Kaymakamlık personelinin siyasi nüfuslarını kullanarak kendilerine ve yakınlarına yaylalarda getirim sağladıkları iddiasında bulunan Bolu Milletvekili Tanju Özcan'a cevap kaymakam Arslan Yurt'tan geldi.

2 bin 500'e yakın kaçak yapı tespiti yapıldığını duyuran Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, personeliyle de ilgili iddialara yanıt vererek; Kaymakamlığımız görevlerini kullanarak kendilerine ve yakınlarına menfaat sağladıkları iddiası ile adı geçen ve haklarında işlem yapılarak men kararı verilen A.Ç. isimli şahıs, kaymakamlığımız personelinin dayısı, yine bir diğer men kararı verilen kişi ise yine aynı personelin öz abisidir” diye konuştu.

Son dönemin en çok konuşulan ve merak edilen konuları arasında başı çeken yayla evleri konusunda çok tartışılacak bir takım iddialar dile getirerek, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya soru önergesi veren CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan'a, Gerede Kaymakamlığı yazılı bir açıklama yaptı.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Gerede Ulaşlar Köyü ve bu köye bağlı Işıklı ve Seyitler mahalleleri yaylalarındaki kaçak yapılaşma hakkında inceleme başlatılıp başlatılmadığını sorarak, ilçe kamuoyunu da karıştıracak sözlere yer vererek, kaymakamlık ve belediye personelinin siyasi nüfuslarını kullanarak kendilerine ve yakınlarına getirim sağladıklarına yönelik iddiaların varlığından bahsetmişti.

Kaymakam Yurt, ilgili iddialarının yayınlandığı haberimiz sonrasında yaptığı 85534955-610-2627 sayılı açıklamada, ilçe genelinde 80 yaylada çalışma yapıldığını anımsatarak, eski ve yeni yapı olmak üzere 2 bin 500'e yakın kaçak yapı tespiti yapıldığını duyurdu.

İsim-isim yazılarak kaleme alınan açıklamada Gerede Kaymakamı Arslan Yurt imzası gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi;

“Cumhuriyet Halk Partisi Bolu Milletvekili Sayın Tanju Özcan tarafından, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlanması talebiyle Gerede Yaylaları ile ilgili bir soru önergesi verildiği, soru önergesinde Gerede İlçesi Ulaşlar Köyü ve bu köye bağlı Işıklı ve Seyitler Mahalleleri yaylalarındaki kaçak yapılaşma konusundaki iddialara yönelik bölgede bir inceleme yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise kaç kişiye ait kaçak yapı tespit edildiği, bu yapılarla ilgili ne tür bir işlem yapıldığı, Ulaşlar Köyü ve mahalleleri olan Işıklı, Seyitler ve Yunuslar Köyü yaylalarında, gerek kaymakamlık ve gerekse belediye personelinin siyasi nüfuzlarını kullanarak kendilerine ve yakınlarına getirim sağladıklarına yönelik iddialar karşısında bir inceleme planını yapmanın düşünülüp düşünülmediği hakkında bilgi istenilmekte olduğu anlaşılmıştır.

Öncelikle yaylalarda yapılan yayla evleri ve kullanıcı tespiti çalışmalarının Valilik Makamının 04.06.2014 tarihli Bolu İli Mera ve Yaylakları Koruma ve Kullanma Usul ve Esasları Yönergesi çerçevesinde, Kaymakamlık Makamının 27.05.2014/1102 tarih sayılı olurları ile kaymakamlık, ilçe jandarma komutanlığı ve ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü personelinden oluşan üçer kişilik 3 ekip marifetiyle ilçe genelinde 80 yaylada çalışmaların yapıldığı ve eski ve yeni yapı olmak üzere toplam 2424 kaçak yapı tespiti yapılmıştır.

Yapılan bu çalışmalar kapsamında şikâyete konu Ulaşlar ve Yunuslar Köylerininde aralarında bulunduğu 29 yaylada, İlçe Yazı İşleri Müdürlüğünden 1 personel, İlçe Jandarma Komutanlığından 1 personel ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden 1 personelin, Ulaşlar Köyü Muhtarı Tahsin Demir ve Yunuslar Köyü Muhtarı İsmail Yiğit ile bazı yayla sakinlerinin de bulunduğu bir zamanda tespitleri yapmışlardır.

Yapılan tespitlerde, Ulaşlar Köyü Yaylasında çeşit tiplerde ve ölçülerde 48 adet yapı/temel, Yunuslar köyü Yaylasında ise 44 adet yapı/temel tespit edilmiş, tespit sırasında işgalcilerin hayvan varlığı olup olmadığına dair ve hayvan sayılarıyla ilgili bilgiler şifai olarak alınmıştır. Hayvancılık yaptığını iddia ederek kendisine yapılaşma izni verilen kimse bulunmamaktadır. Haberde belirtilen yayla evleriyle ilgili, gerek yapılan tespit çalışmaları ve gerekse önceden iletilen ihbarlar üzerine yapılan keşifler sonucunda, Yunuslar Köyünden Hasan A, Gazi Y, İsmail Ç ve Ayhan Ö, Ali Ç, Durmuş Ç, Fehmi G, Salih T, Süleyman D, Kemal B, Kemal D, Mehmet D, Mevlüt A, Murat G, Durmuş Y, Hüseyin F, Orhan F, Zeki K, Mustafa K, Cengiz D, Mevlüt Y ve Osman A; Ulaşlar Köyünden Tahsin K, Cankaver H, Veysel A, Makbule D, Tursun K, Süleyman K, Şeref D, Ramazan D, Durali G, Osman İ, Kenan E ve Durmuş G hakkında 3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında işlem yapılmış ve Durmuş G (keşfe gidildiğinde şahsın işgalini kaldırdığı görülmüştür) dışındaki tüm şahıslar hakkında tecavüzün men'ine karar verilmiştir.

İnfaza gidildiğinde de İsmail Ç, Gazi Y, Ayhan Ö, Hasan A, Makbule D, Durali G, Veysel A, Süleyman K ve Tursun K'ın işgallerinin devam ettiği, diğer şahısların işgallerini kaldırdıkları tespit edilmiştir. Ayrıca ilçe genelindeki yaylalarda kaçak yapı yapanlar hakkında 3091 sayılı kanun gereğince daha önce işlem yapılan olup olmadığı hakkında yıllar öncesi kayıtlara dayalı incelemeler devam etmekte, işlem yapılmayanlar tespit edildikçe hiç tereddütsüz işlem yapılacaktır.

Kaymakamlığımız görevlerini kullanarak kendilerine ve yakınlarına menfaat sağladıkları iddiası ile ilgili olarak, yukarıda adı geçen ve haklarında işlem yapılarak 04.10.2013 tarihli kararla men kararı verilen Ali Ç isimli şahıs kaymakamlığımız personeli V.H.K.İ. Kemalettin H'nin dayısı, 01.09.2014 tarihli kararla men kararı verilen Cankaver H ise aynı personelin öz abisidir. Kaymakamlığımız personellerinden olan V.H.K.İ. Necdet K'ın babası Kemal K hakkında da yapılan ihbar üzerine işlem yapılmış ve 04.12.2013 tarihli kararla men kararı verilmiştir. Şayet birilerine menfaat sağlamak amacıyla ayrımcılık yapılmış olsa idi gerek personelimizin gerekse parti yöneticilerinin kendileri ve yakınları hakkında işlem yapılıp, haklarında suç duyurusunda bulunulmazdı” ifadelerini kullandı.