Çalıştay Bolu Sürdürülebilir Kalkınma Derneği BOSKAD öncülüğünde gerçekleşti. Çalıştaya Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen, AİBÜ Bamer Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa, Arıcılar Biriliği Başkanı İsmail Ünalan, İl Genel Meclis Üyesi Erhan Beykoz, Düzce Küçük Sanayi Sitesi Koop. Başkanı Mehmet Bakan ve Akçakoca Ziraat Tarım Koop. Başkanı Levent Başaran ve ziraat mühendisleri katıldılar. Emekli Batı Karadeniz Orman Bölge Müdürü Ökkeş Bahadır, Saadet Partisi Bolu İl Sekreteri Ahmet Güner, Bolu İyi Parti İl Başkanı Ahmet Örnekbaş gözlemci ve konuşmacı olarak katıldılar.

STK olarak SÜRKAP Platform Başkanı Mehmet Bilgin, BOSKAD Dernek Başkanı Eyüp Ahi ve yönetimi, Ankara Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ANSKAD Başkanı Metin Alparslan ve yönetimi, Polatlı Kıbrıscık Sürdürülebilir Kalkınma Derneği POSKAD Dernek Başkanı İsmail Celbiş ve yönetimi, Göynük Sürdürülebilir Kalkınma Derneği GOSKAD Dernek Başkanı Nesrin Özer ve yönetimi, Kıbrıscık Sürdürülebilir Kalkınma Derneği KISKAD Derneği adına Başkan Yardımcısı Afer Bilgin ve yönetimi, Mudurnu Sürdürülebilir Kalkınma Derneği MUSÜKAD Dernek Başkanı Fulya Karaaslan ve yönetimi, Mengen Sürdürülebilir Kalkınma Derneği MESKAD Dernekği başkanı Mehmet Özdemir ve yöneticileri ile Ankara Bolu Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Aynur Arabacıoğlu ve yönetimi, Akçakoca Sürdürülebilir Kalkınma Derneği AKSÜKAD Derneği Başkanı Asaf Öztürk ve yönetimi katıldılar.

Sürdürülebilir Kalkınma dernekleri Platformu Kurucusu Mehmet Bilgin açılış konuşmasında, derneklerin kuruluş sürecini anlattı, kuruluş aşamasında gösterilen fedakârlık, kararlılık ile toplantıya katılım konusunda gösterilen ilgiye teşekkür ederek bundan sonra yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sürkap Platformlarına Danışmanlık Yapan Mali Müşavirlik ve Aselsan Kıdemli Denetçiliğinde Emekli ve Muğla Sürdürülebilir Kalkınma Derneği kurucusu Demet Ağaoğlu hanım Çalıştayın oturumunu yürüttü. ‘Sürdürülebilir Kalkınma, Sivil Toplum Kurumlarında Yönetişim, Projeler ve Kaynak Geliştirme Stratejileri’ konulu sunumunu yaptı. Sunumda önemli konulara değinilerek, bilgiler verildi.

Danışman Demet Ağaoğlu sunumunda, “Sürdürülebilir Kalkınma”yı, “bugünün gereksinim ve beklentilerini, gelecek kuşakların gereksinim ve beklentilerin karşılanmasını tehlikeye atmaksızın karşılayabilecek kalkınma modeli” olarak tanımladı. Birlemiş Milletler’in Kalkınma Organı tarafından 2016 yılında yürürlüğe giren ve 2030 yılına kadar dünyada yoksulluğun ortadan kaldırılması ve insanlığın ortak refahının sağlanması için kabul edilen “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini” anlattı. Yoksulluğa son, açlığa son, sağlıklı bireyler, nitelikli eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği, temiz su ve sıhhi koşullar, erişilebilir ve temiz enerji, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme, sanayi, yenilikçilik ve altyapı, eşitsizliklerin azaltılması, sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları, sorumlu üretim ve tüketim, iklim eylemi, sudaki yaşam, karasal yaşam, barış ve adalet, hedefler için küresel ortaklıkların canlandırılması olarak belirlenen 17 hedefin derneklerin çalışmalarını yönlendireceğinden bahsetti.


Demet Ağaoğlu, sivil toplum kuruluşlarının başarılı olması için dikkat edilmesi gereken hususlara değindi. Öncelikle Dernek üyelerinin tüzüklerini iyice özümsemeleri gerektiğini, dernek faaliyetlerinin tüzük doğrultusunda yürütülmesinin önemini, derneklerde kurumsal yönetimin önemini, kurumsal yönetimin ana ilkelerini, derneklerin mali yapılarının güçlü olması için dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. Öncelikle ilk 3 ay dernek içi eğitimlere önem verilmesi gerektiğini, derneklerin çalışmalarını plan ve program dâhilinde yürütmelerinin başarı için şart olduğunu vurguladı.

Abant İzzet İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Keleş Endemik Bitkiler konusuna değindi. Arıcılar Biriliği Başkanı İsmail Ünalan Bolu’daki Arıcılığın sorunlarından bahsetti. Abant İzzet İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feridun Kaya yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek projeler konusunda kaynak belgeler sundu.