Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulacak ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Peki ek zam düzenlemesi bu ay içerisinde yasalaşır mı? Öte yandan SSK emekliler ayın 17’sinde maaşlarını almaya başladılar. En düşük emekli aylığı alanlara 7 bin 500 TL yattı, üstünde alanlar ise enflasyon farkı olan yüzde 37.57 üzerinden bir zam aldı. Yani bu kişilere 10 bin TL en düşük emekli aylığı yatmadı, üstünde alanlara da yüzde 42.6 oranında zam yatmadı. Peki en düşük emekli maaşı alanlara 2 bin 500 TL fark ve üstünde maaş alanlara 5 puan zam farkı ne zaman hesaplara yatırılacak?
EK ZAM NE ZAMAN YASALAŞIR?
Konuyla ilgili merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, milliyet.com.tr’ye açıkladı. Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “En düşük emekli maaşının 10 bin TL’ye çıkarılmasına karar verildi. Emeklilere 37.57 oranında enflasyon farkının üzerine 5 puan farkla ek zam verilmesi kararlaştırıldı. En düşük emekli maaşının ve ek zammın kanunla yasalaşması gerekiyor. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda geçtiğimiz hafta bu kabul edildi. Bu hafta bunun yasalaşmasını bekliyoruz.
‘2 BİN 500 TL ZAM FARKI ALACAKLAR’
Şu anda maaş ödemeleri başladı. Maaş ödemelerini alanlar ek zamsız bir şekilde maaşlarını aldı. Yani yüzde 37.57 oranı üzerinden bir zam aldılar. Burada 5 puanlık fark yasalaştıktan sonra yatırılmış olacak. En düşük emekli maaşı alanlar 7 bin 500 TL üzerinden ödeme aldılar. En düşük maaşın 10 bin TL’ye yükseltilmesi ile birlikte bu gruptakiler 2 bin 500 TL zam farkı alacaklar.
‘DİĞER EMEKLİLERE 5 PUAN ZAM FARKI ÖDENECEK’
Geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ek zam kabul edildi. Ek zammın bu hafta itibarıyla yasalaşmasını bekliyoruz. Ancak yetişmese bile en düşük emekli maaşı alanlar 2 bin 500 TL farkı daha sonra alacaklar. Diğer emeklilere de 5 puan zam farkı ödenecek.
‘MAAŞ TAKVİMİNDEN ÖNCE YATIRILABİLİR’
Bütün emeklilere yüzde 42.6’lık zam yapılacak. 7 bin 500 TL olan en düşük emekli aylığı 10 bin TL’ye yükseltilecek. Yeni zamların bu ay yetişmesi temenni ediliyor. Ayın 17’sinden başlayıp 28’ine kadar bir maaş ödeme takvimi var. Eğer bu dönemde yasalaşmazsa dahi bir sonraki ay maaş takviminden önce bile bu farklar yatırılabilir. Ek zam düzenlemesi yetişirse bu ay içerisinde eğer yetişmezse gelecek ay başında farklar alınacak. Gelecek ay başında olmasa bile ek zamlar maaş alma döneminde yatırılacaktır diye düşünüyorum.
KÖK MAAŞA DÜZENLEME OLMADI, YENİ DÖNEMDE BEKLİYOR MUSUNUZ?
Kök maaşlar üzerinden bir düzenleme yapılmadı, şu an bu bir sorundur. 7 bin 103 TL kök maaşı olan bir kişi yüzde 42 zamla 10 bin TL zam almış oluyor. Kök maaşa göre zamlı maaşı 5 bin TL olan da 6 bin TL olanın da maaşı 10 bin TL’ye tamamlanıyor. Kök maaşınız 7 bin 103 TL ise yüzde 42’lik zam 10 bin TL’ye tekabül ediyor. Emekliler en düşük aylığın üstünde zam alıyorsa burada kök maaşlarının 7 bin 103 TL’den daha fazla olması gerekiyor. Bu açık daha da artmaya başlıyor. Bu sorunun ortadan kaldırılması adına kök maaşın en düşük emekli maaşına eşitlenmesi gerekiyor.
Bu dönem yasalaşmadı ancak ben önümüzdeki dönemlerde bunu göreceğimizi düşünüyorum. Bir sonraki dönemde yani haziran sonunda 6 aylık enflasyon farkı alındığında kök maaşlar en düşük emekli maaşının altında kalacak. Devletimiz bunu bir sonraki belirlenecek olan en düşük emekli maaşına tamamlamak zorunda kalacak. Halbuki kök maaşlar en düşük emekli maaşına eşitlenirse ‘kök maaşım ne, asıl maaşım ne, en düşük emekli maaşı ne kadar?’ tartışması son bulmuş olacak. Mutlak suretle bir düzenleme yapılmalıdır. Yapılan oransal zamlar maaşlara tam olarak yansımış olacaktır. Ben bir düzenleme bekliyorum.”