Toplantılarda, ormanların ve ormancılık faaliyetlerinin ekonomik yararları, orman köylüsünün ormanların muhafaza ve gelişmesine katkıda bulunacağı faaliyet alanları, orman köylüsünün sosyo-ekonomik kalkınma ve gelişmesini sağlayacak tedbirler ve bu tedbirlerin uygulama esasları, orman tahribatı ve suçlarının önlenmesi ve azaltılması açısından orman-halk ilişkileri ve sosyal ormancılık konuları ele alındı.

Özellikle orman suçlarına yönelik faaliyetler, orman koruma, orman yangınları, silvikültür müdahale ve ormanların planlanarak bir üst seviyeye taşınması için gerekli olan bakım, tensil, ilk aralama, sıklık bakımı ve meşçere altı temizliği ile üretim konularında istişarelerde bulunuldu.

Ormanlara yapılan bakım çalışmalarına geniş yer verilen toplantılarda, her türlü bakım faaliyetlerinin, bilimsel veriler ile hazırlanan ve planlı ormancılığın anayasası olarak kabul edilen amenajman planlarına göre yapıldığı belirtildi.

Ormanlara yapılan bakımının ana gayesinin, biyotik ve abiyotik etkilere karşı dayanıklı hale getirmek ve ormanların devamlılığını sağlayacak şekilde gençleştirmeye hazırlamak olduğu anlatıldı. Yapılan bu bakım faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan odun hammaddesinden de kaliteli ürün elde etmenin ayrıca önemli olduğu vurgulandı.

Bakım çalışmalarında öncelikli olarak sağlığı bozuk ve varlığıyla diğer ağaçların yaşamasına engel olan ağaçları ormandan çıkartıldığı, bu çalışmalar sonucunda ormanların mantar ve böcek zararına karşı daha dirençli hale geldiği, yangın riskinin azaldığı ve ekonomik değer artışı sağladığı, böylelikle ormanların sağlıklı bir bünyeye sahip olurken daha verimli büyüme ve gelişme gösterdiği belirtildi.

Sohbet toplantılarına yıl boyunca devam edileceğini belirten yetkililer, vatandaşla birebir yapılan sohbet toplantılarından çok olumlu sonuçlar alındığını, orman köylümüzün her türlü sorununun yerinde dinlenerek çözüm yollarının sunulduğu ifade edildi. Elif Erdoğan