Yabancı misafirlerin Vali Ahmet Ümit'i ziyaretlerinde İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Albay Nadir Çelik, İl Göç Müdürü Vekili Serhat Aydın ve İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe de hazır bulundu.

“BİZLER HEPİMİZ BİR BAHÇENİN ÇİÇEKLERİYİZ”

‘Bizler hepimiz bir bahçenin çiçekleriyiz' diyerek sözlerine başlayan Vali Ahmet Ümit, Iraklı, Suriyeli, Afganistanlı, İranlı, Uygur Türkü ve Türkiye olarak buradayız. Kiminiz öğrenci, kiminiz işçi, kiminiz de ülkenizde yaşanan savaş veya savaşlar dolayısıyla gördüğünüz zulüm dolayısıyla Türkiye'ye geldiniz. Hepiniz bizim misafirimizsiniz. Hepiniz hoş geldiniz” diyerek ziyarette hazır bulunan yabancı misafirleri dinledi.

Ziyarette ilimizde yaşayan yabancılar adına söz alan misafirler, seçimlerden önce kardeşçe yaşadıklarını, seçimlerden sonra ise kendilerinin kullanmış olduğu araçlara zarar verildiğini, bazı yetkililerin açıklamalarıyla ilgili olarak üzerlerinde baskı hissettiklerini ve bu durumdan büyük üzüntü duyduklarını, bunların Bolu'da yaşayan yabancılara karşı nefret yaratıcı olaylar ve söylemler olduğunu, maddi durumu iyi olanların kendi ülkelerinden gelirken getirdikleri veya halen daha kendi ülkelerinden gelen paralarla geçimini sağladığını, kimsenin hakkını yemediklerini ama yiyormuş izlenimi verilmek istendiğini, Bolu'da yaşayan yabancılara karşı yapılan olumsuz hareketlerin, söylemlerin ve olayların kendilerini huzursuz ettiğini, Türkiye'yi kendi vatanları gibi gördüklerini ve Türkiye'nin bu coğrafyanın, medeniyetin ve barışın omurgası olduğunu belirttiler.

“BİZLER AYNI KÜLTÜRÜN, AYNI COĞRAFYANIN VE AYNI TARİHİN İNSANLARIYIZ”

Yabancı misafirleri dinledikten sonra konuşan Vali Ahmet Ümit, Son zamanlarda Bolu'da yaşayan yabancı misafirlerimiz ile ilgili olarak basın ve yayında çıkan haberler, sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar dolayısıyla Bolu Türkiye'de gündem oldu. Şanlı tarihimiz boyunca bizim toplumumuzu kışkırtıp yıkmak isteyen ülkeler oldu. 31 Mart seçimlerinin ardından söylenen bir takım sözlerin yanlış bilgi veya bilgi kirliliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. Sizlerin ülkelerinizden buraya gelişiniz, burada yaşamanız ve yapılan yardımlar tamamen Türkiye Cumhuriyeti'nin mevzuatı dahilinde gerçekleşmektedir. Herkes biraz daha dikkat ettikçe, birbirini daha iyi tanıdıkça, saygı ve sevgi ön plana çıktıkça sosyal ortam da düzelecektir. Tarihi, coğrafi ve kültürel dostluklarımızı daha iyi ilişkiler kurarak pekiştirmeliyiz. Bizler aynı kültürün, aynı coğrafyanın ve aynı tarihin insanlarıyız. Tarih boyunca böyle geldi ve inşallah böyle devam edecektir. Aksi bir durum kimseye fayda sağlamaz” dedi.

“YANLIŞ ANLAYIŞLARI ENGELLEYİP HUZUR VE REFAHI ESAS KILACAĞIZ”

Vali Ahmet Ümit konuşmasına şöyle devam etti: Her toplumun kendi söylemlerine, hal ve hareketlerine, tarzına, beşeri münasebetlerine dikkat etmeli, bir başkasını rahatsız edecek hareketlerde bulunulmamalıdır. Biz toplum içinde çok kişiyle görüşüp bu işin ehemniyetini ve önemini anlattık. Toplum genel olarak durumu anladı. Her ne kadar son günlerdeki söylemler ile bu olaylar geliştiyse de bunu köpürterek abartanlar Türk toplumunu karıştırmak ve birbirine düşürmek, kan akıtmak için bunu yapıyorlar. Yabancı misafirlerimizle vatandaşlarımız arasında bir gerginlik olursa bu burada kalmaz ve başka yönlere çekilir. 400 senedir bu coğrafya böyle olaylarla karıştırılmak istenildi. O zaman herkesin yapması gereken oturup düşünmektir. Bu toplumda yanlış anlayışları engelleyip huzur ve refahı esas kılacağız. Bunun için de herkesin elinden geleni yapması gerekir. Bu huzur ortamını devam ettirmek için sizler de elinizden geleni yapmalısınız. Mesela halkımızla daha güzel kaynaşmak ve uyum içerisinde yaşamak için biraz daha hassasiyet gösterebilirsiniz.”

“İYİLİKLER DE, GÜZELLİKLER DE, DEVLETİMİZE VE MİLLETİMİZE SEVGİDE BULUŞALIM”

“Yardıma muhtaç olan misafirlerimize yapılan yardımların koordinesini biz yapıyoruz. Gerek Belediyeler, gerekse Sivil Toplum Kuruluşları ve vatandaşlarımız kendilerine göre bir takım yardımlar yapabilirler. Ama yapanlar da artık yapmıyoruz derlerse de yapmayabilirler. Ama devletin yardımları devletin koyduğu kurallar çerçevesinde gerçek fakirlere yapılmaya devam edecektir. Bizde insana saygı esastır, insanı rahatsız etmemek esastır, bağırarak konuşmamak, komşusunu rahatsız etmemek, genel istirahat saatlerinde herkes uyurken gürültü yapmamak, gittiği yerlerde sorumluluk almak ve bu sorumluluğun bilincinde olmak, kibirli olmamak her inancın ve her olgun insanın temel özellikleridir. İyiliklerde, güzelliklerde, devletimize ve milletimize sevgide buluşalım. Bizim için adalet önemlidir. Zulüm görenler bizim adaletimizle rahatlayacaktır. Bizim için esas olan insana hizmettir.”

“TAHRİKLERE KAPILMAYIN”

“Sizlerden isteğim, okullarda okuyan çocuklarınıza Türkçe öğretin. Milli Eğitim Bakanımız sizin çocuklarınızın da Türk vatandaşı çocuklarımızla uyum içerisinde eğitim almaları talimatını verdi. Çocuklarınızın hem kendi rahatları için hem de uyum sağlamaları açısından Türkçeyi öğrenip konuşmaları önemlidir. Sizlerden bir başka isteğim de çevrenizdeki dostlarınızla, diğer yabancı misafirlerimizle buradaki sohbetimizi ve konuştuklarımızı, iyi niyetimizi ve isteklerimizi paylaşın. Tahriklere kapılmayın. Problemleri kendiniz çözmeye çalışmayın, Emniyet Müdürlüğümüze, Jandarma Komutanlığımıza ve bizlere bildirin. Bizler herkese, her bireye hangi devletten olursa olsun insani hizmetlerimizi yaparız. Olumlu veya olumsuz durumlarda her zaman bizimle irtibat kurun. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan ve yasalarımız ne derlerse ona uymak durumundayız. Birlik ve beraberlik içinde yaşamamız için bizlere bu imkânları sağlayan kişilere, yardım edenlere ve milletimize, kültürümüze, tarihimize layık olalım” ifadelerine yer verdi. Elif Erdoğan