Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinden yapılan açıklama ile Torba Yasaya göre düzenlenecek borçların yeniden yapılandırma takvimi açıklandı.

Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

6552 sayılı Kanun ile (Torba Yasayla) yapılan düzenlemeler ile esnaf ve sanatkarların 30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk eden veya vadesi 30 Nisan 2014'ten önce olan vergiler, vergi cezaları, bazı idari para cezaları yeniden yapılandırılacaktır. Ayrıca idari para cezaları ve İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili birtakım yapılan düzenlemelerde aşağıya çıkarılmıştır.

VERGİ:

1- 30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk eden ve/veya vadesi 30 Nisan 2014'ten önce olan vergiler, vergi cezaları, bazı idari para cezaları, belediyelere ait alacaklar ve 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında tahsil edilen diğer alacaklar yeniden yapılandırılacaktır (Gelir vergisi ile motorlu taşıtlar vergisinin 2 taksitleri kapsam dışındadır).

2- Bu kapsamda, söz konusu alacaklar için hesaplanmış olan gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezalarının tamamı silinecek, bunların yerine Yİ-ÜFE (Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi) oranında faiz hesaplanarak tahakkuk ettirilecektir.

Bir vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısı ödenecek, kalan yarısı ise silinecektir.

3- Kanundan yararlanmak için ilgili idareye (vergi dairesi veya belediye) son başvuru tarihi 1 Aralık 2014'tür.

4- Yeniden yapılandırılan borçlar, peşin olarak 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödenebilecektir. Taksitlendirilmesi halinde ise, ilk taksit ödemesi Aralık ayı içinde yapılacaktır.

5- Yeniden yapılandırılan borcun taksitlendirilmesi halinde, 2 ayda bir ödenecek şekilde en fazla 36 aya kadar 18 taksit yapılabilecektir.

6- Taksitlere uygulanacak faiz oranı;

•6 taksitte 12 ayda yapılacak ödemelerde 1,05

•9 taksitte 18 ayda yapılacak ödemelerde 1,07

•12 taksitte 24 ayda yapılacak ödemelerde 1,10

•18 taksitte 36 ayda yapılacak ödemelerde 1,15 olacaktır.

7- Ödemeler, vergi daireleri veya bankalara yapılabileceği gibi vergi dairelerinde kredi kartı ile de yapılabilecektir.

8- Yapılandırılan borca ilişkin taksitlerin, bir takvim yılında ikiden fazla ödenmemesi halinde yapılandırma iptal olacak, iptal tarihine kadar yapılan ödemeler, yapılandırma kapsamında ödenmiş sayılacaktır.

9- Ayrıca, yapılandırılan borcun ödenme süresi içinde sonradan doğacak vergi ve buna bağlı borçların da aksatılmadan ödenmesi gerekmektedir. Söz konusu borçların ve bunlara ilişkin taksitlerin bir takvim yılında ikiden fazla ödenmemesi halinde yapılandırma iptal olacaktır.

DİĞER İDARİ PARA CEZALARI:

1- Tütün mamullerinin tüketilmesinden kaynaklı olarak verilen idari para cezaları hariç olmak üzere, 31/12/2013 tarihinden (bu tarih dâhil) önce idari yaptırım kararı verildiği hâlde 11/09/2014 tarihi itibarıyla ilgilisine tebliğ edilmemiş olan ve genel bütçeye gelir kaydı gereken ve her bir kabahat için 120 Türk lirasının (bu tutar dâhil) altında kalan idari para cezaları ile ferilerinin tahsilinden vazgeçilir.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

1- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre işverenin iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğünde değişiklik yapılarak, diğer sağlık personeli görevlendirme zorunluluğu on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile sınırlandırılmıştır.

2- Kanun'un 6. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin sonuna eklenen cümle ile Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülebilmesine…” olanak sağlanmıştır.

3- Kanun'un 6. maddesinin sonuna dördüncü fıkra eklenmek suretiyle, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki öğrenci statüsünde olan çırak ve stajyerlerin çalışan sayısının toplamına dahil edilmeyeceği hükmü getirilmiştir.

4- Kanun'un 15. maddesinde yapılan değişiklikle 6331 sayılı Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporlarının işyeri hekiminden alınacağı hükmü getirilmiş, ayrıca 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları (Toplum Sağlığı Merkezleri) veya aile hekimlerinden de alınabilmesinin yolu açılmıştır.

5 Kanun'un 30. maddesine eklenen fıkra ile 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin üstlenilmesine ilişkin eğitim programları, eğitimin süresi ve eğiticilerin nitelikleri ile görevlendirmeye ilişkin hususların yönetmelikle düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

Esnaf ve sanatkarlarımıza önemle duyurulur.