizi kurduk ve durmaksızın depremzedelere yardım ettik. 3500'den fazla insanı tedavi ettik, sağlık ekibimiz günde 8-10 saat aralıksız çalıştı'

Öte yandan Hindistan Büyükelçisi Fırat Sunel, Türkiye'de hayatını kaybeden insanlar için Hindistan'da bir etkinlik düzenledi. Hindistan'da inanç liderleriyle birlikte dua eden Sunel'in o anları kameraya yansıdı.

Editör: Elif Erdoğan