Haber; Sefa GÜNAY

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yaylalarda başlayan yıkım işlemleri ile ilgili basın acıkması düzenledi. Düzenledi basın toplantısında herkese tepki gösteren Başkan Özcan, 2016 yılında belediye meclisinde bazı yaylaların mücavir alan içerisine alınmasını öngören kararın sıkıntısını yaşadıklarını belirterek, “Pazartesi günü belediye meclis toplantısında Bolu Belediye mücavir sahasında bulunan bu yaylaların mücavir alandan çıkartılması için kararı alıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığına göndereceğiz. Bizim bu yaylalar üzerinde rant iddiamız yok” şeklinde konuştu.

Açıklamasında Bolu Valisi Ahmet Ümit’e çağrıda bulunan Başkan Özcan AK Parti Bolu Milletvekili, il başkanı, il genel meclis başkanı ve eski belediye başkanının yaylalarda evi olduğunu hatırlatarak, “Bize bu talimatları gönderenler önce bunlarla ilgili bize talimat versinler” dedi.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın yaylalarda yapılan yıkımlarla ilgili yaptığı açıklamalar ise şu şekilde;

“MİLLETVEKİLİMİZ ARZU AYDIN VE AK PARTİ İL BAŞKANI NEDEN YALAN SÖYLÜYOR”

“Bu gün bir süredir kamuoyunda devam eden bazı tartışmalara nokta koyma adına ve olayların doğrusun anlatma adına basın açıklaması yapıyorum. Biliyorusunuz bir süredir At yaylasında bazı yıkım işlemleri gerçekleştiriliyor. Muhtarlarımız bize geliyor, muhtarlarımız valiliğe gidiyor, muhtarlarımız ve vatandaşlarımız siyasi partileri ziyaret ediyor. Ve bu işin neden kaynaklandığını öğrenmeye çalışıyorum. Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor. Bu olayın iki yönü var. Birinci yönü, evet yaylalarımızda ve meralarımızda kaçak yapılaşma ve işgaller var. Uzun süredir devam eden işgaller var. Dolayısıyla bunu hiçbir şekilde kabul etmek doğru değil. İkinci yöne, ben çok merak ediyorum. Sayın Milletvekilimiz Arzu Aydın neden yalan söylüyor. Sayın Ak Parti İl Başkanı neden yalan söylüyor. Sayın Valimiz olayı tüm detayı ile neden kamuoyu ile paylaşmıyor. Şimdi burada amaç vatandaşla Bolu Belediyemizi karşı kaşıya getirmek. Siyasilerin amacı bu. Diyorlar ki bakın Bolu Belediyesi sizin evlerinizi yıkıyor, çitlerinizi yıkıyor”

“AÇIK OLARAK SÖYLÜYORUM BU TALİMATLAR BİZE VALİLİKTEN GELİYOR”

“Şunu öncelikle belirtmeliyim. Bu Bolu Belediyesinin aldığı bir karar değil. Valilikten gelen yazılar var. 25 Kasım’dan itibaren 25 Aralığa kadar bu yıkımları gerçekleştirin gerçekleştirmeyenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız diyor valilik. Ve valilik kurumlar yazı yazıyor. Diyor ki ey Tarım İl Müdürlüğü sen şunu hazır edeceksin, ey Sağlık İl Müdürlüğü sen ambulansını hazır edeceksin, ey Jandarma Komutanlığı sen orada ekiplerinle birlikte olay çıkmasını engellemek için jandarma ekiplerini getireceksin, ey belediye sende kepçe gibi yıkım araçlarını getireceksin. Arkadaşlar bu bir talimat. Şimdi açık olarak söylüyorum bu talimatlar bize valilikten geliyor. Bunu yapacaksınız diyor”

“NİYE BOLU BELEDİYESİ BU KARARLARI ALIYOR DİYORSUNUZ İNSANLARA”

“Muhtarlarımız arıyor Sayın Milletvekilimiz Arzu Aydın’ı toplu halde. Bunu Tanju Bey kendi inisiyatifi ile yapıyor diyor. Ak Parti İl Başkanını arıyorlar. Bunu Tanju Bey kendi inisiyatifi ile yapıyor diyor. Tanju Bey ya da Bolu Belediye başkanlığı kendi inisiyatifi ile hiçbir işlem yapmıyor. Valiliğin bize talimat verme yetkisi var yerine getirmezsek de yasal işlem yapma yetkisi var. Sayın Valimizde bize aynen bunu söylüyor. Ben senden araç gereç istiyorum diyor. Göndermeme şansım var mı? Yok. Peki burada niye dürüst davranmıyorsun? Niye Bolu Belediyesi bu kararları alıyor diyorsunuz insanlara. Niye Bolu Belediyesine biz talimat verdik demiyorsunuz? Tıpkı Tarım İl Müdürlüğüne verdiğiniz talimatlar gibi. Niye siyasiler bu konu üzerinden bizleri yıpratmaya çalışıyor. Ben bunun cevabını merak ediyorum”

Hadi kamu kurumları göstersin bakalım bu yıkımı belediye kendi inisiyatifi ile yapıyorsa. Biz Tarım İl Müdürlüğünden ekip istemişmiyiz? Biz Sağlık İl Müdürlüğünden ambulans istemişmiyiz? Yok. Valilik diyor ki Tarım İl Müdürlüğü koordinasyonunda şu kurum şunu yapacak şu kurum şunu getirecek. Olayın özü budur”

“AHMAKÇA ALINMIŞ BİR KARAR”

“Bizi burada sıkıntıya sokan, ahmakça alınmış bir karar. 2016 yılında Bolu Belediye meclisinde, oy çokluğu ile alınmış bir karar. Cumhuriyet Halk Partili üyelerin hayır oyu ile alınmış bir karar. At yaylası dahil olmak üzere Salıbeyler yaylası, Çakmaklar yaylası bazı yaylaları mücavir sahaya almış. Mücavir saha komşu saha demek. Üç halka düşünün birinci halka belediye sınırı en küçük, ikinci halka imar planlı saha, üçüncü halka da mücavir saha. Şimdi sen genişleme alanı olarak görmüşsün meraları, yayaları. Şunu göremediniz mi? belediye yönetimi olarak. Mera alanı ve yaylaların hiçbir zaman imara açılamayacağını bilemediniz mi? Hangi kafa ile bu kararı aldınız”

“BOLU’DAN GİDEN O MÜDÜR BOLU’DA GÖREV YAPMIŞ TARİHİN EN KÖTÜ MÜDÜRÜYDÜ”

“Hükümetin bu konuda çok büyük bir hatası var. Mevcut Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne hiçbir şey söylemiyorum. Ama Bolu’dan giden o müdür Bolu’da görev yapmış tarihin en kötü müdürüydü. Ben o zaman gittim dedim ki sayın müdürüm siz yaylalar ve meralardaki yapıları nasıl 3194 sayılı yasa kapsamında imar barışına sokuyorsunuz dedim. 3194 sayılı yasa imar planlı alanı kapsar yaylalar ve meralar hiçbir zaman imar planına konulamaz dedim. Aldılar başvuruları aldılar parayı Sedaş’a elektrik bağlayabilirsiniz dediler. Şimdide diyorlar ki meralar ve yaylalar imar barışı kapsamına girmez. E günaydın beyler, paraları alırken kayıtları alırken aklınız neredeydi”

“YAYLADA EVİ OLMAYAN TEK SİYASİ BENİM”

“Bolu’da yaylada evi olmayan tek siyasi benim. Sayın Arzu Aydın’ın Salıbeylerdeki yayla çitlerini gören var mı? Yaylaya insanlar ne için ev yapar. Yasa ne diyor, hayvancılık yapmak koşuluyla ev yapılır. Sayın Milletvekilimiz milletvekilliğimi yapıyor? Hayvancılık mı yapıyor? Bana göre hayatın üç tane tavuk beslememiş. Arzu hanım o zaman hangi hakla Salıbeylerde yayla evi bulunduruyor. Sayın Nurettin Doğanay, Ak Parti İl Başkanı Gerede’de muhteşem bir yayla evi var. Hayvancılık mı yapıyor mütahitlik mi yapıyor, yoksa siyaset mi yapıyor? Sayın Yaşar Yüceer kırayaylasında İl genel meclis başkanı, emekli öğretmen. Hayvancılık yapıyor mu Yaşar Bey orada? Bunların üzerine gidemiyorsun. Sayın Alaaddin Yılmaz eski belediye başkanı iki ayrı yaylada evi var. Bunlar yaylacılık mı yapıyor. Bize bu talimatları gönderenler Sayın valimize de rica ediyorum önce bunlarla işlem yapın diye bize talimat vermesini bekliyorum. Benim anlım ak hayvancılık yapmadığım için kaçak evde yapmadım. Hakkım olduğu halde.

“İL ÖZEL İDARE YETKİLİLERİ NE NİYE AYNI BASKI YAPILMIYOR”

“Bu talimat aynı zamanda İl Özel İdareye de gitti. Burada yaylaların büyük bir çoğunluğu İl Özel İdarenin sorumluk sahasında bizim mücavir içinde değil. Peki il Özel İdare yetkilileri ne niye aynı baskı yapılmıyor. Bu soruyu da soruyorum. İl Özel İdarenin sorumluğunda olan Seben’deki göletin yanında eski belediye başkanın evi var diye mi? Yada Ak Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay’ın evinin bulunduğu yayla Özel İdarenin sorumluğunda olduğu için mi? Özel İdare ne yapmış bu güne kadar niye Özel İdareye kimse sormuyor”

“SAYIN VALİMİZE BİRAZ KIRILDIM”

“Burada Sayın Valimizde çokta haksız değil sadece olayı tam anlatmadığı için Sayın Valimize biraz kırıldım. Evet kardeşim bu talimatları bu kurumlara ben verdim. Kurumlarda bunun gereğini yapmak zorunda demesini beklerdim. Ama haksız mı özünde? Değil. Şunu da biliyoruz ki yaylalarımızı meralarımızı korumakta bizim görevimiz. Oraları biz torunlarımıza miras bırakacağız. Özellikle şu pandemi sürecinde önüne gelen önüne gelen yere çit çekmiş. Önüne gelen yere ev yapmış. Nasıl olsa imar barışından yapı kayıt belgesi alacağım diye yaylalarımız kaçak yapılarla doldurmuşlar”

“BİR İKİ TANE MUHTARIMIZDA EMLAKÇILIK YAPMIŞ ONU DA BİLİYORUZ”

“Bu işte bir iki tane muhtarımızda emlakçılık yapmış onu da biliyoruz. Köyle hiç alakası olmayan kişilere sanki babasının malıymış gibi devletim merasını satıyor. Bunları da biliyoruz. Bunla mücadele edilmeli. Ama doğruyu söyleyerek, siyaset yapmayacağız bu konu üzerinden. Yalanda söylemeyeceğiz. Ben burada açık bir şekilde Arzu hanımı kastediyorum. Sayın Nurettin Doğanay’ı muhtarlara yalan söylediği için kınıyorum”

“SAYIN VALİMİZİN KAYGILARINI ANLIYORUM”

“Sayın Valimize şu çağrıda bulunuyorum. Ben Sayın Valimizi seviyorum, sayıyorum. Kendisi hukukçu bende hukukçuyum. Açıkça şunu söylemesini bekliyorum. Bolu Belediyesine bu talimatı yazılı olarak biz verdik. Bolu Belediyesi bizim yazılı talimatımız üzerine oraya araç ve gerecini gönderiyor demesini bekliyorum. Ben burada Sayın Valimizin kaygılarını anlıyorum. Karadeniz’deki yaylalara dönmesin diye bunu yapıyor. Bunu yapması yanlış demiyorum ama sadece bu kararı biz verdik belediyede uygulaması için talimat gönderdik demesini bekliyorum. Sanki biz encümenden karar aldık At yaylasında yıkıma gidiyoruz”

“YAPILAN HAKSIZ İŞGALLERE DUR DEMEK HEPİMİZİ GÖREVİ”

“Ben herkesi doğru söylemeye davet ediyorum. Bu konu siyaset üstü bir konu, bu konu Bolumuzun geleceğini ilgilendiren bir konu. Yapılan haksız işgallere dur demek hepimizi görevi. Ama bunu yaparken de biz yapmıyoruz Tanju Bey yapıyor demek tamamen siyaseten yıpratmaya dönük bir şey.”

“MİLLETVEKİLLERİMİZİN ŞUNU DEMESİNİ BEKLERDİM”

“Ben bu konuda milletvekillerimizin şunu demesini beklerdim, Evet Sayın Valimiz bu konuda karar aldı bütün kurumlarımıza yazı yazdı bu kapsamda belediyemize ve Özel İdaremizde yazdı. Kaçak yapılarla işgallerle hep birlikte mücadele etmeliyiz. Doğrusu bu bunu demiyorlar ama”

“MUHTARLARIMIZI DA UYARIYORUM”

“Muhtarlarımızı da uyarıyorum. Hepsi için demiyorum, ikircikli davranıyor. Bana geliyor konuyu anladık diyor. Vali Beye gidiyor haklısınız diyor. Arzu hanımı arıyorlar, Arzu hanım onlara açıkça diyor ki bu Tanju Beyin inisiyatifi ile gerçekleşiyor bizimle bir alakası yok cevabını alıyorlar. Onda bir şey demiyorlar. Muhtarlarımız da köylüye doğrusunu anlatsın”