Bolu İlinde bulunan Bolu 2. Tugay Komutanlığı bahçesindeki ağaçlarda meydana gelen kurumalar orman teşkilatını harekete geçirdi. Sahadan alınan numunelere Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarlarında yapılan teşhisler sonucunda, ağaçlarda meydana gelen kurumaların Diplodia sürgün yanıklığı ve Çam sürgün bükücüsü zararlılarından meydana geldiği tespit edildi. Ağaçların kurumasına karşı yapılacak mücadele çalışmaları konusunda teknik destek Bolu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından verileceği bildirildi.

Mengen Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Gökçesu Orman İşletme Şefliği ormanlarında da aynı zararlı ya (Diplodia sapinea) rastlandı ve yer yer ağaçların kurumasına da neden olduğu tespit edildi. Mengen Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Diplodia sürgün yanıklığından dolayı kurumuş ve kurumaya yüz tutmuş ağaçlardan tamamen kuruyanlar meşçereden uzaklaştırılarak imha edilecektir. Ferahlama kesimi yapılarak hava sirkülasyonu artırılacaktır. Ayrıca fungusun zayıf düşürdüğü ağaçlara arız olan çam sürgün bükücüsüne karşıda biyoteknik mücadele yapılmaya başlanacaktır.

Ayrıca Bolu Orman Bölge Müdürlüğü dâhilindeki ormanlarda, göknar kabuk böceği (Pityokteines curvidens) ile çam kese böceğine (Thaumetopoea Wilkinson) karşı biyolojik ve mekanik mücadele çalışmaları devam etmektedir.

Bolu Orman Bölge Müdürlüğüne ait laboratuvara ataması yapılan ve göreve başlayan biyolog orman mühendisi ve laborant ile orman zararlılarına karşı daha etkin bir şekilde mücadele edileceği belirtildi.