Örnek projeleri tasarlayan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yıldız Aksoy, projenin akibetiyle ilgili şunları söyledi: “17 Ağustos depreminin ardından 2004-2006 yılları arasında İstanbul başta olmak üzere sonrasında tüm kentler için tasarlanan Deprem Parkı Dönüşüm Projesi yarıda kaldı.

Proje kapsamında Küçükçekmece ve Fatih İlçesi için hazırlamış olduğumuz ancak uygulanmamış olan iki proje var. Küçükçekmece İstasyon Mahallesinde boş bir alan için ve Fatih Akşemsettin mahallesinde ise mevcut olan bir park alanı için deprem dönüşüm projeleri hazırlanmıştı. Fatih’teki alana, Ayvansaray Caddesinden kara yolu ile parka ulaşılabilineceği gibi, Balat Vapur İskelesinden deniz yolu ile de parka ulaşmak mümkün olacaktı.

Deprem parkının 95 bin 36 metrekarelik alanında zemin altı sığınak da tasarlamıştık. Sığınak alanlarında Afet Sonrası Kişi Başına 14 Gün Yetecek, 28 litre içme ve kulanma suyu, 6 kutu konserve, 6 paket hazır çorba, 1400 gr büskivi, 1750 gr et, 1400 gr bakliyat, yetecek kadar yağ, tuz ve şeker gibi gıda malzemeler konulacaktı. Sığınakta ayrıca kişi başı 14 gün yetecek, tıbbı malzemeler ile yangın söndürme tüpleri de planlanmıştı. İBB önce Zeytinburnu için kentsel dönüşüm başlatacak ardından Fatih ve Küçükçekmece’de büyük dönüşüm projeleri hayata geçirecekti. Ancak olmadı. Dönüşüm projesi kadük kalınca bizim Deprem Parkları projesi de hayata geçemedi.”

Doç. Aksoy, projenin ayrıntılarına dair de şu bilgileri verdi: “Küçükçekmece İstasyon Mahallesi Deprem Parkında su ihtiyacının karşılanması için Doğal Gölet ve Su Rezerv Alanı belirlemiştik. Ayrıca Küçükçekmece İstasyon Mahallesi Deprem Parkı’nda 3 adet sera tasarlanmıştı. Tasarlanan seralar deprem öncesinde İstanbul florasına özgü bitkilerin yetiştirilerek parka ekonomik yönden getirisi olacaktı.

Editör: Elif Erdoğan