Gerede Kaymakamı Cengiz Ünsal mesajında şu ifadelere yer verdi: “Dünyamız, canlı ve cansız varlıkların oluşturduğu toprağıyla, suyuyla, havasıyla son derece dengeli bir ekosistemdir Bu sistemin dengesini korumak, eskiye oranla artık daha önemli hâle gelmiş; tüm dünyadaki iklim değişiklikleri, çevre kirliliği ile ilgili sorunlar, ciddi ve acil tedbirler alınmasını zorunlu kılmıştır.

Doğayla uyum içinde yaşamak, kaynakların tükenir olduğunun bilinciyle hareket etmek, sürdürülebilir kalkınma politikalarını benimsemek, desteklemek ve uygulamak, günlük hayatta alınabilecek küçük tedbirlerle çevre kirliliğiyle mücadele etmek gelecek nesillere yaşanabilir, yeşil ve temiz bir dünya bırakmanın en önemli adımlarındandır.

Günümüzde; dünya nüfusunun hızla yükselişi, çarpık kentleşme, sanayileşme, atıkların çevreye saçılması, hava, toprak ve su gibi doğal kaynakların israf edilmesi gibi faktörlere bağlı olarak, iklim değişikliğinden toprak, su ve havanın kirlenmesine ve biyolojik zenginliğin azalmasına kadar baş gösteren çeşitli önemli sorunlar, tüm insanlığı tehdit eden bir boyuta ulaşmıştır. Dünyanın bizlere emanet olarak bırakıldığının farkında olarak tabiatı korumak, küresel boyutta yaşanan çevre sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak hepimizin insani görevidir.

Çevrenin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konularında gösterilen çabaların gayesi, insanların daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamalarını sağlanmasıdır. Unutulmamalıdır ki, çevreye verdiğimiz zarar aslında insanlığa verilen zarardır. Bu nedenle, çevreye verilen önem insan varlığına verilen önemle eşdeğerdedir.

Biyolojik çeşitliliğin korunduğu, doğal kaynakların sürdürülebilir kalkınma yaklaşımıyla yöneltildiği, çevreyle dost, planlı kentleşmenin esas alındığı ve çevre kirliliğinin önlendiği bir gelecek için öncelikle çevre konusunda hassasiyetin ve bilincin artırılması büyük önem taşımaktadır.

Ülkemizin cennet köşelerinden biri olan ilçemizde de, tabiat varlıklarımızı korumak, çevre kirliliğine önlemek, oluşan kirliliği gidermek, doğal kaynakların ve zenginliklerin muhafazası ve kamuoyunda çevre bilincinin oluşması için tüm kurum ve kuruluşlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle, eğitim kurumlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle ve vatandaşlarımızla işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Çevre sorunları ile mücadelenin en önemli aşamalarından biri de, çevre sorunları konusunda çocuk yaşlardan başlayarak, toplumda hassasiyetin arttırılması ve çevre duyarlılığının aşılanması, tüm insanlığı tehdit eder boyuta ulaşmış bu tehlikeye karşı alınacak tedbirlerin toplumun tüm bireylerinin benimsemesidir.

Bu duygu ve düşüncelerle; doğal kaynakların ekolojik dengeye zarar vermeyecek şekilde işletildiği, yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımının arttığı, temiz, yeşil ve yaşanabilir bir çevreyi gelecek nesillerimize bırakabilmemiz dileğiyle tüm halkımızın Dünya Çevre Günü’nü kutluyor, selam ve saygılarımı sunuyorum.”