Haber; Sefa GÜNAY

Kızılay Başkanı Muhsin Kınacı, basın mensupları ile bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. Düzenlene basın toplantısında 2020 faaliyetlerini açıklayan Kınacı, kan bağışı noktasında Türk Kızılayı’nın kan stoklarında ciddi oranda azalma olduğunu belirterek Bolu’daki kan bağışlarının %40’ın altına düştüğünü belirtti.

“ŞUBE OLARAK DA EKİP OLARAK DA GÜCÜMÜZ VAR”

Kızılay Bolu şubesinin faaliyetler noktasında Türkiye’de her zaman ilk ona girdiğini belirten Başkan Özkan, “Bolu her ne kadar nüfus olarak küçük olsa daha Kızılay faaliyetleri noktasında Türkiye’de her zaman ilk ona giren bir iliz. Yapmış olduğumuz faaliyetler kapsamında. Kapımıza gelen herkesin yardımına koşuyoruz. Neye ihtiyacı varsa birinin onun o ihtiyacını karşılıyoruz. Çok şükür şube olarak da ekip olarak da gücümüz var. Biz her sene olduğu gibi bu sene de şube olarak Türkiye birincisi olduk. Nüfuzumuza göre en çok kurban toplayan iliz. Şubemizin kadın kolları, gençlik kolları şube çalışanları olmak üzere Bolu Türkiye’de her zaman nüfusunu göre ağırlığı olan bir şubemizdir” dedi.

“2020 FAALİYETLERİ”

Kızılay Bolu Şubesinin 2020 faaliyetlerini açıklayan Başkan Kınacı, “İdlib’e göndermek üzere 10 adet briket ev, 3183 adet ranza bağışı, 17 adet halı bağışı, 84 adet nevresim takımı, 340 adet battaniye, 280.000 adet maske bağışı, 41 Milyon TL değerinde tavuk bağışı, 184.246 TL fitre, zekat ve fidye, Ramazanda iftar malzemeleri, 53. 395 TL gıda yardımı, kurban bağışı, 24. 150 TL halkımız tarafından yapılan aynı bağış, Üniversite hastanemize 100 adet tulum, Karantinada bulunan 1420 misafirimize günde 3 öğün yemek, 67 öğrencimize toplamda 153. 000 TL tutarında burs yardımı, 750 paket hijyen seti dağıtımı, 8789 adet kıyma- kuşbaşı konserve dağıtımı, 102 yetim, öksüz çocuğumuz için bayramlık alımı, 4000 adet ikramlık çikolata 1000 adet gofret, Günlük 660 kişilik iftar yemeği, Kulak cihazı, tüp bebek, akülü araç, beyaz eşya, mobilya, yatak, ranza gibi desteklerde bulunduk” ifadelerini kullandı.

“2021 RAMAZAN AYI FAALİYETLERİ”^

2020 faaliyetlerinin ardından 2021 ramazan ayı faaliyetlerinde açıklayan Kınacı, “2021 ramazan ayı faaliyetlerinde ise 1550 aileye gıda kolisi dağıtımı, 157.500 TL nakit yardım, 210 öğrenciye bayramlık, 24.000 kişiye yemek, 1300 aileye konserve, 1300 aileye 2kg un, 2600 makarna, 500 çocuk kiti, 65 aileye market çeki, 2600 aileye hijyen seti ve sevgi bohçası desteklerinde bulunduk” dedi.

“90 BİNE ÇIKARMA KABİLİYETİMİZ MEVCUT”

Bolu'da yaşanabilecek olası afette 90 bin kişiye sıcak yemek verme kapasitesine sahip olduklarını bildiren Kınacı, "Bolu Şubesi'nin Türkiye'de ilk 10'a girmesinden dolayı Müge Anlı ve arkadaşları tarafından yaptırılan mobil aşevlerinden bir tanesi buraya verildi. Mobil aşevleri, günlük 1500 kişiye yemek dağıtımı yapabilecek kapasiteye sahip. Mobil aşevleri kısa süre içerisinde felaket bölgesine ulaştırılabiliyor. Bunun dışında İl Milli Eğitim ve İl Sağlık Müdürlükleriyle yapmış olduğumuz sözleşmeyle bir felaket anında mutfaklarını kullanma izinleri ve Yeniçağa Aşçılar Derneğiyle yapmış olduğumuz sözleşmeyle bir felaketten kısa süre sonra bölgedeki aşevlerini kullanma yetkimiz var. Üçüncü günün sonunda bu kapasitemizi 90 bine çıkarma kabiliyetimiz mevcut" dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE TEMELİNİ ATACAĞIZ”

Faaliyetleri açıkladıktan sonra Kızılay şubesi tarafından yapılması gündemde olan aşevi ile ilgili bilgi veren Başkan Kınacı, “Aşevi noktasında bilindiği üzere Gençlik merkezinin arkasındaki 2965 metrekare arsa tarafımıza tahsis edildi. Şu anda genel merkezde mimarlarımız ve mühendislerimiz tarafından projesi hazırlanmakta en kısa zamanda Allah nasip ederse büyük bir ihtimalle önümüzdeki günlerde Bolu’muza hizmet vermek için temelini atacağız” ifadelerini kullandı.

“BOLU’DAKİ KAN BAĞIŞLARI %40’IN ALTINA DÜŞTÜ”

Ameliyatların yapılabilmesi ve hayati ihtiyaçların giderilmesi konusunda kan bağışı yapılmasının önemli olduğuna dikkat çeken ve Bolu’daki kan bağışlarının azaldığını belirten Başkan Kınacı, ”Şu anda pandemi sebebiyle yada başka bir sebepten de olabilir ama %40’ın altına düştü Bolu’daki kan bağışları. Yani %47’den %13, %12’ye düştü kan bağışlarımız. Eğer insanları ihtiyaç sahiplerine hasta yakınlarına yönlendirme yapılmazsa günlük 10 ya da 12 tane kan bağışı var. Bu ciddi manada düşüş. Kan bağışı farklı bir olay, dışarıdan temini olmadığı için mutlaka bağış yapmak gerek. Bütün herkesi kan bağışı yapmaya davet ediyorum. Hastalıklarımız devam etmekte, ameliyatlar yapılamamakta onun için kan bağışı noktasında bütün Boluluları kan bağışı yapmaya davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.

KORONA OLAN VEYA AŞI OLANLAR NASIL KAN BAĞIŞINDA BULUNACAK?

Koronavirüs olan veya koronavirüs aşısı olan vatandaşların nasıl kan bağışında bulunacağı konusunda bilgi veren Kınacı, “Kan bağışından önce herkesin beyanları önemli. HES kodları sayesinde en son güne kadar riskli yada risksiz durumunu öğrenebiliyoruz. Korona hastası bir arkadaşımız anlamadan ya da anlaşılmadan verirse de bu kanlar kan merkezinde incelemelerin yapılması sonucunda sadece virüs değil başka bir hastalık olsa dahi çıkıyor. O kan temizlenmeden başka birine verilmiyor. Koronavirüs olan ve kan bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımız birinci doz aşılarını verdikten 1 ay sonra ikinci doz aşılarını olduktan 15 gün sonra kan bağışında bulunabilirler” dedi.