Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2025 Ekim Ayı Alansal Yağış Raporu’na göre, ülke genelindeki yağış miktarı uzun yıllar ortalamasının yüzde 8 üzerine çıktı. 1991-2020 döneminde ekim ayı ortalaması metrekareye 49,4 kilogram olarak kaydedilirken, geçen yıl 26,8 kilogram olan yağış miktarı bu yıl 53,5 kilograma ulaştı.
Ekim ayında yağışların en fazla arttığı iller arasında Bolu, Düzce, Zonguldak, Samsun, Amasya, İzmir, Balıkesir ve Muğla bulunuyor. Bu illerde yağışlar yer yer yüzde 100’ün üzerine çıktı.
Meteorolojik verilere göre, Bolu’da ekim yağışları son 10 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Bolu, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Eskişehir ve Yalova ile birlikte yağış rekoru kıran iller arasında yer aldı.
Türkiye genelinde durum bölgesel olarak değişiklik gösterdi.
-
Ege Bölgesi uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 51 ile en fazla yağış artışını yaşadı ve son 12 yılın en yüksek ekim yağışını gördü.
-
Güneydoğu Anadolu Bölgesi ise yüzde 45 azalma ile en büyük düşüşün yaşandığı bölge oldu.
İl geneli yağışlarda en yüksek değer, metrekareye 196,5 kilogram ile Zonguldak’ta ölçülürken, en düşük yağış metrekareye 19,4 kilogram ile Mardin’de kaydedildi.
Yağışlı gün sayısı Türkiye genelinde ortalama 9,8 gün olarak gerçekleşti. Batı Karadeniz hattında yer alan Bolu çevresinde ise bu sayı birçok bölgede 15-20 gün seviyesine ulaştı.




