HABER: FARUK ÇİDEM

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, deprem bölgesi ziyaretinde yaptığı incelemelerde yıkımların en büyük etkenlerinden birisinin zemin araştırılması yapılmaması ve binaların zemine göre inşa edilmemesi olduğunu görerek Bolu’da yeni bir çalışma başlatma kararı aldı. İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Asuman Şentürk ile birlikte Bolu’nun olası depremlere hazır hale getirilmesi için basın toplantısı yapan Özcan, yapılan çalışmanın ardından vatandaşlara duyurulacağını kaydetti.

“MEVCUT BİNALARIN BAZILARININ ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR”

Özcan, mikro bölgeleme çalışmasının Mart yada Nisan ayında mecliste karara bağlanacağını ifade ederek, “Mart ayında mikro bölgeleme dediğimiz çalışmayla Bolu’daki bütün zemini yeniden inceleteceğiz. Geç kalınmış bir çalışma ama en geç 1 yılda bitecek. Türkiye’nin büyük üniversitelerinden bir tanesine yaptıracağız. Vatandaşın parselinde sıvılaşma riski varsa sen oraya bina yapamazsın demeyeceğiz. Ama sen şu şekilde bina yapabilirsin, şöyle temel kullanmak zorundasın diyeceğiz. Zemin sağlamsa farklı bir şey söyleyeceğiz. Mevcut binaların bazılarının altından fay hattı geçiyor. Bu mikro bölgeleme çalışmamız biter bitmez bunları vatandaşa duyuracağız. Bize bu tepki olarak da dönecek belki ama bundan öncekiler cesaret edememiş. Elbette biz buna hasarsızsa yıkamayız ama “senin oturduğun binada hasar yok ama senin binanın altında ya da hemen yanından fay geçiyor. Senin parselinde sıvılaşma riski var” diyerek açık bir şekilde vatandaşımızla paylaşacağız. Yine imkanımız olursa ve bir dönem daha seçilirsek kendi belediye şirketimiz üzerinden müteahhitlerin girmediği alanlarda kentsel dönüşüm çalışmalarına kendimiz de başlamak istiyoruz. O yüzden Mart ve Nisan ayında belediye meclisimizden bu konu önemli kararlar çıkacak” dedi.

“ZEMİN KONTROLÜ YAPILSAYDI BU KADAR BİNA YIKILMAZDI”

Mimarlar, Jeoloji ve İnşaat Mühendisleri Odalarıyla birlikte çalıştıklarını söyleyen Özcan, “Mimarlar, Jeoloji ve İnşaat Mühendisleri Odalarıyla birlikte ortak karar alacağız. Ne karar alınması gerekiyorsa onu alacağız. Bolu’da sismik izalatör kullanmamız gerekiyor mu gerekmiyor mu? Yada kaç kattan sonra bunu kullanmamız gerekiyor? Ben deprem bölgesinde yıkılan binaların yüksek katlı olup olmaması neredeyse hiç önemli değil. Yıkılan binaların yüzde 75’i 1999 yılı öncesinde yapılmış. Sonrasında yapılan ve yıkılanlar da oldu. Usulüne uygun bir şekilde yapılmış olsaydı, zemin kontrolleri yapılmış olsaydı bu kadar bina yıkılmazdı. Yıkılan yüksek katlılarda da ya statik hatası yapılmış, ya yapı denetim kontrol etmemiş yada malzemeden çalınmış” diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN ADIM ATILMALI”

Kentsel dönüşüm için yerel yönetimlere kaynak aktarılması gerektiğini ifade eden Başkan Özcan, “Biz deprem şehri olduğumuzu hep biliyoruz. Bizim Bolu’daki binalarımızın o bölgelerdeki binalardan daha sağlam olduğuna eminiz. Ama deprem öncesinden kalma toplam bina stoğunun yüzde 30’unun yarısı hasar almış dersek yüzde 15 bina stoğumuzda risk olduğu ortada. Hızlı bir şekilde bunları dönüştürmemiz lazım. Sadece bu deprem o bölgelerin yada İstanbul’un sorunu değil. Potansiyel büyük depremlerin oluşabileceği bir bölgedeyiz. Ancak üzülerek söylüyorum 17 Ağustos depreminden sonra devlet bu sürenin 2 yılını Ecevit hükümeti kullandı geri kalan 21 yılını AK Parti hükümeti kullandı. Kentsel dönüşüm konusunda hiç somut bir adım atılmadı. Kentsel dönüşümü teşvik edecek yasalar çıkarılmadı. Kentsel dönüşüm yapmak yerine yandaş müteahhitlere geçmediğimiz köprünün parasını ödettiler bize. 88 milyar lira depremden bu yana geçici vergi toplanmış bu ülkede. 88 milyar lira bu işe ayrılmış olsaydı bir çok şehirde binalar yenilenmiş olurdu. Hükümete de seçimi falan beklemeden bu konuda işin uzmanlarıyla konuşarak yerel yönetimlerin kentsel dönüşümü hızlandırabilmesi için önünü açması gerekiyor. Kaynak yaratması gerekiyor” dedi.

Editör: Sefa Günay