1- AVRUPALI BİR MARKANIN ÇİN’DE ÜRETEREK TÜRKİYE’YE GETİRDİĞİ ELEKTRİKLİ ARAÇ HANGİ KAPSAMDA SAYILACAK?

Araç, Çin’de üretildiği yani Çin menşeli olduğu için yeni tebliğ kapsamında değerlendirilecek ve ‘İzin Belgesi’ aranacak. Örneğin; Dacia markası Spring’i getirdiği için 7 bölgede 20 servisi bizzat bulundurmak zorunda.

2- SERVİS AĞI OLAN İTHALATÇI İSTİSNA ALACAK MI?

Alamayacak. Kendi kurmadığı servis ağından yararlanan ithalatçılar, ‘İzin Belgesi’ alabilmek için 7 bölgede en az 20 servis kurmak durumunda kalacak.

3-ŞU ANDA İTHALAT YAPAN AMA ŞARTLARI SAĞLAMAYAN MARKALAR 29 ARALIK 2023 İTİBARIYLA ŞARTLARI SAĞLAMAZSA İTHALAT YAPAMAYACAK MI?

Evet yapamayacak. 30 gün içerisinde şartları yerine getiremeyen ve bu nedenle ‘İzin Belgesi’ alamayan firmalar, şu anda bu araçların ithalatçısı olsa bile şartları sağlaması gerekecek.

Çalışanlar dikkat! Kıdem tazminatında flaş değişiklik Çalışanlar dikkat! Kıdem tazminatında flaş değişiklik

4- SERVİSİ İTHALATÇININ KENDİSİ YA DA BAYİNİN KURMASI FARK EDER Mİ?

Evet ediyor. İzin zorunluluğu olan ithalatçı firmanın bayilik/Franchise verip servis açması yeterli olmayacak. Servisi bizzat kendisinin açması gerekecek.

5- BAYİLERİ ARACILIĞIYLA SERVİS İSTASYONU HİZMET ŞARTINI SAĞLAYAN İTHALATÇI FİRMALAR NE OLACAK?

İthalatçının kendisine ait olmayan servisleri kabul edilmeyecek. Bu servisler ‘İzin Belgesi’ almak için yeterli olmayacak.

6- TÜRKİYE’DE BAYİ TEŞKİLATI VE SERVİS AĞI BULUNAN MARKALARIN AB VE STA DIŞI DİĞER ÜLKELERDEN YENİ MARKA İTHALATINDA MEVCUT AĞI KULLANMASI MÜMKÜN MÜ?

Hayır. Avrupalı bir markanın distribütörü olan bir şirket, Çin’den elektrikli araç getirirse ‘İzin Belgesi’

almak zorunda. Bu belgeyi almak için de tüm koşulları karşılamalı.

7- İTHALATI YAPILACAK HER BİR MARKANIN KENDİ ADINA ÇAĞRI MERKEZİ OLMASI GEREKİYOR MU?

Hayır. Bu hizmeti Türkiye’de hizmet veren başka bir şirketten de alabilir ama orada en az 40 personel çalıştırması gerekiyor.

Kaynak: Hürriyet