Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi himayesinde Kadın, Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (KATUM) tarafından, 27-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında düzenlenen 9. Anneler Üniversitede Okulu, bu dönem ‘Sağlık Okuryazarlığı’ teması ile gerçekleştiriliyor.

Define ararken metan gazı patladı! 1 ölü, 3 yaralı Define ararken metan gazı patladı! 1 ölü, 3 yaralı

Tıp Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Şahap Kükner Konferans Salonunda açılışı yapılan programa; Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazmiye Yıldırım, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürkan Öztürk, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Cemil Sarıcı, KATUM Müdürü Doç. Dr. Hikmet Yağlı Mavil ve Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir, akademik ve idari yönetici ve personel ile anne ve anne adayları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı okunmasının ardından programın açılış konuşmasını yapan KATUM Müdürü Doç. Dr. Hikmet Yağlı Mavil, anne kavramının sadece bir çocuğu büyüten değil, ilmek ilmek bütün bir toplumu inşa eden ilk eğitimcilerimiz olduğuna işaret ederek, “Kuşkusuz bu gönüllü eğitimcilerin bilinçlendirilmesi noktasında üniversitelere büyük görevler düşmektedir. ‘Güçlü Anne, Güçlü Toplum’ sloganıyla yola çıkan 9. Anneler Üniversitede Okulu projesi, bu kapsamda bölgemiz kadınlarının sağlık alanındaki bilgi ve deneyimlerini artırmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda kıymetli annelerimizin, üniversitemizin bilgi birikimi ve akademik tecrübesinden azami ölçüde yararlanmasını arzu ediyoruz” dedi.

REKTÖR ALİŞARLI: “HER YAŞ DOSTU ÜNİVERSİTEYİZ.”

Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise üniversitelerin asli görevlerinden birinin topluma katkı sunmak olduğuna vurgu yaparak, Anneler Üniversitede Okulu’nun bu kapsamda önemli bir eğitim programı olduğunu söyledi ve özetle “Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve sanayi firmaları ile akademik iş birliği çalışmaları yapıyoruz. Aynı zamanda kendimize motto edindiğimiz ‘Her Yaş Dostu Üniversite’ söylemimiz var. Bu mottomuzla hayat bulan, ete kemiğe bürünmüş faaliyetlerimizden biri de Anneler Üniversitede Okulu. Bunu 9 dönemdir devam ettiriyoruz. Bu projenin devam etmesinde tabii ki katılımcı annelerimizin desteği çok büyük.” diye konuştu. Bu kapsamdaki “Birlikte Öğrenme Üniversitesi” ve “Çocuk Üniversitesi” hakkında da bilgi veren Rektör Alişarlı, emeği geçenlere teşekkür etti; verimli bir program temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından ilk sunumu Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Taslamacıoğlu Duman “Sağlıklı Yaşam ve Kanser Farkındalığı” konusunda yaptı. Sağlığın genel anlamda fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden iyilik hali olduğunu belirten Duman, sağlıklı yaş almanın önemini vurguladı; yeterli ve dengeli beslenme, suyun faydası, düzenli ve yeterli bedensel etkinlik, düzenli ve yeterli uyku, stresle baş edebilme, obezite, kanser ve obezite ilişkisi konularında ayrıntılı bilgi verdi.

“SIFIR KARBONHİDRATLI BESLENME DOĞRU DEĞİL”

Makro ve mikro besinler hakkında bilgi veren Duman, bazı popüler diyetlerin uzun süre yapılmasının tıbben uygun olmadığını kaydederek, “Yeterli ve dengeli beslenmede sıfır karbonhidrat doğru değil. Önemli olan karbonhidratın kalitesi ve miktarı. Düşük glisemik indeksli ve lifli karbonhidratları tercih etmek çok önemli. Gluten konusu çok ele alınıyor. Sağlıklı kişiler bile glutensiz beslenmeye çalışıyor. Aslında burada gluten mi yoksa katkı maddeleri ve işlenmiş gıda mı suçlu? Bence işlenmiş gıdalar suçlu. Temelde gluten hassasiyeti olan ve çölyak hastalığı olanlar haricinde sağlıklı kişilerde glutenli beslenmenin zararlı olduğuna dair bir kanıt yok” diye konuştu.

CİNSEL SAĞLIK VE HİJYEN KONUSUNDA BİLGİ VERİLDİ

Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzm. Dr. Funda Dağıstanlı ise, “Kadın Üreme Sağlığı” başlıklı sunum yaptı. Dağıstanlı, kadın adet döngüsü normal olanlar ve olmayanlar, aile planlaması ve korunma yöntemleri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kanser tarama programı ve HPV aşısı, cinsel sağlık ve hijyen konularında bilgi verdi.

Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oruç Yunusoğlu ise,  “Akılcı İlaç Kullanımı” konusunda sunum yaptı. Yunusoğlu, bilinçli ve doğru ilaç kullanımını anlatan akılcı ilaç kullanımının, kişinin hastalığına ve bireysel özelliklerine uygun olan ilacı, uygun süre ve miktarda, kendine ve topluma en uygun maliyetle karşılaması olarak tanımlandığını söyledi.

“ANTİBİYOTİKLER SADECE BAKTERİLER ÜZERİNDE ETKİLİDİR”

İnternet ya da uzaktan erişim yoluyla güvenlikleri ve etkileri şüpheli ilaç ve ürün satın alınmaması gerektiğine vurgu yapan Yunusoğlu, “Etkililiği ve güvenliliği Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış olan ilaçlar, doktorun gerekli görmesi halinde reçetelenir ve sadece eczaneden temin edilir” dedi.

İlacın, doğru zaman, doğru miktar ve doğru sürede kullanımının önemine işaret eden Yunusoğlu, akılcı ilaç kullanımı konusunda en önemli ilaç gruplarından birinin antibiyotikler olduğunu, antibiyotiklerin de sadece bakteriler üzerinde etkili olduğunu bilmemiz gerektiğini söyledi; antibiyotiklerin doğru kullanımı hakkında bilgi verdi. Soru cevap bölümünün ardından ilk gün etkinlikleri sona erdi.

Editör: Berfin MUTLU