Haber: Erol DEĞİRMENCİ

Bolu Belediye Meclisi Kasım Ayı 1’inci Oturumunda geçtiğimiz günlerde kamuoyunda tepkilere neden olan katı atık bertaraf tesisi gündeme geldi. Toplantının sonunda yer alan dilek ve temenniler söz alıp konuşan Ak Parti Belediye Meclisi Üyesi Semih Dimicioğlu, “Bolu’nun kapılarına kadar dayanan bir sorun var. Ülkeler bize çöp satıyor, bunun zararlarını hesaplamak çok güç. Çöp ihlalinde ikinci sıradayız. Ülkemize tehlikeli radyoaktif maddeler giriyor. Kurulacak olan tesis, Bolumuzu tehdit etmektedir. Diğer illerin çöpleri Bolu’ya taşınacak. Bolu bugün ekolojik bir tehlike ile karşı karşıya. Bolumuzun, çocuklarımızın, içme sularımızın geleceğini etkileyen tehdit eden böyle bir tesisin kurulması endişe verici. Tüm sivil toplum kuruluşlarını, Bolu halkını gerekli tedbiri almaya davet ediyorum." dedi.

“TESİS BOLU’NUN MENFAATİNE OLACAK”

Dimicioğlu’nun konuşmasının ardından cevaplamak için söz alan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise, “Tesis Bolu’nun menfaatine olacak. Bu konu gündeme yeni gelmiş bir şey değil. Tehlikeli atıklar da bu şekilde bertaraf olacaktır. Güvenli bir tesis kurulacak. Derli toplu bir tesis olacak Güvenli bir tesis kurulması hepimizin menfaatine olacaktır. Bu tesis büyük bir katkı sağlayacak. Taşkesti, Gerede, Mengen, Yeniçağa Belediyeleri kurala uymadan, mahkeme kararına aykırı olarak çöp atıyorlar. Mahkemeler bu belediyelere ceza kesme hazırlığındalar. Diğer belediyeler mahkeme kararına aykırı bir şekilde çöp döküyorken Bolu Belediyesi doğru bir şekilde yapıyor. Çöp atma siyasi üstü bir mesele. Gelinen noktada bir çözüm bulunamadı. Konu siyasi bir mesele haline geldi” ifadelerini kullandı.

“YER ALTI SULARIMIZ HIZLI BİR ŞEKİLDE KİRLENİYOR”

İlçe belediyelerinin yanlış depolama işlemi yüzünden yer altı sularının hızlı bir şekilde kirlendiğini de ifade eden Başkan Özcan, “Çevre Bakanlığı demiş ki katı atığı bertaraf edeceksin. Buna uyan hiçbir belediye yok. Bolu Belediyesi hariç. Bolu Belediyesi’nin çöp depolayacağı alan sorunu da yok. Şimdi yeni rot alanımızı yaptık. Şu anda çöple ilgili ister düzenli depolama, ister farklı bir alandan bakın, şu anda çöple ilgili sorunu olmayan tek belediye Bolu Belediyesi. 4 tane belediyemiz mahkeme kararına aykırı olarak çöp döküyorlar, diğerleri de vahşi depolama yapıyorlar. Bakanlığın açıkça yasakladığı şekilde. Bununla ilgili Çevre Bakanlığı ceza kesme hazırlığında bütün ilçelere. Az önce Semih Beyin söylediği konu ile ilgili olarak ceza kesilecek. Yer altı sularımız hızlı bir şekilde kirleniyor” diye konuştu.

“KONU SİYASİ MALZEME HALİNE GETİRİLDİ”

Konuşmasının devamında kurulması planlanan tesisin, siyasi bir malzeme haline geldiğini de belirten Başkan Özcan, “Müstakimler’deki alana geçmemizin nedeni de şu, rot alanlarına 3 kat mebla seriliyor. Sızıntı suyu havuzları oluşturuluyor. Yer altına bir damla gitmesin diye yapılıyor. Metan gazını ya havaya salmanız gerek yada enerji çevirmeniz lazım. Biz ilçelerimizin sorununu çözmek için hareket edelim dedik. Yeterli çöp garantisi verilemiyor firmalara, hiçbir firmada girmiyor. Bunun üzerine de Düzce Belediyesi dedi ki, bizim de mahkeme ile ilgili sıkıntımız var. Biz de çöpü aynı şekilde depoluyoruz, ÇED’ini alabildiğimiz bir depolama alanı da yok. Sizin de böyle bir sorununuz var. Eğer bizim çöplerimizi kabul ederseniz yeterli çöpünüz olur. Ben de bunu belediye başkanı ile istişare ettim. Gerede Belediye Başkanı da arkamda durdu. Düzce Belediye Başkanına dedim ki bu çöp geldi ve çöpten elde edilen gelir de var. Gelirden bir kuruş pay vermeyiz, artı nakliyede size ait. Gelir de Bolu ve ilçelerine kalır. Eğer bu şekilde kabul ediyorsanız BEKAB’a getireceğiz dedim. BEKAB’a da bu şekilde getirdik ancak konu siyasi malzeme haline getirildi. Üzülerek söylüyorum. Benden 5 sene önce ÇED’i alınmış yerle ile alakalı konuyu bile bilmeyen Müstakimler köyü muhtarına biri açıklama yaptırıyor. Sanki alanı ben bulmuşum, ben belirlemişim. Düzce’nin çöpünü buraya getiriyormuşum. Çöp konusu siyaset üstü bir mesele. Doğrusunu bilmenizi istiyorum” dedi.

“BEKAB’IN BAŞKANLIĞINI DA BIRAKACAĞIM”

Son olarak ortak bir noktada buluşulamaması halinde BEKAB’ın başkanlığını bırakmayı düşündüğünü de ifade eden Başkan Özcan, “Gelinen noktada bir çözüm bulunmadı. O ilçelerimizin başkanları yargılanmak üzere diğerleri de ciddi bir cezaya tabi tutulacak. Bu konu ile ilgili Sayın Vali Beyle görüşecekler. Eğer Vali Beyde araya girip herhangi bir orta yol bulmazsa, işlevi kalmayan BEKAB’ın başkanlığını da bırakacağım. Kim nasıl yürütüyorsa yürütsün. İyi niyetle bir şey yapmak istedik, konuyu birileri suistimal etti” ifadelerini kullandı” şeklinde konuştu.