3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle, İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Köroğlu Ünitesi'nde kurulan Organ Bağışı standında, Organ Bağışı İl Koordinatörü ve yetkilileri vatandaşları, organ bağışı hakkında bilgilendirdi. Yapılan bilgilendirme esnasında, vatandaşların organ bağışı taleplerini de dinleyen yetkililer, organ bağışının hayat kurtarma ile eş değer olduğuna değindi.

İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Köroğlu Ünitesi Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Özgür Mehmet Yis, Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in organ bağışı ile ilgili ‘Candan cana yapılan en büyük bağış' değerlendirmesini hatırlattı. 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle, İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Köroğlu Ünitesinde kurulan Organ Bağışı standında, Organ Bağışı İl Koordinatörü ve yetkilileri vatandaşları, organ bağışı hakkında bilgilendirdi. Yapılan bilgilendirme esnasında, vatandaşların organ bağışı taleplerini de dinleyen yetkililer, organ bağışının hayat kurtarma ile eş değer olduğuna değindi.

Organ Bağışı haftası ile ilgili basın mensuplarına bilgi veren İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Köroğlu Ünitesi Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Özgür Mehmet Yis, Türkiye genelinde 84 bin organ bağışçısı olduğunu söyleyerek, İlimizde ise yaklaşık 550 kişi organ bağışında bulundu. Bu sayı tabi ki yeterli değil. Şu anda Türkiye'de organ bekleyen 11 bin 600 hasta bulunmakta” diye konuştu.

Organ bağışlamak isteyen bir kişinin 6 farklı organ ile 5 tane doku bağışlanabildiğini anlatan Yis, Bunların içinde en fazla beklenen organ böbrek. O yüzden diyaliz merkezleri yoğun bir şekilde çalışmakta. Organ bağış oranını 2 ya da 3 katına çıkartabilirsek, organ bekleyen 11 bin 600 hastanın tamamı cevap bulacak” ifadesini kullandı. Yis, Bolu'da 2013 yılında beyin ölümü gerçekleşen 21 hastanın 4 tanesinin ailesinin organ bağışında bulunduğunu belirterek, bu organlarla, 11 kişinin hayat bulduğunu belirtti.

Organ naklini din açısından da değerlendiren Yis, Organ nakli dinen caizdir. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığının 1980 yılında yazılı olarak vermiş karar var. Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanımız da 2 gün önce bir demeç vermiş ve organ naklini 'Candan cana yapılan en büyük bağıştır' şeklinde bir sloganla desteklemiştir. Hayat kurtarmanın ve bir insana yardım etmenin ne kadar önemli olduğu Kuran'ı Kerim'de de geçiyor” dedi.

İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Köroğlu Ünitesi Yoğun Bakım Hekimi Uzman Dr. Esra Uyar ise, Sağlık Bakanlığınca her yıl 3-9 Kasım arasında Organ Bağışı konusunda toplumun ilgisini çekmek ve bilgilendirmek amaçlı etkinlik düzenlendiğini belirterek, Organ bağışı, herhangi bir hastalık nedeniyle tedavi olamayan, yanıt alınmayan yani bundan sonra geri dönüşü olmayan hasar görmüş organların yerine canlıdan ve ya ölüden alınan sağlam organların yerleştirilerek tedavi edilmesidir. Bunun içinde beyin ölümü denilen olayın gerçekleşmesi gerekiyor. Kişinin kurşunlanma trafik kazası ya da beyin enfeksiyonları gibi geriye dönük beyin hasarı olan hastalardan alınan organlar başkan hastalara hayat vermiş oluyor” ifadesini kullandı.

Bolu Eğitim Araştırma Hastanesi olarak yüzde 99 kapasite ile çalışan bir yoğun bakıma sahip olduklarını kaydeden Uyar, Buradaki, 10 doktor, 32 hemşire ve 10 personelimiz özveri ile çalışıyoruz. Ve beyin ölümü vakalarının atlanmamasına gayret ediyoruz. Ayrıca organ nakli konusunda da çok ciddi emekler sarf ediyoruz. Hatta bu yıl tüm ekibimiz herkesin bu konunun bilincini varması için organlarınızı bağışladık. Kendimize bir slogan edindik. ‘Ben bir Organ Bağışçısıyım'Böyle stantlarımız kuruluyor 3 ünitede, bütün vatandaşlarımız buradan bilgi alıp form doldurabilirler ve organlarını bağışlayabilirler” dedi.

Etkinlikte, organ bağış standından bilgi alan vatandaşlara, organ bağış logosu olan "kalp" şeklinde kurabiyeler de ikram edildi.