Haber: Adnan KARABULUT

Bolu Belediye Meclis Toplantısı aralık ayı birinci oturumu gerçekleşti. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, geçtiğimiz hafta kriz yaratan yaylalardaki yıkım kararı ile ilgili konuştu. Konunun siyasi bir mesele haline getirilmeye çalışıldığını ifade eden Tanju Özcan, “Konunun iki boyutu var. Birincisi bu yaylaların üzerinde hak sahibi olup geçmişte yayla evi yapmış olanlar var. İkincisi bu yaylalarda hak sahibi olmayıp bu yaylalarda kaçak yapı yapanlar var. Kaçak yapı yapanlar ile ilgili konuyu hiçbirimiz kabul etmiyoruz. Bu yaylaları işgal ediyorlar. Bununla mücadele edilmeli. Yoksa Karadeniz yaylalarına döneriz. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konu ile ilgili hassasiyet gösteriyor. Bende bu hassasiyete takdir gösteriyorum. Buradaki mesele siyasi bir mesele haline getirilmeye çalışıyor. Bolu Belediyesi’nin mücavir sahasında olan yaylalar var. Bolu Belediyesi’ne değil de İl Özel İdare’ye ait yaylalar var. Baktığımız zaman yüzde 75’i İl Özel İdare’ye ait yaylalar” diye konuştu.

“TALİMATI VEREN BOLU VALİLİĞİ”

Yaylalardaki yıkım kararını veren kurumun Bolu Belediyesi değil Bolu Valiliği olduğunu söyleyen Başkan Özcan, “Bu işlemler Valiliğin talimatı ile ilk önce At Yaylası’nda başlatıldı. Bolu Valiliği her kuruma bir yazı yolladı. Bu yazıda her kurumdan yardım aldı hatta kabul etmeyenler hakkında yasal işlem başlatılacağını da söyledi. Bu yazıdan sonra herkes yardım etti ve belli yıkımlar oldu. Bu olaydan sonra başta milletvekillerimiz olmak üzere birileri muhtarları arayıp bu olayları Valiliğin değil Bolu Belediyesi’nin yaptığını söyledi. Bu işlemler yapılmalı mı? Evet yapılmalı. Ama bu işlemi yapan Bolu Belediyesi değil Bolu Valiliği. Talimatları veren Bolu Valiliği, uygulamaları yapanlardan birisi de yasa gereği Bolu Belediyesi. Ben bunu tüm açıklığı ile anlattım. Muhtarlara böyle bir şey söyleyenleri de kınıyorum. Valiliğin liderliğinde devletin bütün kurumları organize oldular ve bu işlemi gerçekleştiriyorlar. Bunu siyasi bir mesele haline getirmek yanlış olur” şeklinde konuştu.

“KORUMAK İÇİN YAPTINIZ AMA KORUYABİLİR MUSUN?”

Seçimlerden önce Bolu eski Belediye Başkanı ile görüştüğünü söyleyen Başkan Özcan, “Ben bu alanların mücavir saha içine alınmasını bir türlü anlamadım. Seçimlerden önce de bu konu açıldı. Eski başkan ile görüştüm. ‘Neden yaptınız?’ dedim ve bana ‘Korumak için yaptık’ dedi. Korumak için yaptınız ama koruyabilir musun? Alanların büyüklüğüne bakarsak Bolu Belediyesi’nin alanlarından iki kat daha büyük. Sen mevcut ekipmanınla ve mevcut teknik adamınla kendi belediye sınırlarını tam olarak denetleyemezken, bu yaylalardaki kaçak yapıları nasıl denetleyeceksin?” dedi.

“HANGİ GEREKÇE İLE ORALARI MÜCAVİR SAHAYA ALDIN?”

Başkan Özcan, “Mücavir alan ne demek? Komşu alan demek. Belediyenin ileride genişleyeceği alan demek. Yayla ve meralar imar konusuna konu olamaz. Hangi gerekçe ile oraları mücavir sahaya aldın? Sen ileride bir şekilde buraları planlı alan haline getiririm diye düşünmüşsün. Büyük bir hata yapıldı. İmar Barışı yasası çıktı. Giden Çevre ve Şehircilik Müdürü açık açık ‘Yapı Kayıt Belgesi’ verdi. Sen imara konu olmayan bir alana nasıl ‘Yapı Kayıt Belgesi’ verebilirsin? Bu belgeyi alanlar sonrasında gidip tapuya işletmesi gerekiyor. Bu alanlar devletin merası veya yaylası. Bunu nasıl tapuya işleteceksin? Kanun bize ‘Mücavir sahalardaki ‘Yapı Kayıt Belgesi’ olan yerlerden ‘emlak vergisi’ alacaksın’ diyor. Şimdi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bize bildiriyor nerelerin ‘Yapı Kayıt Belgesi’ aldığını. Biz ‘emlak vergisi’ getirdiğimde ne olacak? Bunu kimse düşünmemiş” diye konuştu.

“BURADAKİ SORUMLULUĞUMUZ BU YANLIŞ KARARDAN DÖNMEKTİR”

Belediye Meclis kararı ile yayla ve meraların mücavir sahadan çıkarılması için karar alınması gerektiğini söyleyen Özcan, “Ben mera ve yayların ticari menfaat ile yapılanmaya açılmasına karşıyım. Oraya bir futbol kulübü gelecekmiş. Olmaz. Gelmesin. Ben burada vicdanen sorumluluk almak istemiyor. Devlet yapıyorsa, birilerinin rant hesapları varsa onlar yapsınlar. Bizim buradaki sorumluluğumuz bu yanlış karardan dönmektir. Sadece bizim bu kararı almamız gerekmiyor. Aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazı yazalım. Bu yükten kurtulalım” ifadelerini kullandı.

“BEN BUNA ORTAK OLMAK İSTEMİYORUM”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın bu sözlerine Cumhur İttifakı Meclis üyelerinden tepkiler geldi. Meclis üyelerinin sorduğu ‘Bu kararı vatandaşlarla karşı karşıya gelmemek ve sorumluluktan kaçmak için mi almak istiyorsunuz?’ tepkilerine Başkan Özcan, “Bazı endişelerim var bu yaylalar ile ilgili. Ben buraların ranta kurban edilmesine ortak olmak istemiyorum. Daha önceden alınan karar masum bir karar değil. Kaçak yapıları önlemek için alınan bir karar değil. O karardan sonra ne kadar kaçak yapı olduğunu biliyor musunuz? 2016’da hangi tespit yapılmış? Kaç tane tespit yapılmış? Ben 1,5 yıldır görevdeyim. Benden önce 3,5 yıldır görevde olan ve karar alan iradenin amacı korumak olsaydı denetleme yapılırdı. Amacım korumak diye yola çıkıp bir gün bile denetleme yapılmaz mıydı? Amacın korumak olmadığı buradan belli. Amacı buralardan bir şeyler elde etmek. Ben buradan bir şey elde etmek istemiyorum. Aklımdan bile geçmez” şeklinde cevap verdi.

Bolu Belediye Meclisi aralı ayı birinci oturumunda konuşulan ‘Mera ve yaylalar mücavir sahalardan çıkarılsın’ konusu oy birliği ile İmar Komisyonu’na havale edildi.