Dünyada Mekân, Ahirette İman
Nüfusu bizi ikiye katlayan illerden iki kat daha fazla konut satmışız. TÜİK in yaptığı istatistiklere göre 283 bin nüfusumuzla 1690 konut satmışız. 351 bin nüfuslu Düzce de 1071 konut satılırken, 417 bin nüfuslu Isparta da 1175 konut satılmış.
İstatistikler yılın ilk dört ayı kapsamında tutulmuş. Yani 1 Ocak dan 30 Nisana kadar. Yani seçim stresi yaşandığı, doların fırladığı, faizlerin yükseldiği, seçim sonuçlarının beklendiği kararsızlık ortamında. Ülke geneline göre iyi sayılacak bir satış oranı yakalamışız.
Seçim stresi günlerinde inşaat işiyle uğraşan arkadaşlarımızdan satışların durgun geçtiği duyuyorduk. Ortak kanımız ise insanların seçim sonuçlarını beklediğiydi. Seçiminde istikrara katkı sağlayacağını umduğumuz sonuçlarla atlatılmasının ardından piyasaların canlanabileceğini konuşuyorduk. Fakat seçimin ardından beklenen canlanmayı hala göremedik, hala piyasada sıkıntı var ve hala inşaatçı arkadaşlar yaptıkları dairelerin satılmadığından şikâyetçi.
Ticarette kârını söylemek bereketini kaçırır diye tabir vardır. Sanırım bizim inşaatçılarda bu prensibi uyguluyorlar. İyi ki Devlet İstatistik Kurumu kurulmuş da oradan verileri alabiliyoruz. Bu vesileyle Bolu da yapılan inşaatlara ve inşaatçılarımıza hayırlı işler dileriz.
Satışların yüksek olmasını iki nedene bağlayabiliriz. Başını sokacağı bir evi olsun isteyen aileler ve üniversite öğrencilerinin sayesinde oluşan ‘yeni sektör', kira getirisi.
Şimdi daha iyi anlaşılabiliyor piyasadaki sıkıntı ve nakit darlığı. Bolu da yaşayan hemşehirlerimiz dolar yüksek, faizler fırlamış dememiş, ‘Dünyada Mekân Ahirette İman' mantığıyla, yüklenmiş banka kredisi destekli daire satışlarına, hal böyle olunca aile gelirinin önemli kısmı kazananın cebini görmeden bankalar arası transfere dönüşmüş.
Güzel Memleketimizde 1+1 daire ile 3+1 daire kiralarının bir birine yakın olması da ayrı bir konu,
Ticaret yaparak paranı riske atacağına, al 1+1 2 daire ver öğrenciye 650 liraya kiraya bak keyfine.
İşimiz gereği sürekli cadde esnafıyla muhatap olduğumuzdan kısaca cadde piyasasını değerlendirecek olursak, yeni yapılan janjanlı cafelerimiz de biraz işler yolunda. Onun haricinde ‘çay 60 kr' yazan Çetin çay ocağında da hoş vakit geçirebilirisiniz, diğer esnaflarımız orta hallice kıt kanaat idare etmeye devam ediyorlar.
Ya Paşa Köyü yeni terminal ilerisine yapılmakta olan 14 katlı AVM'ye ve hafta sonları ful çeken Hıghway'a ne demeli? Hem bu kadar nakit darlığı var, hem yeni AVM'ler yapılırken mevcutları da dolup taşıyor, tüketim toplumuna doğru hızla yol alırken insanlarımızın bilinçli tüketici toplumu olmalarını umut edelim, aksi takdirde tatlı tatlı yemenin…
Ufaktan emlak piyasasına bakacak olursak, gözde mahallelerimiz olan Borazanlar ve Beşkavaklar da 3+1'ler 200 bin liraları ilerleyen günlerde görecek gibi, bu ortamda faizler yüksek demeyip kredi ile daire alanları da fazla eleştirmemek gerekir.