Haber: Adnan KARABULUT/Sefa GÜNAY

Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Orhan Fırat, kooperatif ve otobüslerin neden hatlardan çekildiğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Orhan Fırat bütün kooperatif ve şoför esnafının hatlardan çekildiğini ve Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ile görüşerek yeni sisteme geçeceklerini söyledi. Orhan Fırat, “2014 yılında gelen bir havuz sistemine dahil olduk. Fakat bu havuz sistemi yürümedi. Pandemi de araya girince esnaf iyice dar boğaza girdi. Ne vatandaş memnun ne kooperatifler memnun ne de belediye memnun. Bu sistem Bolu’ya uymadı. İlk istişare yaptığımız zaman herkesin kendi bölgesinde çalışmasını uygun gördük. Daha iyi hizmet verebiliriz diye düşündük. Sonra belediye ile toplantı yaptık ve herkesin kendi mıntıkasına dönmesi gerektiğini söyledik. Şoför esnafımız yeterince para kazanamayınca, bir de masrafları karşılayamayınca sistemden çekilme kararı aldı. Her ne kadar belediye bize hem maddi hem de manevi olarak yardımcı olsa da yetersiz kaldı. Araç sayılarının ve ulaşım noktalarının fazla olmasından dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Ücretsiz taşınan yolcu sayısı da çok fazla olduğu için esnafımız iyice dar boğaza düştü” diye konuştu.

“BİZİM DERDİMİZ SIKINTILARI EN AZA İNDİRMEK”

Orhan Fırat Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ile görüşerek yeni bir sistemi hayata geçirmek üzere çalışmalara başladıklarını dile getirdi. Orhan Fırat, “Bolu Belediye Başkanımız Tanju Özcan ile de görüştük. Herkesin eski yerine dönmesi gerektiğini belirttik. İlk önce hatlardan çekilme kararı almadan ön görüşmelerimizi yaptık. Ardından hatlardan çekilince yeni sistem geleceği için, hatlardan çekilip öyle görüşme gerçekleştirdik. Yeni sistem için altyapı oluşturmaya başladık. Her kooperatifin şoför esnafı arkadaşları belli bir güzergahta gidip gelecek. Bu da hata yapma olasılığını düşürecek. Bir şoför her gün aynı güzergahta gelir gider ise orada hata yapması en aza düşer. Vatandaşı tanıyor, yolu biliyor. Gelen şikayetlerde de hizmet noktasında sorumlu kişi o güzergahtaki şoför arkadaşımız olacak. Bizim derdimiz sıkıntıları en aza indirmek. Elbette şikâyet olacak ama bizim derdimiz şikayetleri en asgari düzeyde tutmak. Belediyenin derdi de bu. 10 yıllık bir ihalemiz var. Bolu Belediyesi ile görüşerek bu ihalenin iptal edilmesini talep ettik. Tanju Özcan bu konuda çok özverili davrandı. Buradan teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

“AMACIMIZ VATANDAŞA EN İYİ HİZMETİ VERMEK”

Orhan Fırat, Bolu Belediyesi’nin yeni bir sistem için altyapı hazırlıklarına başladığını ve önümüzdeki günlerde meclis kararı ile yeni sisteme geçmek için adım atacaklarını belirtti. Başkan Fırat, “Başkan Özcan’ın bize maddi yardım yapmasına rağmen giderler çok fazla olduğu için esnaf çok kötü noktaya geldi. Evine ekmek götüremeyen arkadaşlarımız var. Bırakın para kazanmayı benzin parasını bile çıkaramayan arkadaşlarımız var. İnanın masraflarımızı bile çıkaramadık. Türkiye genelinde pandemi dolayısıyla bir sıkıntı yaşanıyor. Bazı belediyeler esnafına fazlasıyla yardım yapmış. Bazı belediyeler de bu sistemi değiştirmişler. Bizim geçeceğimiz sistem daha önceden de olan bir sistem. O zaman gelen şikayetlerin verisi çok azdı. Amacımız vatandaşa en iyi hizmeti vermek. Belediyemiz de bu konuda alt yapı çalışmalarını hazırlıyor. Şubat ayında mecliste de bu konunun gündeme geleceğini düşünüyorum. Bu yeni geçeceğimiz sistem ile de şikayetler olursa sorumlusu o güzergahta çalışan arkadaşlarımız olacak. Bu işin cezası olacak. Kartlı sistem olacak. Belediye hangi firma ile anlaşırsa o firmayı kullanacağız” dedi.

“BOLU’NUN KOOPERATİFLERİ ULAŞIM SORUNUNU ÇÖZER”

Şu an çalıştıkları Tekirdağlı firmanın işi bırakacağını ve yeni sistem ile birlikte Bolu’da faaliyet gösteren kooperatiflerin Bolu’nun ulaşım sorununu çözeceğini söyleyen Orhan Fırat, “Araçlarımız 5 yaşını doldurdu. Onun süresini de arttırmaya çalışıyoruz. Şu anda 110 araç var çalışan. Tekirdağlı bir firma var. O firma da bırakacak. Bolu’nun kooperatifleri ulaşım sorununu çözer. Keşke imkanlarımız olsa da her aracımız çalışsa. Ama o kadar imkânımız yok. O yüzden mevcut araç sayımızı düşürmek istiyoruz. Mevcut araçlarımız ile biz sorunu çözeriz. Pandemi bittikten sonra yaşamımız normale döndükten sonra da araçlarımızın sayısı artabilir. Bunu yapacak potansiyelimiz var” dedi.

“HERKES KENDİ MINTIKASINDA HAVUZ YAPACAK”

Yeni sistem hakkında bilgi veren Başkan Fırat, “Ben herkesin yeni sistemden memnun kalacak diye düşüyorum. Belediye fazla bir sorumluluk almayacak. Güzergahta hangi kooperatif var ise o sorumlu olacak. Yeni sistemde de havuz sistemi olacak ama herkes kendi mıntıkasında havuz yapacak. Havuzun içinde bir havuz daha olacak diyebiliriz. Aktarmalı yolcu sistemi de olacak. Şu anda bizim şoförlerimizde sorumluluk yok. Biraz daha sorumluluk yüklemiş olacağız. Vatandaşlarımız haklı olsa da şikâyet ediyor haksız olsa da şikâyet oluyor. Şoförler de ne yapacağını şaşırdı. Bu tarz şikayetleri de azaltmaya çalışacağız. Herkes kendi güzergahında çalıştığı zaman kooperatifler sorumlu olacak. 20-30 yıldır bu sistemde çalışan kooperatiflerimiz var. Herkes kendi güzergahında olursa hata yapma şansı da az olur” diye konuştu.

“ÖZEL ARAÇLARINI DEĞİL TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINI TERCİH EDECEK”

Şu anda çalıştıkları Tekirdağlı firmanın işten çekileceklerini ve Bolu’nun kooperatifleri ile sorunu çözeceklerini belirten Orhan Fırat, “Tekirdağlı firma işten çekildi. Bütün şoför esnafımız da hatlardan çekilecek. Tekirdağlılar sektörden çıkacak. Hemen para kazanalım diye bir derdimiz yok. 1 yıl veya 1 buçuk yıl daha devam eder. Pandemi dolayısıyla yolcu olmadığı için bu sıkıntılar biraz daha devam eder. Toplu taşımayı değil de kendi özel araçlarını tercih ediyor vatandaşlarımız. Bizim araçlarımız pandemi dolayısıyla her hafta temizleniyor. Bu konu da şüpheleri olmasın. Ayrıca biz kendi güzergahımızda çalışırsak yolcu da toplayabiliriz. Yolcu topladığımız için de vatandaşlar kendi özel araçlarını değil toplu taşıma araçlarını tercih edecek. Böylelikle şehir merkezindeki trafiği de özel araçlar ile kitlememiş olacağız” ifadelerini kullandı.

“OTOBÜS FİYATLARINDA BİR DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK”

Bolu Belediyesi’nin yeni sistemde kendine özel araçları olmayacağını söyleyen Fırat, “Şehir merkezi için de çalışmalar başladı. Çalışmayan araçlarımızı takviye olarak şehir merkezine yönlendireceğiz. Belediyenin yeni sisteme kendine özel araçları olamayacak. Biz güzergahları ayarlayacağız. Aktarmalar olacak. Otobüs fiyatlarında bir değişiklik olmayacak. Eğer maliyetler artarsa 6 veya 7 ay sonra bir düzenleme olabilir. Otobüs saatlerinde ise değişiklikler olabilir. Onu da güzergahları oluşturunca duyuracağız” şeklinde konuştu.

“YÜZDE 7’LİK KOMİSYON ALINMAYACAK ESNAFLARIMIZDAN”

Orhan Fırat, “Bolulu vatandaşlar hiç merak etmesinler. Biz onlara en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz. Vatandaşlar toplu taşımadan bıkmış durumda. Bu durumda da hem bizim şoförlerimizin payı var hem de sistemin payı var. Şoförlerimiz hatalı. Çünkü güzergahı sürekli değiştiği için şikayetleri önemsemiyor. Ama her gün aynı güzergahta olsa hata yapma durumunu en aza indirir. Bizde de hata var. Araç saatlerini vatandaşlarımıza duyuramadık. Bu hataları bir daha yapmamaya çalışacağız. Toplu taşımaya önem vereceğiz. Yeni sistem meclisten geçtikten sonra en kısa sürede geçeceğiz. Şikayetler hat safhada. Biz de bu durumda hem vatandaşımızın hem de belediyemizin yanındayız. Yüzde 7’lik komisyonu da kaldırdı Başkanımız. Yüzde 7’lik komisyon alınmayacak esnaflarımızdan. Çoğu illerde yok zaten komisyon durumu. Elektronik taşıma sisteminde de yani e-bilette de 3 buçukluk komisyonu 2’ye düşürmeyi düşünüyoruz. Orada da bir tasarruf sağlayacağız” dedi.

“TAŞIMA SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ”

Başkan Fırat, “Bu sisteme de apar topar girdik diye sıkıntılar çıktı. Biz de bu sistemden rahatsızız. Bu arızayı gidermemiz lazım. Diğer şehirlerden de örnekler aldık. Uzun yıllardır hizmet veren kooperatiflerimiz var. Onlar ile birlikte taşıma sorununu çözeceğiz. Bizim önceliğimiz memnuniyet. Para kazanma ikinci planda” ifadelerini kullandı.