Değişen Sürücü Kursları Yönetmeliği'ne göre ehliyet almayı hak etmiş fakat dosyasını bağlı olduğu sürücü kursundan almamış sürücü adaylarının en geç iki yıl içerisinde dosyalarını almaları gerekiyor. Dosyalarını almayan adayların ise hakları yanıyor ve adayın bu durumda yeniden bir sürücü kursuna kayıt olup tüm eğitimleri alıp, yeniden sınavlarda başarı göstermesi gerekiyor.
Köroğlu Sürücü Kursu Müdürü Kadir Gülen de yaklaşık yılda 80-100 adayın dosyasını almadığını belirterek, bu şekilde ellerinde 25 yıldır beklemekte olan yaklaşık bin 500 dosya olduğunu söyledi. Gülen, Türkiye'deki sürücü kurslarının tümünde bunun ortak bir sorun olduğunun altını çizdi.
Millî Eğitim Bakanlığı Sürücü Kursları Yönetmeliğinde gittiği değişiklikle sürücü kurslarının arşivlerinde birikmiş olan aday dosyalarına da bir çözüm getirdi. Buna göre yönetmelikten sonra hak edilmiş dosyaların iki yıl içinde mutlaka teslim alınması gerekiyor.
Yönetmeliğe göre aksi takdirde adayların aldıkları eğitim ve sınavlarda gösterdikleri başarı boşa gidiyor. Çünkü bu hakları yanıyor ve adayın sil baştan yeniden bir kursa kayıt olup, yönetmeliğe göre kursun belirlediği ücreti yeniden ödemesi, sınavlara girerek başarı gösterdikten sonra tekrar vergi dairesi için 334 TL, Emniyet Müdürlüğü'ne ise kart basım ücreti olan 101 TL'yi ödemesi gerekiyor. Yani dosyayı hak edene kadar verilen tüm emek boşa gitmiş oluyor.
Köroğlu Sürücü Kursu Müdürü Kadir Gülen bu şekilde ellerinde 25 yıllık hak edilmiş aday dosyası olduğunu söyleyerek bu adayların bir an önce dosyalarını almalarını tavsiye ederken aksi takdirde haklarının yanacağının altını çiziyor. Gülen şöyle konuşuyor:
YÜZDE 50 KESİM, 2 AY İÇİNDE DOSYASINI ALIYOR
“Adaylardan ciddi bir kesim, ehliyete hemen ihtiyacı olanlar dosyalarını hak ettikten sonra gelip alıyorlar. Hatta çok acele edenler olabiliyor. Sınav biter bitmez hemen ertesi günü gelenler olabiliyor ancak ilk bir hafta içinde işlemler tamamlanıp bir hafta sonunda dosyalar verilmeye başlanıyor. Sınavdan hemen sonraki bir ay içerisinde yüzde 50 kesim dosyasını almış oluyor. Kalan yüzde 50 dosya da 3-5 ay içine sarkabiliyor. Yaklaşık yüzde 10-15 civarında hak edilmiş olduğu halde bir takım dosyalar kalıyor. Alınmamış oluyor.
SÜRÜCÜ KURSLARININ ORTAK SORUNU:
‘ALINMAYAN DOSYALAR'
Bu sadece bizim kursumuza mahsus değil. Yurt genelinde, Ankara ve İstanbul'da da bu böyle ne yazık ki. Bilhassa Ankara'da hemen yasa yapıcıların orada olmasından kaynaklı biz de oradaki arkadaşlarımızla daha sık irtibat halindeyiz. Değişikleri önceden haberdar ediyorlar.
“ELİMİZDE 25 YILLIK DOSYA VAR”
Kalan yüzde 10-15'lik dosya bir yıl, iki yıl, üç yıl, beş yıl kalabiliyor. Hatta şuanda elimizde ilk yıllardan itibaren 24-25 yıldır beklemekte olan dosya var. Arşivlerimizde saklı konumda. Bir sebeple şahıs hak etmiş ama almamış. Şimdi şuana kadar bunları tutma şansımız vardı. Ama yapılan yönetmelikte yapılan değişiklikle en fazla iki yıl tutabileceğiz.
DOSYALARINI ALMAYANLARIN HAKLARI YPK EDİLECEK
Yani iki yıl içerisin