. Dolar bazında düşünülen rakamı paylaşan Bakan Vedat Bilgin ve Başkan Erdoğan'ın açıklamaları kritik önem arz ediyor. Peki, net ve brüt asgari ücret zammı ne kadar olacak, kaç TL, ne zaman açıklanacak? İşte, 2023 Asgari ücret ara zammı son durum…

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM İÇİN GÖZLER YENİ KABİNE'DE!

14 Mayıs'ta yapılan Türkiye Genel Seçimlerinde salt çoğunluğun sağlanamadığı Cumhurbaşkanlığı Seçiminin 2. Turu 28 Mayıs Pazar günü yapıldı.

YSK tarafından açıklanan sonuçlara göre, Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan seçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaferi sonrası gözler yeni Kabine'ye çevrildi.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından kesin sonuçların birkaç gün içerisinde açıklanması bekleniyor. Yeni Kabine'nin ise 2 Haziran Cuma gününe kadar belirleneceği öngörülüyor.

Yeni Kabine'nin belli olmasının ardından başta asgari ücrete ara zam, emekli ve memur maaşı zammı olmak üzere birçok düzenleme için çalışmalar başlayacak.

YENİ ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENECEK?

6 aylık enflasyon rakamlarının önem arz edeceği yeni asgari ücret için 500 dolar kritik eşik olarak belirlenecek. Net asgari ücrete ara zam tutarı refah payı ile belirlenecek.

İşçi, işveren ve hükümetten oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu, hükümetin çağrısıyla toplanacak. Haziran ayı içerisinde 3 veya 4 toplantı yapılacak ve ardından taraflar bir rakam üzerinde uzlaşma sağlayacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları sonrasında uzlaşma sağlanan rakam Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN SON DAKİKA ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMALARI

28 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi öncesi ATV-A Haber ortak yayınına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündeme dair önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Yayında asgari ücret zammı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:

"En düşük emekli maaşını 7.500 liraya çıkardık bu rakamın daha artırmanın çalışmaları yapılıyor. Memurlarımızın en düşük maaşını da Temmuz'da 22 bin TL yükseltme sözünü verdik, bunun da sözünü gerçekleştireceğiz. EYT'lilerin tüm haklarını da verdik. İlk maaşlarını aldılar güle güle harcasınlar.

Temmuz'da asgari ücret için hesaplamalar sürüyor. Bugüne kadar olduğu gibi bütün emekçilerimizi enflasyona karşı koruyacak tedbirleri alıp adımları atacağız. Enflasyonda şu an düşüş eğilimine girdi."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili daha önce yaptığı açıklamada asgari ücret, emekli ve memur Temmuz zammı için refah payı müjdesini vermişti.

Toplumun her kesiminin alım gücünün artırılacağının altını çizen Erdoğan, hem enflasyon farkı hem de refah payı ile maaşların artacağını ifade etmişti.

BAKAN BİLGİN'DEN RAKAM AÇIKLAMASI: ASGARİ ÜCRET TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada asgari ücret zammı için ilk kez net rakam verdi.

Asgari ücretin sadece en düşük ücreti belirlemediğine dikkat çeken Bakan Bilgin, "Asgari ücreti yukarı çıkardıkça, bütün ücretler yukarı doğru çıkıyor. Siz asgari ücreti yüzde 70 artırdığınız zaman üsttekiler de yüzde 70 artış bekliyor diyorlar." şeklinde konuştu.

Asgari ücretle ilgili tarihi bir adım attıklarının altını çizen Bakan Bilgin, şunları kaydetti:

"Asgari ücretle ilgili bir tarihsel bir adım attık, geliri vergi dışı bıraktık. Asgari ücretten 1 buçuk yıldır vergi alınmıyor. Temmuzda reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleyeceğiz.

"EN YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKARACAĞIZ"

Cumhuriyet tarihinde dolar bazında 455 doların üzerinde en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenleme yaptık ocak ayında, temmuzda da aynısını yapacağız.

"500 DOLAR CİVARINDA OLACAK"

Benim oradaki yaklaşımım şudur, aşağı yukarı 500 dolar civarında, ona denk bir asgari ücret düzenlemesi yapmamız gerekir. Çalışmalarımız hazır."

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN EMEKLİYE MÜJDE!

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında emekli olup çalışmaya devam edenlerin asgari ücreti de artacak.

Emekliliği tamamladıktan sonra destek primine tabi olarak çalışan asgari ücretli çalışanın aylık net ücreti (yüzde 7.5) 638 lira yükselecek.

Asgari ücretten gelir, damga vergisi kaldırırken, sadece sigorta primi işçi hissesi kesintisi yapılıyor. Normal çalışanın sigorta primine tabi aylık ücretinden yüzde 15, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanın aylık ücretinden ise yüzde 7.5 kesinti yapılıyor.

Asgari ücretle normal çalışan aylık 8 bin 506 lira net ücret alırken, sosyal güvenlik destek primine tabi olarak asgari ücretle çalışan emekli çalışanın aylık net ücreti ise 9 bin 144 liraya denk geliyor.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR!

Yılın ikinci yarısında ödenecek olan asgari ücretin belirlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri bir süredir çalışmalarını devam ettiriyor.

Bakanlığın teklifi üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıp yeni asgari ücreti her zaman belirleyebiliyor. Toplantı süreci yıllık ya da aylık olarak belirlenebiliyor.

Haziran ayı enflasyon oranının ardından asgari ücretlilerle birlikte memur ve emeklilere yapılacak zam oranı da netleşecek.

Türkiye'de 27 milyon civarında kayıtlı çalışan bulunuyor. Toplam sigortalarının yüzde 41'i, 7 milyon 131 bini asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücret zammı dolaylı olarak tüm vatandaşları ilgilendiriyor.

Birçok ekonomi kalemini etkileyecek asgari ücret 500 dolar seviyesine çıkması halinde 9 bin TL üzerinde seyredecek.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Birinci seçenek: Yüzde 30 zam formülü

Temmuz ayında asgari ücrete yüzde 30 zam yapılırsa net ücret 11 bin 058 TL brüt ücret ise 13 bin 010 TL olacak.

İkinci seçenek: Yüzde 35 zam formülü

Yüzde 35 zam yapılırsa net ücret 11 bin 475 TL brüt ücret ise 13 bin 500 TL olacak.

OCAKTA NET ASGARİ ÜCRET 8 BİN 506 TL OLDU!

2023 yılında uygulanacak asgari ücret ocak zammı sonrası brüt 10 bin 8 TL, net olarak da 8 bin 506 TL olarak belirlendi.

Öte yandan işveren de unutulmadı. İşçi başına destek ödemeleri de yeni zam oranı ile birlikte ödenmeye başladı.

Editör: Havva AKÇA