Tarım ve Orman Bakanlığı, Merkez Av Komisyonu’nun aldığı karar doğrultusunda 2025-2026 av sezonunun 23 Ağustos 2025 tarihinde başlayacağını açıkladı. 6 Temmuz 2025 tarihli ve 32948 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre, kara avcılığına dair tüm usul ve esaslar belirlendi.
Komisyon kararıyla; avın açılış ve kapanış tarihleri, günlük av hayvanı limitleri, avlanma günleri, avlanmanın yasak olduğu alanlar, devlet ve genel avlaklarda uyulması gereken kurallar, yasak avlanma usulleri, avda kullanılması ve avlaklarda bulundurulması yasak araç gereçler ile mücadele amaçlı avlanma yöntemleri netleştirildi.
BOLU’DA AVLANABİLECEK TÜRLER VE TARİHLER
Bolu’nun da içinde bulunduğu tüm bölgelerde 23 Ağustos’tan itibaren bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekin kargası, leş kargası, karabatak, saka, yaban domuzu ve çakal avı serbest olacak. Alınan karara göre avlanma günleri Çarşamba, Cumartesi, Pazar ile resmî tatiller (idari tatiller dahil) olarak belirlendi. Yaban domuzu avı ise 1. grup köyler ile 3. grup köyler arasında farklı tarihlerde planlanacak.
AVCILAR İÇİN ZORUNLULUKLAR
Avcılık faaliyetinde bulunmak isteyenlerin geçerli bir “Avcılık Belgesi”ne sahip olmaları ve belirlenen avlanma izin ücretini İl Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Müdürlüklerine yatırmaları gerekiyor. Bolu’daki avcılar, bu ödemeyi yaptıktan sonra devlet ve genel avlaklarda avlanma hakkı kazanabilecek.
Ayrıca avcılar, Avlak Yönetim Bilgi Sistemi (AVBİS) üzerinden veya Avcı Avlakta Mobil Uygulaması aracılığıyla gerekli izinleri almak zorunda. Bu izin alınmadan yapılan avlanmalar yasa dışı sayılacak ve ağır yaptırımlara tabi olacak.
YASAKLAR VE CEZALAR
Komisyon, yasak avlanma esasları ve usullerini de net olarak belirledi. Yasak alanlarda avlanmak, limitlerin üzerinde hayvan vurmak, yasak araç-gereç kullanmak gibi ihlaller ciddi para cezaları ve avcılık belgelerinin iptaliyle sonuçlanacak.
Bolu’daki yetkililer, avcıların doğayı koruma bilinciyle hareket etmesini, avlanan türlerin ekosistem dengesi gözetilerek belirlenen limitler dahilinde avlanmasını ve özellikle yasak av araçlarının kullanılmamasını önemle vurguluyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 23 Ağustos itibarıyla başlayacak yeni av sezonunun tüm kurallara uyularak yürütülmesi halinde hem avcıların hem de doğal yaşamın korunacağını hatırlattı.