Bolu Belediyesi evsel atıklar ile geri dönüşümü mümkün olan atıkların birlikte atıldığı yerler için uygulama başlatıyor. Uygulama kapsamında evsel atıklarını ve geri dönüşümü mümkün olan atıklarını aynı konteynıra atan vatandaşlar fotoğraflarla belgelenip Belediye Encümenine gönderilecek ve verilen karar doğrultusunda bu vatandaşlara gereken cezai işlem uygulanacak.
Bolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından, geri dönüşüm ve evsel atıkların kaynağında ayrı toplanması amacıyla plastik konteynır uygulamasına geçildikten sonra bazı vatandaşların bu uygulamaya aykırı davrandığı tespit edildi.
Bunun üzerine mavi konteynırlara geri dönüşümü mümkün olan atıklarını, yeşil konteynırlara da evsel atıklarını atmayan vatandaşların tespit edildikten sonra Belediye Encümenine gönderilmesi ve verilen karar doğrultusunda gereken cezai işlem uygulanması kararlaştırıldı.
Bolu Belediyesi tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: Belediye Meclisimizin 03.10.2011 tarih 2011/328 sayılı kararı ile bahçeli tip evlerde ve sitelerde, geri dönüşüm ve evsel atıkların kaynağında ayrı toplanması amacıyla plastik konteynır uygulamasına geçilmesine bu uygulamanın verimli ve sürdürülebilir olması amacıyla tüm şehirlerde uygulamanın zorunlu hale getirilmesine karar verilmiştir. Bu karar doğrultusunda Bolu İli Merkez İlçede 7.000 adet mavi, 7.000 adet yeşil konteynır olmak üzere toplamda 14.000 adet konteynır dağıtılmıştır. Bu konteynırların ikili dağıtılmasındaki amaç evsel atıklar(organik atıklar/çöpler) ile ambalaj atıkları gibi geri dönüşümü mümkün olan atıkların ayrı biriktirilip ayrı toplanmasını sağlamaktır. Fakat yapılan incelemeler doğrultusunda, yeşil renkli konteynırların içine evsel atıkların atılması gerekirken geri dönüşümü mümkün olan atıkların atıldığı, mavi renkli konteynırların içine geri dönüşümü mümkün olan atıkların atılması gerekirken evsel atıkların atıldığı tespit edilmiştir. Bu olumsuzluğun ortadan kaldırılması için, 17.01.2013 tarihinden itibaren Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Zabıta Müdürlüğünün ortak çalışması başlatılacaktır. Bu çalışma kapsamında evsel atıkların ve geri dönüşümü mümkün olan atıkların toplanması sırasında temizlik ekipleri ve zabıta ekipleri birlikte hareket ederek tüm konteynırlar tek tek kontrol edilip uygunsuzluklar tespit edilecektir. Mavi konteynırların içinde evsel atık veya yeşil konteynırların içinde geri dönüşümü mümkün olan atık tespit edildiğinde, zabıta ekipleri tarafından ilgili adres kayıtları tutulacak ve fotoğraflar çekilecektir. Mavi konteynırlara geri dönüşümü mümkün olan atıklarını, yeşil konteynırlarına evsel atıklarını atmayanlar tespit edildikten sonra Belediye Encümenine gönderilecek ve verilen karar doğrultusunda gereken cezai işlem uygulanacaktır.”