Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Semercioğlu, Mimar İzzet Baysal Endüstri Meslek Lisesi'nde elektronik ve bilgisayar bölümü öğrencileriyle buluştu. Okul Müdürü İbrahim Çavuşoğlu tarafından yapılan organizasyon kapsamında öğrencilere girişimcilik ve liderlik konulu bir seminer veren Başkan Emin Semercioğlu, öğrencilere başarılı bir girişimci olmanın sırlarını ve püf noktalarını kendi yaşam hikâyesinden ve iş yaşantısından örnekler vererek anlattı.
“Girişimci Eksiği Görür, Araştırır, Projelendirir ve Uygular”
Gençlerin şuanda sahip oldukları olanakların çok zengin ve çeşitli olduğunu ifade eden Emin Semercioğlu, öğrencilere her sabah güne başladıklarında kendilerine ve içinde yaşadıkları çevreye bakmalarını, etraflarında olan bitene karşı dikkatli ve duyarlı olmalarını öğütledi. Girişimcinin bir konudaki eksikliği görüp bundan kazanç elde eden kişi olduğunu söyleyen Emin Semercioğlu, Bana göre gerçek bir girişimci eksiği görür, bununla ilgili çok detaylı bir araştırma yapar, sonra projelendirir, kaynaklarını tedarik eder ve uygular. Bu sıralamayı doğru biçimde izleyen kişinin başarısız olma ihtimali yoktur” dedi. Dünyada artık fetihleri orduların değil, kendi markalarıyla, kendi ekipleriyle ve çalışmalarıyla girişimcilerin yaptığını söyleyen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Semercioğlu, Türkiye'nin gerçek zenginliğinin yer altı veya yer üstü kaynaklarından ziyade genç nüfusunun olduğunu, nüfusun yarısından fazlasının 30 yaş altında bulunduğunu ifade etti.
“Öğrencilerin Yetişip Staj Yapacağı Bir Tesis Kurulmalı”
Söyleşi sırasında öğrencilere de çeşitli sorular soran Emin Semercioğlu, öğrencilerden ileriye dönük hedefleri hakkında bilgiler aldı. Öğrencilerin her çeşit faaliyetlerini ve ar-ge çalışmalarını staj şeklinde rahatça yapabilecekleri olanaklara sahip, devlet destekli bir fabrikanın kurulması gerektiğini anlatan Emin Semercioğlu, böyle bir ortam tesis edilirse öğrencilerin yetişmesine ve akıllarındaki fikirleri hayata geçirmelerine çok önemli bir katkı yapılmış olacağını belirtti. Emin Semercioğlu konuyla ilgili şunları söyledi: İçinde her türlü makinenin ve branşın olduğu, gençlere ait, gençlerin fabrikası olmalı. Ağaç sektöründen hastane donanımlarına kadar her sektör burada olacak. Çocuklar altı ay burada çalışacaklar. Burası aynı zamanda üretip para kazanacak. Burada yazılım, program ve tasarım eğitimleri olacak. Her türlü makine ve programın bu şekilde kullanabileceği bir ortamı ilk sağlayan vilayet, ülkenin her tarafına sahip olur.”
Devletin kurum ve kuruluşlarıyla da girişimcilere destek verdiğinden bahseden Emin Semercioğlu, eğitim sürecinde özellikle Teknokent, KOSGEB, TÜBİTAK gibi kuruluşları çok iyi araştırıp tanımalarını, bu kuruluşlardan istifade etmelerini tavsiye etti. Emin Semercioğlu, Bu salondaki genç arkadaşlarımın % 10'u girişimci olur ve kendi işlerini kurarsa, kalan % 90'ına da iş olanağı sağlamış olur. İşsizliği en aza indirmenin yolu budur” ifadelerinde bulundu. Emin Semercioğlu ayrıca, mesleki bilginin önemine değinerek öğrencilere kendilerini sürekli geliştirmelerini önerdi. Kişi KOSGEB'in desteğini almış da olsa, eğer bilgisi yoksa o kaynağı da kısa sürede tüketeceğini ve işletmesini ilerletemeyeceğini kaydeden Emin Semercioğlu, yabancı dilin önemine de değinerek öğrencilerin en az bir yabancı dili çok iyi bilmeleri gerektiğinin altını çizdi.